133 Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar Hesabı
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile ( Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan ) bağlı ortaklıklardan olan alacaklarını içerir. İşleyişi: Bu hesaba. alacağın doğması ile borç. tahsili halinde alacak kaydedilir.
131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği, aktif karakterli bir hesaptır. Alacağın oluştuğu durumda borç, tahsil edildiğinde ise alacak kaydedilerek kapatılır.
132 İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR
İşletmenin başka firmalara ortak olması hâlinde ortak olunan o firmanın dağıtacağı kâr payının kaydında kullanılır. İştiraklerinden olan alacakları bu hesapta takip edilir. Alacağın oluşması ile borçlandırılan hesap, alacağın tahsili ile alacaklandırılır.
Gelir hesaplarındaki artışlar hesabın alacağına, gelir hesaplarındaki azalışlar hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesaplar ana toplayıcı hesap olan “Dönem kâr veya zarar” hesabına aktarılırken, gelir hesapları borçlandırılarak kapatılır.
İlgili 38 soru bulundu
136 hesap, ticari bir sebebe dayanmayan ve diğer alacak hesaplarından herhangi birine dahil edilmeyen alacakların yer aldığı hesap olarak karşımıza çıkar. 136 hesap kodu, aynı zamanda, 136 muhasebe kodu olarak da bilinir.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na aktarılarak kapatılır. Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar bu hesap grubunda gösterilir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
139.
Teminatlı alacaklarda karşılık, teminatı aşan kısım için kullanılır. İşleyişi : Hesaplanan karşılık tutarı bu hesaba alacak, “654. Karşılık Giderleri Hesabı”na borç kaydedilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Birçok çeşitli sebepten dolayı yüksek tutarda borç bakiyesi verebilen 131 nolu hesap işleyişinde alacağın ortaya çıkması durumunda ilgili hesaba borç kaydedilir. Tahsili durumunda ise alacak olarak kaydedilir.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
159 muhasebe hesabı veya 159 hesap kodu olarak bilinen 159 hesap, yurt içi veya yurt dışından satın almak üzere siparişi verilen ürünlerle ilgili yapılan avans ödemelerinin takip edildiği muhasebe koduna verilen isimdir.
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında kalan ödünç, borç verme gibi işlemler sonucunda ortaya çıkan ortaklardan veya işletme sahiplerinden alacak tutarların takip edildiği hesaba 131 ortaklardan alacak hesabı denir.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
Alacak niteliğinde kabul edilen kredi kartı ile yapılan satıştan doğan alacaklar için ise, 123 Kredi Kartıyla Yapılan Satışlardan Nakit Benzeri Niteliğindeki Alacaklar hesabı oluşturulmuştur.
Daha önce saydığımız stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. 157 Diğer Stoklar Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir.
152-Mamuller (üretim çalışmaları sonunda elde edilen ve satışa hazır hale gelmiş bulunan mamullerin izlendiği hesaptır.)
KALMAYAN KARŞILIKLAR” hesabının alacağına devredilerek “129.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI” hesabına borç kaydedilir. Şüpheli alacağın tahsilinin olanaksız olduğu kesinleştiği durumda ise 129.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI” hesabına borç, “128.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına ise alacak kaydedilir.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır.
¢ 170-178 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyeti Yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin dönem sonunda toplandığı hesaplardır. yıllara sari İnşaat devam ettiği sürece işle ilgili maliyetler dönem sonunda bu hesaplarda toplanır.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı: Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır. 309 Diğer Mali Borçlar Hesabının İşleyişi: Bu hesaba, borcun doğması halinde alacak kaydedilir, ödenmesi halinde borç kaydedilir.
336 hesap, ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamında olmayan çeşitli borçların izlendiği hesap olarak adlandırılan muhasebe kodudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri