Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb. 3.
Numara kelimesinin kısaltması olan No'lu TDK (Türk Dil Kurumu) sitesinde de yer alan bilgilere göre ayrı olarak yazılmalıdır. "No." numara kelimesinin kısaltılarak kullanılan hâlidir. Bu kısaltmaya bir ek geleceği zaman her kısaltmada olduğu gibi bu kısaltmanın da sonunda nokta olduğu için kesme işareti kullanılmaz.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
Bu anlam ayrımı sayfası KR ile benzer ada sahip maddeleri listeler.
GRAM KISALTMASI NEDİR? Temel kütle birimi olan gramın sembolü, "g" dir. Tüm dünyada aynı şekilde kullanılır. Fakat ülkemizde, "gr" olarak kullanımı daha yaygındır.
İlgili 36 soru bulundu
Kilogram kelimesinin kısaltması olan kg, “KeGe” gibi okunsa da TDK kurallarına göre kısaltma halindeyken de “kilogram” şeklinde okunur ve ona göre ek alır: kg'dan, kg'ı, kg'ın, kg'da vs. Dolayısıyla kg'den, kg'si, kg'nin gibi yazımlar yanlıştır.
Kuruşun yazımında biçim olarak dikkat edilmesi gereken 2 husus mevcut: Para birimleri büyük harfle başlamaz. Yani, “kuruş” cümle içerisinde para birimi olarak kullanılırken büyük harfle yazılmaz. Kuruş, “kr.” şeklinde kısaltılabilir.
Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde “yy” biçiminde yazılır. Kısaltma biçiminde yazılarak ek alırsa da üstten kesme işareti ile ayrılması gerekir.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir. Bu doğrultuda farklı ağırlığa sahip olan yapıları o şekilde davranma çevirmek mümkün.
kilovolt (kv) i.
Akademik rütbelerde de “sayın” sözcüğü isimden önce kullanılır. Yazılı hitapta ve zarf üzerinde “sayın” sözcüğü önce gelir: (Sayın Ali AKIN, Uzman) “Sayın” sözcüğü hitapta ilk isimle kullanılmaz (Sayın Ahmet denmez); isim kullanıldığı zaman isme bayanda “hanım”, erkekte “bey” saygı sözcüğü eklenir: (Ayşe Hanım.
Uluslararası Birimler Sistemi(SI)'ne göre kilo ön eki 1000 (103) olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla 1 kilobyte 1000 byte'a eşittir. Uluslararası sembolü kB'dir.
Kısaltma büyük harflerle ve harflerin arasına nokta koymadan yapılır: TBMM [Tür- kiye Büyük Millet Meclisi], ÜDK [Üniversite Denetleme Kurulu], YAŞ [Yük- sek Askerî Şûra] gibi (Atabay vd., 1980, 578-579).
TL simgesi nasıl kullanılır? Türk lirasının kısaltması "TL", Türk lirasının simgesi ise "₺"dir.
Alternatif telaffuzlar. Büyük sayıları belirlemenin kesin yollları: Yazımsal iletişimlerde, az büyük olan sayılar için en basit çözüm tam miktarı yazmaktır. Örn; 1 trilyon (kısa ölçekte), 1 bilyon (uzun ölçekte) söylemek yerine 1.000.000.000.000 yazmaktır.
Milyar, bin adet milyondan oluşan sayıdır. 1.000.000.000 veya 109 şeklinde rakam ile gösterilir. 999.999.999 ile 1.000.000.001 doğal sayılarının arasında olan bir doğal sayıdır.
Merkez Bankası: Hata yok, teamüllere uygun
Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki ”İKİYÜZ” ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır” denildi.
Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişti. üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı. Paraların ağırlıkları da değişti. 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü.
Darphane Genel Müdürlüğü'ndeki bilgilere göre, 50 kuruşun ağırlığı 6,8 gram. İki tip alaşım miktarı olan paranın yüzde 75'i bakır, yüzde 15'i nikel ve yüzde 10'u çinkodan oluşuyor.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yeni bir aykırılığa yer vermemek için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasının Se Ge Ke olarak okunmasının yaygınlaşması durumunda ise kısaltmaya gelen eklerin de "SGK'nin, SGK'ye, SGK'de" biçiminde olması gerektiği vurgulandı.
“Standard Tasarısı Hk.”ki 07.06.1979 tarihli yazınızda da hemen görüldügü gibi, “Türk Dilinde Kısalta Kuralları”na göre “hak.” şeklinde olması gereken “hakkında”nın kısaltması alışıldıgı üzere “Hk.” şeklinde, ve “Baş.” şeklinde olması gereken “Başkanı”nın kısaltması yine alışıldıgı üzere “Bşk.” şeklinde yazılarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri