Kış mevsiminin bitip havaların ısınmasıyla kendini gösteren dağ kekiği baharın müjdecisi olarak da bilinir. Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar (ABD'nin çoğu bölgesinde Temmuz). 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Oktay Yeğen, yaptığı açıklamada, üzerinde yoğun olarak çalıştığı bitki türü kekiğin, Türkiye'de en fazla güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
İlgili 35 soru bulundu
Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
1000 gr134,00 TL/kg.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Tarla koşullarında ise genel olarak Izmir Kekiği (Origanum onites L.) ile Çanakkale Kekiği (Origanum vulgare L.) türlerinin kültürü yapılmaktadır. Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir.
Kekik bitkilerinize her zaman önce toprak kuruluğunu kontrol ederek, düzenli aralıklarla azar azar su vermelisiniz. Kekik Akdeniz'e özgüdür, güneş sever. Bu sebeple saksılarını mutlaka güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz. Kekik bitkilerinize yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vermelisiniz.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Kekik tohumu, kış sonuna doğru kapalı ortamlara ekilerek üretim yapılabilir. Tohum yatağını ve saksılarını iyi bir toprak karışımı ile doldurmak gerekir. Genellikle çiftçiler toprağa nehir kumu karıştırır. Bu karışımın içine ekimi toprak yüzeyine yapılması ve üzerinin hafif bir şekilde toprak ile örtülmesi gerekir.
Doğadan toplanan yabani kekikler evde doğal yöntemler ile rahatlıkla kurutulabilir. İyice temizlenen ve kurulanan yabani kekikler birbirinden farklı yöntemler ile kurutulabilir. Öncelikle doğal yöntemler ile kekik güneşte kurutulmalıdır. Güneş görmeyen sıcak ve gölge yerlerde kekik rahat bir şekilde kurutulabilir.
Kekik yetiştirmek kadar önemli olan bir diğer konu kekiğin nasıl budanacağıdır. Kekik bitkisinin saplarının budanması yeni sürgünlerin gelişmesini doğrudan etkiler. Yeni bitkileri çoğaltmak için kullanabileceğiniz yaklaşık 5 cm uzunluğunda genç ve yumuşak filizleri gövdeden keserek budama yapabilirsiniz.
Ormanların bitiminde ve üreticilerin çok fazla işleme yapmadığı bölgelerde yetişir. Nisan ayı geldiğinde köyümüz kekik kokar.
Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Kuruttuğunuz dalları filiz kısmından tutarak, kekik yapraklarının zıt yönünde sıyırarak kalın dallarından ayırın. Bu arada ince dallarda kekik yaprakları ile birlikte düşecektir. Elinizle temizleyerek ayıklayın.
İçeriğinde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildiği takdirde enerji verdiği, yorgunluğunuzu aldığı, stresi azalttığı ve vücudu rahatlattığı söylenmektedir. Tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri