Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir. Tabi burada boyayı kullanan ustaların tecrübesi de çok önemlidir.
Rulo veya fırça ile uygulama kıvamına getirmek için %5-10 oranında Filli Boya Sentetik Tiner ile incelterek iki kat uygulayınız. Havasız (airless) püskürtmede, Filli Boya Sentetik Tiner ile %5-10 oranında inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Çarpraz katlar halinde 2 veya 3 kat olarak uygulanır. Solvent buharlaşması için katlar arasında 5'er dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Max. %5-10 sentetik tiner ile inceltilerek en az 2 Kat uygulanmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yani sentetik yağlı boya için sentetik tiner kullanılmalıdır. Farklı tiner çeşitleri kullanılarak sentetik boyadan istenen etki elde edilemez. Tiner üretiminde de diğer kimyasal ürünlerde olduğu gibi sektörün öncü firmalarından olan DNC Endüstriyel Kimya, sizleri kaliteli ürünlerle tanıştırmaya devam ediyor.
Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır. Bir litrelik boyaya 250 ml selülozik tiner yeterli olacaktır.
Burada yer alan bilgilerden istifade ile 1 lt yağlı boya için ne kadar tiner gerekli olduğunu tayin edebilirsiniz. Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Nasıl ki selüloz bazlı boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanılmıyorsa, sentetik boyanın inceltilmesi için de selüloz bazlı tiner kullanılmaz. Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine ve yapısına göre 1 Litre ile tek katta 18-20 m2 alan boyanabilir. (25±5 µm kuru film kalınlığında).
Pencere ve Kapılar
3. ve 4. kat boyama isteğinde beyazın zıttı olarak görülebilen koyu ahşap renginin varyasyonu dikkate alınmaz. 1 kg yağlı boya ile kaç kapı boyanabilir sorusunun cevabı farklı olduğu için sadece 2 veya 3 kapı boyanabilmektedir.
Rulo veya fırça ile uygulama kıvamına getirmek için %5-10 oranında Filli Boya Sentetik Tiner ile incelterek iki kat uygulayınız. Havasız (airless) püskürtmede, Filli Boya Sentetik Tiner ile %5-10 oranında inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır.
Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı
Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir. Sentetik bazlı boya ve vernikler için kullanılır. Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.
Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Sentetik boya, rulo veya fırça ile uygulanacaksa sentetik tiner ile yaklaşık %10 civarında inceltilmelidir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır.
Sentetik tiner sentetik boyanın içerisine uygun ölçülerde katılmalıdır. Tinerin fazla katılması durumunda boyanın yoğunluğu çok fazla azalacaktır. Bu da yüzeyde istenen etkinin elde edilmemesine neden olur. Tam tersi durumda ise, yani boyaya az miktarda tiner uygulanırsa boya yoğun kalacaktır.
Bahçe mobilyalarından kapı pencere demirlerine, korkuluklardan asansör kapılarına kadar dış mekanda bulunan yüzeyler için sentetik metal boyası kullanmak en doğru çözüm olacaktır.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri