Yani suda bir cisim yüzerken o cisim uçmuş olmuyor veyahut ağırlığı sıfırlanmıyor. Sadece o cisim kendi ağırlığı kadar sudan fazlasını kaldıramayacağı için suyun dibine çökemiyor.
SU ALTINDA AĞIRLIK
Cismin kendi hacmine eşit olan suyun ağırlığı, kendi ağırlığından fazla ise yüzer, kendi ağırlığı kadar ise suda asılı kalır veya ağırlığından az ise cisim batar.
Eğer sıvı taşmıyor ise kabın ağırlığı kesinlikle artacaktır.Eğer taşıyor ise; yüzme ve askıda kalma durumlarında ağırlık değişmez,batma durumunda ise ağırlık artar.
Batan cisimler hacmi kadar hacimde sıvı taşırır. Cismin ağırlığı kaldırma kuvvetinden büyüktür.
Ağırlık, bir nesnenin kütlesine bağlı olarak ve o nesneye etkiyen yer çekimi kuvvetinin artıp azalmasına bağlı olarak değişir.
İlgili 23 soru bulundu
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Sıvı içerisine bırakılan bir cismin sıvıda yüzmesinin ya da batmasının sebebi cismin yoğunluğu ile içine bırakıldığı sıvının yoğunluğu arasındaki ilişkiye bağlıdır. Sıvının hacmi, derinliği ya da cismin ağırlığı, şekli ve kütlesinin bir cismin sıvıda yüzmesinde veya batmasında bir etkisi yoktur.
Hacim küçüldükçe kütle de azalır. Böylece yoğunluk sabit kalır. Bu nedenle ağır mumun yoğunluğu yine sudan az olur ve yüzer, kilin yoğunluğu sudan ağır olur ve batar.
Suda batan maddeler: Bazı maddeler ise suda yüzemez ve hızlı şekilde batar. Not: Bir maddenin suda yüzmesi ya da batması maddenin büyüklüğüne bağlı değildir. Daha çok maddenin şeklinde ya da cinsine bağlıdır. Örneğin çok büyük çeliklerden yapılmış gemiler suda yüzebilir.
Suyun içerisindeyken yada battıysa kaldırma kuvveti yoktur. Yani aşağıya doğru indiği için n haliyle azalır.
Yüzen Cisimler
Cismin hacminin bir kısmı sıvı içerisinde, bir kısmı da dışarıda kalacak biçimde sıvının yüzeyinde dengeye gelmesi durumuna yüzme durumu denir. Cisme etki eden kaldırma kuvvetinin büyüklüğü cismin ağırlığına eşittir.
- Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. - Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. - Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar. Genel olarak bu unsurlara bağlı şekilde kaldırma kuvveti artış gösterir ya da azalır.
Cevap: Su buza dönüşürken yoğunluğu azalır. Su donarken ağırlığı sabit kalır.
+4°C'de 1g/ cm3, 0 °C de suyun özgül ağırlığı ise 0,9167 gr/cm3 kabul edilir. 1 atm basınç altında.
Ağırlığı kadar kaldırabilir ama hacmi kadar kaldıramazsa batamaz. Yani hacmi kadar su kaç kilo, ağırlığı kadar su kaç kilo bu önemli. (Cismin ağırlığı)>(cismin hacmi kadar suyun ağırlığı) ise cisim dibe doğru hareket eder.
Sünger gibi su çeken maddeler çok kısa süre su yüzeyinde kalsa da, su çektiklerinde batarlar. Su çeken sünger yoğunluğu arttığı için suyun kaldırma kuvveti yetersiz kalır ve batar.
Batma Testi: Gerçek altın yoğun ve ağır bir maddedir. Bu sebeple suya konulduğunda anında batar. Test etmek istediğiniz bilekliği su dolu bir bardağa bırakın ve dalıp dalmadığına bakın. Bileklik batmıyor veya suda askıda kalıyorsa ne yazık ki sahtedir.
Elmalar suda asla batmaz 😊 Kabuğunu soysanız bile. asla batmaz. Suya düştüğü anda yüzeye çıkar. Bunun nedeni ise elmaların dörtte birinin havadan.
Suda batma ve yüzme maddenin yoğunluğuna bağlıdır. Eğer maddenin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha düşük ise madde yüzer. Eğer maddenin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha fazla ise suda batar.
Genel olarak bu kaldırma kuvveti Fb = Vs × D × g denklemi ile kolaylıkla hesaplanabilir. Aynı zamanda Fb, nesne üzerine etkiyen bir kaldırma kuvveti ise; Vs, nesnenin sıvı içindeki hacmi de; D, nesnenin içinde yer aldığı sıvının yoğunluğu ve g, yer çekimi kuvveti olarak bilinir.
Yani suya giren biri ne kadar su taşırırsa aynı oranda kaldırma kuvvetine maruz kalır. Bu durumda şunu da iyi bilmemiz gerekir; içine battığımız sıvının yoğunluğu bizim yüzerliliğimizi de etkiler. Yani, çok yoğun bir sıvı daha yoğun bir kaldırma kuvveti sağlayacaktır.
Burada formül üzerinden bağlantı kuracak olursak yoğunluk sabit kaldıkça bir cismin kütlesi artarsa hacmi de artar. O zaman kütlesi azalırsa hacmi de azalır. Farklı maddelerin yoğunlukları aynı şartlarda değişiklik gösterir.
Ağırlık, deniz seviyesinden yukarılara çıkıldıkça azalır. Bir cismin ağırlığı en büyük değerini deniz seviyesinde alır.
Örneğin, 1.0 kilogram kütleye sahip bir cisim Dünya yüzeyinde tam olarak 9.81 newtona karşılık gelmektedir. Cismin kütlesi ağırlığa çevirilirken yer çekimi kuvvetiyle çarpılır. Newton birim kuvvetken, kilogram kütlenin birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri