Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L ya da el yazısı (ℓ) kullanımı kabul edilmiştir. Ayrıca 1 litre 1.000 mililitredir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
1 litre 1000 cm3'e eşittir. Bu eşitlik sayesinde çeşitli işlemler yapılabilir, maddelerin litre olarak verilen cinsleri santimetre küpe dönüştürülebilir.
*Litre kısaca ''L''sembolü ile yazılır. *Sıvı maddelerin miktarlarını (su, süt, benzin, sirke, yağ, kolonya, meyve suyu, sıvı yağ, benzin, ispirto, ayran gibi) litre ile ölçeriz.
Litre ve kilogram farklı ölçü birimleridir. Litre, maddelerin hacmini ölçmek için kullanılırken. kilogram ise ağırlık birimidir. Litre ile kilogram arasındaki farkı belirleyen faktör.
İlgili 42 soru bulundu
Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir.
Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir.
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür.
Litreden küçük olan ölçüler santilitre (cl) ve mililitre (ml) olarak ifade edilmektedir. Litrenin katları ise dekalitre (dal), hektolitre (hl) ve kilolitre (kl) ile gösterilmektedir.
Ancak genellikle, 1 litre zeytinyağı yaklaşık olarak 0.92 - 0.92 kilogram arasında gelmektedir.
Örneğin; 15 litre suya konulan madde sonucunda dereceli silindire su seviyesi 23 litreye çıktı, 23-15= 8 litre sonucu elde edilir. Litreyi metreküp birimine çevirmek için kullanılan formül şudur; m3= L:1000 .
Test edebilirsiniz, Balın özgül ağırlığı yaklaşık 1.36 dır, yani 1 litre saf bal 1.36 kg gelmelidir. Marketlerden aldığınız süzme balın ağırlığını hacmine böldüğünüzde ne değer geldiğine bakabilirsiniz.
Suyun litre ve kilogram değerinden dönüşümü oldukça basittir. Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır.
Ama litreden küçük hacimleri ölçerken en çok kullanılan birim, mili-litre. Mili ekinin 1/1000 anlamına geldiğini daha önce de öğrenmiştik. Yani mililitre, litrenin binde biri. Veya 1 litrede 1000 mililitre var diye düşünebilirsiniz.
Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Bundan dolayı da hacimlerinin ölçümü kolaydır. Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır.
Günlük hayatta sıvıların miktarı standart olmayan birimlerle ölçülür. Sıvıların miktarını ölçerken kaşık, bardak, fincan, kase gibi birimlerden yararlanılır.
Sıvıların hacim birimi litredir. SI birim sisteminde 1 litre = 1 dm3'tür.
SIVI ÖLÇME BİRİMLERİ
Sıvı ölçme birimi litredir. Ancak bazı sıvılar litre ile ölçülemeyeceği için mililitre kullanılabilir. Sıvı ölçme konusu matematik ders müfredatında yer aldığı gibi günlük hayatımızda da karşımıza çıkan bir konudur.
Sıvı ölçme birimi litredir. Litrenin ast ve üst katları bulunuyor. Üst katları dekalitre, hektolitre ve kilolitredir. Ast katları ise desilitre, santilitre ve mililitredir.
Sıvı maddelerin miktarını ölçebilmek için 'litre' birimini kullanırız. Örneğin markete gittiğimiz zaman süt aldığımızda üzerinde 1 L ifadesini görürüz. Yani litrenin kısaltılmış hali 'L' olarak bilinir. Diğer bir deyişle, 1 Litre = 1 L şeklinde ifade edilir.
4,6 kilogram civarında bir ağırlığa sahip oluyor. birimidir. Bu sebeple 5 litrelik bir yağ, 5 kilogram olmaz. sahiptir.
Zeytinyağının yoğunluğu genellikle 0.915 ile 0.918 gram/cm³ arasında değişir. 1 lt zeytinyağı kaç kg ? Bu hesaplama sonucunda, 1 litre zeytinyağının yaklaşık olarak 0.917 kilogram ağırlığında olduğunu buluruz. Dolayısıyla, 1 litrelik bir zeytinyağı kabının yaklaşık 0.917 kilogram ağırlığında olması beklenir.
1 mililitre litrenin binde biri olan bir ölçü birimidir. Bu durumda 1 ml 0,001 litreye eşit olarak kullanılır. 1 litrenin ml karşılığı ise 1000 ml'dir. Özellikle sıvılarda kullanılan bu hacim türleri birbirlerine sıklıkla dönüştürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri