104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
Otomatik vites ehliyeti şeklinde bir ehliyet sınıfı yoktur. Kişinin aldığı ehliyet sınıfının karşısında 104 kodu yazar. 104 rakamı bu ehliyetin otomatik vitesli araç sürmek için alındığını göstermektedir. Eskiden direksiyon sınavına giren adaylar, zorunlu olarak manuel vitesli araç ile sınava girebilirlerdi.
"İlave bilgiler ve kısıtlamalara ilişkin kodlar" diye. 104 kodunu araştırdım, "otomatik" imiş. Bu duruma A1'in karşısında bir kısıtlama yok.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
İlgili 27 soru bulundu
78 sadece engellilere verilen koddur, hatta sürücü kısıt kodudur. Emniyetteki "acemi görevli" hatalı bilgi vermiş. Engeli olmayıp, manuel kullanamayıp sadece otomatik vitesli araç kullanacağım diyerek sürücü kursuna yazılan kişilere verilen kod 104'tür.
V-70 (Sahte evlilik)
Türkiye'de ikamet izni alabilmek için sahte evlilik yapan yabancıların, tespit edilmesi halinde, haklarında V-70 tahdit kodu konularak 5 yıl kadar Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
%40 engelli raporu ile araç alabilmek için aşağıdaki kriterler aranıyor: Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
A2 sürücü belgesi alan sürücüler, en düşük motor hacmine sahip 50 CC motorlardan 600 CC motor hacmine sahip motorlara kadar kullanabilmektedir. Buna göre, A1 ehliyetinden farklı olarak 150 CC, 200 CC, 250 CC, 300 CC, 450 CC, 500 CC ve 550 CC araçları kullanmak isteyen sürücüler A2 ehliyeti almalıdır.
A2 Motosiklet Ehliyeti
Ayrıca a2 motor ehliyetine sahip olan adaylar; A1 ve M sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu üm araçları sürme yetkisine sahip olacakladır.
Motor gücü 35 kw 'ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. Bunu 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.
Personel ve Yük Yükseltici (Manlift) ehliyetinin kodu 105.35 dir. Loder (Yükleyici) belgesi kodu 105.11 dir.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Sonuç olarak: Bir aday 4 defa teorik sınava, teorik sınavdan başarılı olduktan sonra, 4+4 toplam 8 defa direksiyon sınavına girebilir.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Engelli raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereklidir. Aynı şekilde raporda kesin olarak %40 ile %89 arasında engel oranına sahip olduğu belirtilmelidir. Aracı satın alan bireyin engel düzeyine göre araçta bazı düzenlemelerin yapılması gerekli ise, 'Tertibatlı araç kullanılır' ibaresinin geçmesi gerekir.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Alınan rapor süreliyse, süreli engelli raporu geçerlilik süresi bir yıldır. Yılın son gününe kadar geçerlidir. "Engelli raporu süresi bitince ne olur?" sorusunun cevabı şöyledir: Eğer zamanında rapor yenilenmezse engellilik raporu düşer ve engelli haklarından yararlanamazsınız. Bu durumda raporun yenilenmesi gerekiyor.
99 ile biten atıklar: Altı haneli atık kodu 99 ile biten atıklar tehlikeli veya tehlikesiz atık olarak sınıflandırılması gerçekleştirilmemiş, listede başka türlü tanımlanmamış atıkları tanımlar.
Yaptığınız aramalarda numaranızın görünmesini istemiyorsanız; aramak istediğiniz numaranın başına *31# yazarak, aradığınız kişinin yalnızca o defaya mahsus olarak numaranızı görmemesini sağlayabilirsiniz.
01, 02, 03, 10, 15, 20, 25, 31, 32, 33, 35, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 50, 61, 64, 78, 101, 102 ve 103 numaralı kodlar ile alt gruplarına ilişkin sağlık raporunda şerh olması halinde durumuna göre sürücü belgesinin 12 numaralı yatay veya dikey hanesine ilgili kod numarası eklenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri