Araştırma ekibi, uykudan önce rahatlamak amacıyla bir bardak şarap veya viski ya da bir şişe bira içilmesinin uykumuzu iyileştirdiği bilgisinin yanlış olduğunu vurguluyor. Dr. Robbins, "Alkol tüketimi uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak o gece dinlenme kalitesini çok büyük oranda azaltır" diyor.
ALKOL KULLANMAK
Aşırı alkol, vücudun uykuya geçişini bozar, derin uyku süresini kısaltır. Yeterince dinlenmemiş zihin ve bedenin faturası ertesi gün konsantrasyon eksikliği, halsizlik, uyuklama eğilimi, ışığa ve sese hassasiyet ile ödenir. Alkolün bir başka olumsuz etkisi idrar söktürücü özelliğinin olmasıdır.
Alkol tüketimi sırasında vücut enerji üretmek için glutamin salgılar ama bu, alkol tarafından bastırılır. Ancak alkol, vücuttan çıktıktan sonra glutamin eksikliği yaşanır; bu sefer de üretilen glutamin, dengesizlik yaratır ve uykunun ikinci yarısında uyanmalar veya hafif uyku meydana gelir.
Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor. Araştırma kapsamında 18-34 yaş aralığındaki katılımcılara bira, şarap ve sert içkiler verildi ve ne hissettikleri soruldu. Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle: Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla uyku getiriyor.
Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur. AĞIZ: Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.
İlgili 43 soru bulundu
Buna en kısa yanıt, 7 ila 9 saat arası. 7 saatten az uyursanız, bağışıklık sistemi ve bilişsel performans etkilenmeye başlıyor. 20 saat uykusuz kaldığınızda, yasal sınırı da aşacak düzeyde sarhoş bir insandan farkınız kalmıyor.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
En sağlıklı içecekler sıralandı: Yeni yapılan çalışmada kırmızı şarap listenin başında geliyor. Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir.
İçecekler arasında kafein değeri en yüksek olan ve uykuyu en fazla kaçıran içecek kahvedir. Kahve, içerdiği kafein sayesinde uykuyu açmasıyla beraber, aşırı tüketilmesi durumunda başka sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Alkol hem sedatif (sakinleştirici) hem de depresan özellikleri olan bir maddedir. İlk kullanımda genel bir gevşeme hali yaratarak kaygı veren düşüncelerden uzaklaşmayı sağlayabilir.
Alkol, beynimizdeki gama-aminobutrik (GABA) reseptörlerine yapışır. Bu sinir taşıyıcıları, sakinleştirme görevi görürler. Alkol ayni zamanda bize dopamin salgılatır. Dopamin de mutluluk ve ödül ile eşleşen sinir taşıyıcısıdır.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Kardiyovasküler hastalıklarla alkol tüketimi arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların çoğunluğu, düşük-orta alkol tüketiminin kalp ve damar sistemine faydası olduğunu veya en azından hiçbir zararı olmadığını göstermektedir.
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir. Aksine, alkolle daha fazla sıvı kaybedildiğinden, sıvı kaybını yerine koymak için daha çok sıvı içilmelidir.
4-7-8 tekniğini bu adımlarla uygulayabilirsiniz: 1. Rahat bir pozisyon alın ve vücudunuzu gevşetin. 2. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın. 3. 7 saniye boyunca nefesinizi tutun.
Buna göre uykusuzlukla mücadelede başarı için, kafein miktarının adenosin miktarıyla paralel artması gerekiyor. Uzmanlar, gece çalışmak zorunda kalanlara, kahve ya da çayı güne yayarak içmelerini önerdi. Bir de uyarı: Kahve içerek uykusuz kalmayı sık sık tekrarlamayın.
Aslında 24 saat uykusuz kalmak büyük sağlık sorunlarına neden olmaz, ancak kendinizi yorgun ve depresif hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Vücudumuz açısından baktığımızda 24 saat uykusuz kalma durumu, kanda yüzde 0,10 civarında alkol konsantrasyonuna sahip olmakla aynı şeydir.
'KIRMIZI ŞARAP VE BİRA, GEVŞEME VE YORGUNLUK HİSSİ VERİYOR'
Örneğin, kırmızı şarap ve bira tüketen insanlar, bu içkilerin gevşeme ve yorgunluk hissi verdiğini belirtirken, daha sert içkileri sevenler, içince kendilerini daha 'dolu' ve karşı cins için çekici hissettiklerini anlattı.
Yarım litre birada 180 kalori vardır. Bu bir kadeh şarabın içerdiği kaloriden yüzde 50 daha fazladır. Orta derecede içki içenler açısından ise aradaki fark önemsenmeyecek kadar azdır. Bir araştırmada bira ve şarap içenlerin orta vadede kilo almadığı görülmüştü.
Listenin 2. sırasında ise Küba yapımı bir rom bulunuyor. %74 alkol oranıyla Coruba Rom genellikle ada ülkelerinde üretilmesi ile bilinir. Satışı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yasak olan absent %75 alkol oranıyla en üst sırada bulunuyor.
Alkol, psikolojik baskılayıcıların önüne geçerek rahatlama sağlar. Daha ilk birkaç yudumdan itibaren cesareti arttırması, dert ve tasayı azaltması, kontrolü yitirmenize neden olması gibi durumlar eğer ki fizyolojik sınırlandırmaları aşacak olursa, cinsel dürtüde artışa neden olabiliyor.
Alkolün, merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkisi biliniyor. Alkol; sinir uçlarındaki solunum, dolaşımı etkileyerek hassaslığı azaltıyor. Bunun yanı sıra, sinir sistemimizin orgazm ve cinsel uyarılma konusunda görevli bölümlerinin çalışmasını inhibe ediyor.
Sizin tercihiniz nedir? Bilimsel verilere dayanarak, seksten önce alkol alan kadınların daha geç ve zor orgazm oldukları kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri