Göz sevdası TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Yalnız bakmakla yetinilen aşk.
Göze âriz olan beyaz leke.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gözyaşı şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. "Göz yaşı" şeklindeki yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Deve yürekli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Çok korkak (kimse)
İlgili 30 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre mangal yürekli deyimi, en tehlikeli durumlarda bile cesurane davranan, korkusuz kimse demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan dakik kelimesi dikkat sözcüğünden türetilmiştir. Dikkat, bir işi düzgün ve ölçülü bir şekilde yapmak anlamına gelirken, dakik de zaman konusunda titiz olan kişi demektir.
Deyim. [1] Yeni evli çift.
Kumru, İzmir'e özgü coğrafi işaretli bir tür sandviçtir. Kumru simit hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır.
Kumru ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Kumru ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre vb. g.
TDK'ya göre ise göz atmak ayrı yazılmaktadır. Birleşik yazımı yanlış olanıdır. TDK kaynaklarında gözatmak şeklinde olanı yanlış olarak belirtilmiştir. Göz atmak olarak ayrı ayrı yazılır.
Bu kelime genellikle gözbebeği şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz bebeği şeklinde olmalıdır.
Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara verilen ad.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur. Gözleri parlamak, mutlu olmak, gözlerinin içi gülmesi anlamındadır.
Yengen : Kumru ekmeğinin arasına kömür ateşinde pişirilmiş sosis,sucuk,erimiş kaşar peyniri ve turşu dilimleri konularak üstüne de mayonez ketçap eklenerek yapılan bir çeşit sandviçtir…
Kumru Kuşunun Özelliği ; Kumru kuşunun bazı davranışlarının, evli çiftlerle ortak özellikler taşıdığını biliyor muydunuz.? ''Kumru, hiçbir zaman eş değiştirmez.'' Eşlerine bağlılığı ile Ünlüdür. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez.
Sevdiği adam tarafından, kumar borcu karşılığı bir başka adama para karşılığı satılan Kumru gözyaşlarıyla başına gelenleri anlatırken tüyleri diken diken etti. Bir aşk uğruna evden kaçan Kumru'nun sevdiği adam tarafından satılması ve fuhuşa sürüklenmesi, Kumru'nun hikayesinin sadece bir parçası.
Çifte kavrulmuş deyimi TDK ya bakıldığında pişkin kişi olarak tanımlandığı gibi ayrıca çok çile, sıkıntı çekmiş kimseler içinde kullanılmaktadır. Çok çile çeken kişiler de çifte kavrulmuş deyimi ile anlatılmaktadır.
Rüyada kumrunun eve girmesi hayra yorulmaktadır. Rüya sahibinin üzüntülerinden kurtulacağı anlamına gelmektedir. Rüya sahibi hamile ise ve evine erkek bir kumru girmişse o kişinin erkek bir evlat doğuracağı anlamına gelmektedir.
Kumru kuşlarının bir diğer ismi de sevgi kuşudur. Halk arasında birbirini çok seven iki insana “çifte kumrular” denir. Bilinir ki kumrular tek eşlidir ve eşlerine çok sadıktır.
Yaşadığı şeylerden dolayı ya da mizacı gereği dışa dönük olmayan ve çekingen davranan kişilere ürkek denir. Ürkek kişiler, genelde aşırı temkinli davranırlar ve kimseyle kolay kolay iletişime geçmezler.
Kutlu, uğurlu, kutsal; çok saygı duyulan. 3. Beğenilen, sevilen şeyler için söylenir.
BIKMAK. 1. (Bir şeyi, bir kimseyi) İstemez duruma gelmek, ondan usanmak, bezmek, bîzar olmak, gınâ gelmek: Âdem evlâdı bıkmamış cidden / Ne ezilmek ne hakkı ezmekten (Tevfik Fikret).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri