Şeker pancarı (Beta vulgaris) Amaranthacea ailesinden bir yumru bitkidir. FAO verilerine göre 1 ton şeker pancarından 150 kg şeker elde edilir. Yan ürün olarak 500 kg yaş pancar posası çıkar.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 dönümden kaç ton pancar alınır? Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını ton başına 800 lira olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıkladı.
Küspe, diğer bir adıyla yaş pancar posası şeker pancarı yan ürünüdür. Hayvan yemi olarak kullanılır. Yaklaşık %1-3 şeker içerir. 1 ton pancar dan ortalama 300 kg küspe yan ürünü çıkar.
İlgili 26 soru bulundu
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
GELECEK SEZON 2023-2024 ÜRETİM YILI PANCAR AVANS FİYATI 1800 TL/TON.
Tarlada bulunan pancar tanelerinin ağırlıkları en az 11 kilo geliyor. Tarlada rastladığım en büyük pancar 17 kilogram ağırlığında. Belki tarlada daha ağır pancarlarda vardır ama bizim tarlamızda rastladığımız 17 kilogram ağırlığındaki pancar. Büyüklüğü ve ağırlığıyla bizleri ve köylülerimizi şaşırttı.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
İlkbahar aylarında toprak derinliğinin 0-5 cm aşağısında sıcaklığın 7°C sıcaklığa ulaşması ile pancar ekimi başlar. 170-200 günlük bir üretim süresini kapsayan şeker pancarı, sonbaharda hasat aşamasına ulaşır.
Pancar tohumları 10 ile 15 gün arasında çimlenmektedir. Pancar tohumları nemli toprakta daha hızlı olgunlaşmaktadır. Yağmurlu sulama sistemleri bulunan tarlalarda pancar tohumları daha hızlı bir şekilde büyümekte ve çimlenmektedir. 10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir.
Yaklaşık olarak 100 bin çiftçi ve etki alanıyla 3 milyon insana ekonomik gelir sağlayan şeker pancarı, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamaktadır.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
YARIN TÜM PANCAR ÜRETİCİLERİMİZİN HESAPLARINA YATACAK MİKTARLA BİRLİKTE TOPLAM 1 MİLYAR 637 MİLYON 351 LİRA ÖDEME YAPMIŞ OLACAĞIZ” DEDİ. Konya Şeker Pancar çiftçisine 15 Şubat'ta pancar paralarını ödeyecek. Konya Şeker 1 milyar 81 milyon 936 bin lirayı çiftçilerin hesaplarıyla buluşturarak bu yıl erken ödeme yapacak.
Ortalama verim, Türkiye, ve Erzurum'da sırasıyla 5666 kg/da, 4106 kg /da, (Anonymous 2014). Ülkemizde şeker pancarı hasadı genel olarak karasal iklimin hâkim olduğu bölgeler ile geçit bölgelerinde 15-20 Eylülde başlamaktadır.
Ancak küresel boyutta enerji ve girdi maliyetlerindeki gelişmeleri dikkate alarak 2021 yılı pancar baz alım fiyatını 15 TL prim destekleme ödemesi yaptık. Böylece pancar üreticilerine 100 milyon TL destek sağlamış oldu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1400 TL olarak belirlediklerini açıkladı.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır.
Kullanılacak miktar hayvanların ırkına ve cinsine göre değişmektedir. Bununla birlikte süt ve besi ineklerinde günde yirmi kilogram ile otuz kilogram, düvelerde on ile on iki kilogram, danalarda beş ile altı kilogram küspe verilebilmektedir. Buzalara ise dördüncü aydan itibaren küspe verilmeye başlanabilir.
Şeker pancarı küspesi şeker pancarından şekerin ekstraksiyonu sonunda difüzyonla elde edilmektedir. Ekstraksiyon işleminin sonunda kükürt atılır ve sıkma işleminin ardından küspe elde edilir. Süt veriminde %30 artış sağlar.
Dolgu maddesince fakir olduğundan saman ile birlikte kullanmalıdır. Yaş pancar posası için en uygun saklama yöntemi silaj yapım tekniğine göre depolanmasıdır. Yani sıkıştırılarak ve üzeri hava olmayacak şekilde kapatılarak saklanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri