I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen dil kurultayı.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Yeni kurulmuş olmasına karşın Kurum, kısa sürede çalışmalarını tamamlayarak 26 Eylül 1932 günü Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dil Kurultayı'nın toplanmasını sağlamıştır.
Dil Bayramı, her yıl 26 Eylül'de kutlanan, Türkçeyi geliştirmeyi amaçlayan bayram.
Priştine Büyükelçimiz Tunç Angılı'nın himayelerinde XVIII. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Kosova Priştine Üniversitesi ile 25-28 Eylül 2023 tarihleri arası ortaklaşa yüz yüze Kosova'da Piriştine Üniversitesinde gerçekleştirilecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Türk Dili dergisi doğru yazılışı Türk Dil Kurumunun sitesinde de yer aldığı şekilde olmalıdır. Derginin ismi Türk Dili olduğu için cümle içinde sadece Türk Dili baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır. Özel bir isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle başlamalıdır. Dergi kelimesi küçük harf ile yazılır.
Kurultay (Moğolca: Хуралдай, Khuraldai; Türkçe: Kurultay) Altay budunlarında politik ve askeri kararların alındığı meclise verilen addır. Eski Türklerde kurultaya daha çok "toy" adı verilmiştir. Günümüzde ise, hem Moğol hem de Türk topluluklarında parlamento veya seçimli toplantı anlamında kullanılmaktadır.
Dil Bayramı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
Türkçenin devlet dili olarak kabulünün 746. yıl dönümünde Türk dili araştırmalarına ve Türkçeye emek veren herkesin 13 Mayıs Türk Dil Bayramı'nı tebrik ederiz.
Durum, olgu ve olay bildiren sözlerden biriyle kurulan birleşik kelimeler: açık oturum, açık öğretim, ana dili, Ay tutulması, baş ağrısı (hastalık), baş belası, baş dönmesi, çıkış yolu, çözüm yolu, dil birliği, din birliği, güç birliği, iş birliği, iş bölümü, madde başı, ses uyumu, yer çekimi vb.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü, her yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutluyoruz. Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır.
Yıl Dönümü Kutlu Olsun. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 745 yıl önce 13 Mayıs 1277'de çıkardığı ve Türkçenin resmî dil olarak kabul edildiği fermanın yıl dönümü, bugün bayram olarak kutlanıyor.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri'dir. Kurumun ilk başkanı Sâmih Rif'at'tır.
UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
TDK'ya göre hastane kelimesinin doğru yazılışı "hastane"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Eski Türkler kurultaya toy, tirnek, kengeş gibi isimler de vermiştir. Kurultay üyelerine ise “toygun” denilmekteydi. Devlet meclisi olan Büyük Kurultay'a ise kağan başkanlık yapmaktaydı. Kağanın olmadığı süreçlerde ise meclis “aygucı “ ya da “öge (vezir)” başkanlığında toplanma gerçekleştirilirdi.
İlkbahar ve sonbahar göç mevsimlerinde olmak üzere yılda 2 defa Dünya Göçmen Kuşlar Günü kutlanıyor. Bu yıl söz konusu gün, 13 Mayıs'ta “Su: Kuş Yaşamını Sürdürmek” temasıyla kutlandı. 2023 Dünya Göçmen Kuşlar Günü, su konusuna ve bunun göçmen kuşlar için önemine odaklandı.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçenin devlet dili ilan edilmesinin 746'ncı yıl dönümündeyiz.
1932'de, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün katılımıyla Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan ilk Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.
Kutlamalar Karamanoğlu Beyliği'nin hüküm sürdüğü daha önce Konya'ya bağlı olan ancak şu anda il olan Karaman'ın Ermenek ve Balkusan köylerinde özel olarak gerçekleştiriliyor. Bugün Türkçe'nin kullanımı, doğru kullanımı ve bilgisi sıkça vurgulanan bir konu. Dilin ne olduğu, o dili konuşan halk tarafından tayin edilir.
Bu yazı 13 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Türk Dil Bayramı'nın amacı 'Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek. ' olarak açıklanmıştır.
Moğolca toplanmak, bir araya gelmek anlamındaki “khuril, khural-khuri, kuril” köküne6 yine Moğolca “tai” ekinin ilave edilmesiyle türetilmiş bir terim olan kurultay kelimesi zamanla Türk devlet meclisi “toy”un yerini almıştır.
Kurultay Nedir ? (Özet)
Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı, kongre: "Dil Kurultayı."- . 3 . tarih Eski Türklerde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.
Kurultay partinin en yüksek organıdır. Yasa ve tüzük kuralları içinde toplumun, ülkenin ve partinin genel sorunlarını ve partinin ilkelerini, tutumunu görüşür ve karara bağlar. Bütün partililer kurultay kararlarına uymakla yükümlüdür. Kurultay kararlan ilgililere ve kamuoyuna duyurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri