Likiditenin düşük ve sermaye maliyetinin yüksek olması firmaların yatırım kararlarını olumsuz etkileyecektir. Sermaye maliyeti düşük iken pozitif net bugünkü değere sahip bir yatırım projesi sermaye maliyeti yükseldiğinde negatif net bugünkü değere sahip olacak ve dolayısıyla yatırım projesi reddedilecektir.
Likidite oranının düşük olması ise, ilgili ekonomide nakit işlemlerden daha fazla vadeli işlemler vb. likidite oranı az olan işlemlerin gerçekleştiğini gösteririr. Ekonominin dengesi açısından ise nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerekir.
Asit-Test Oranı (Likidite Oranı)
Bu oran için güvenlik sınırı 1 olarak kabul edilir ancak 1'in altında orana sahip şirketler için likidite durumu iyi değil demek doğru değildir.
Likidite, bir varlığın veya menkul kıymetin piyasa fiyatını etkilemeden nakite dönüştürülebilme kolaylığını ifade eder. Bir başka deyişle, piyasada hızla alınıp satılabilme derecesinin tanımlanmasıdır. Nakit en likit varlık olarak kabul edilir.
Borçlar nakit olarak ödenmediği için likidite yani nakit para kullanımında azalma olur. Likidite krizi olmaması için şirketlerin dönüştürülebilir varlıkları ile nakit paranın dengeli olması gerekiyor. Likidite krizi yaşandığında ise şirketin varlıklarının değeri düşeceği için bu varlıkların nakde dönüşme oranı azalır.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer bir firma bir ödemesini yapacak nakit para akışını sağlayamazsa likidite sıkıntısı yaşar. İşletmenin herhangi bir ödeme ile karşı karşıya kalması durumu için nakit para bulundurması likidite riski için bir önem olabilir.
Zenginler daha çok para harcarlar, yanlarında daha çok para taşırlar). Bu nedenle gelirle (Y) para talebi (L) arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar.
Likidite, kelime anlamı olarak ticaret işlemlerinde kullanılan kısa vadeli varlık anlamına gelmektedir. Finansal olarak, kolayca paraya çevrilebilen varlık anlamında kullanılmaktadır. İşletmeler ya da bireyler için en hızlı şekilde nakde dönüşebilen varlıklar olarak ifade edilmektedir.
Milli gelir sabit olduğu zaman nakit para arzının artışı faiz oranlarında düşüş oluşturur. Bu düşüş de likidite etkisi olarak isimlendirilir.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
İşletmelerin varlığı olan şeylerin en pratik ve hızlı şekilde nakde dönüşme yeteneği, "Likidite nedir?" sorusunun cevabını ifade eder. En likit varlık nakit paradır. Duran varlıklar ise en düşük likiditeyi ifade eder.
Likidite, kelime anlamı olarak şirketin sahip olduğu varlıkların nakit paraya dönüşme kabiliyetidir. Şirketin sahip olduğu varlıklar, satılan varlığın piyasa değerini değiştirmeden nakit paraya dönüşür. Aynı zamanda likidite ile şirketin borç ödeme kabiliyeti ortaya çıkar.
Finansal bir ürünün en pratik ve hızlı şekilde nakde çevrilebilmesine likidite denir. Yani bir ekonomide likidite fazla ise demek oluyor ki o ekonomide nakit fazladır. Ekonomiyi dengede tutabilmek için nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerekir.
Likidite; bir menkul kıymetin, gayrimenkulün ya da finansal ürünün değerini kaybetmeden nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Likiditesi yüksek varlıklar hem şahıslar hem de tüzel kişiler için maddi açıdan kazanç sağlar.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır. Böylece kuruluşun, satışların düşmesi veya alacakların tahsil edilememesi durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyeti anlaşılır.
Likidite Desteği Kredisi; Merkez Bankası Kanunu'nun 40'ıncı maddesi kapsamında, bankacılık sisteminde belirsizlik ve güvensizlik oluşması ve fon çekilişlerinin hızlanması durumlarında kullanılan bir yöntemdir.
Piyasa likiditesi, bir bireyin veya firmanın varlık fiyatında önemli bir değişikliğe neden olmadan bir varlığı hızlı bir şekilde satın alabileceği veya satabildiği bir piyasa özelliğidir. Likidite, satışın hızı ile satılabileceği fiyat arasındaki değişimin ne kadar büyük olduğu ile ilgilidir.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
LİKİDİTE YÖNETİMİ KAVRAMI
Likidite yönetimi makroekonomik çerçevede para arzı ve talebini etkileyen parasal koşulların tümünü ifade eder. Merkez bankaları açısından ise likidite yönetimi kavramı, bankacılık sektörü rezerv miktarının para politikası amaçları ile tutarlı olarak yönetilmesini ifade eder (Bindseil, 2000).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri