Ergenlik çağında tırnak yiyen çocukların sayısı %40-45'e yükselir. Yani ergenlik çağına doğru çocukların hemen hemen yarısı tırnak yeme davranışı gösterir. Bunun nedeni gençlerin çevreden onay görmemeleri olarak değerlendirilir. Ayrıca tırnak yiyen çocukların ailelerinin çoğunda tırnak yiyenlere rastlanmaktadır.
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Tırnak yeme hastalığı toplum genelinde basit bir alışkanlık gibi algılansa da psikolojik nedenleri olan bir rahatsızlıktır. Tıbbi literatürde 'onikofaji' olarak adlandırılan bu rahatsızlık, dudak ısırma veya yanak çiğneme örneklerinde olduğu gibi beden odaklı tekrarlayıcı davranış bozukluğu grubunda değerlendirilir.
Tırnak yeme, alışkanlığa dönüşmüşse çocuğun neden hoşnutsuzluk duyduğu araştırılmalı ve altta yatan sebebin ortadan kaldırılması son derece önemlidir. Çocuk, stres, korku, endişe ve kaygıdan uzak tutulmalıdır. Azarlama, küçük düşürme, eleştirme ve cezalandırma gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
Tırnak Yeme Neyin Eksikliği? Stresin ve kaygının neden olabileceği bu problem, vitamin eksikliği gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Demir ve B12 eksikliği bulunan kişilerde görülebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir. Tırnak yeme taklit yoluyla da başlayan bir davranıştır.
Kalsiyum takviyesi ile tırnakların kurumasına, folik asit ve C vitamini takviyesi ile şeytan tırnağının oluşmasına (tırnak yatağından çıkan dar bir deri bandı), omega-3 alımıyla tırnak çatlamasına engel olabilirsiniz.
Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını azaltmak için, tırnaklarını kesilmiş halde tutun ve pürüzlü kenarları törpü ile törpüleyin. Çocuğunuzun tırnaklarının ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olarak, bunları birkaç haftada bir tekrarlayın. Çocuğunuzu herhangi bir alışkanlıktan vazgeçirmek zor olacaktır.
Tırnak yeme toplumumuzda bir alışkanlık olarak bilinir ve hem yetişkinlerde hem çocuklarda görülür. Nedenlerine bakıldığında; kaygı, stres, yalnızlık, diğer aile üyelerini örnek alma, kalıtım, aktif olmamak, parmak emmeden kalan alışkanlık, tırnakların düzenli kesilmemesi gibi etkenler sayılabilir.
Tırnaklarınızı zeytinyağı ve şeker karışımıyla ovup peeling yapabilir, sonrasında el kremi kullanabilirsiniz. Böylece tırnak etlerinizi yumuşatarak daha iyi görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Eczanede satılan losyon, krem ve acı oje gibi farklı ürünleri kullanarak yenmiş tırnak görünümünü düzeltmeyi deneyebilirsiniz.
Özellikle çocuklarda ve yetişkenlerde görülen bu hastalık stresle ile ilişkilendirilerek sinirsel bir alışkanlık olarak bilinir. Tırnak plağının ısırılması ile gerçekleşmektedir. Tırnak yeme hastalığı genellikle çocuklukta başlar ve ergenlik döneminde hızlanabilir.
Tırnak yeme alışkanlığı genellikle kaygı ile ilişkilendiriliyor. Bu davranışa sahip kişilerin yaklaşık %25'i Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) veya kaygı bozukluğu tanılarının kriterlerini de karşılıyor.
“Hızlı kırılan tırnaklar, sürekli bakımlı gözükmek isteyen bayanlar hatta tırnak yeme alışkanlığı olan bay ya da bayanlar için, güzelliğin yanı sıra tedavi amaçlı da yapılabilen bir uygulamadır”.
Acı Oje Ne İşe Yarar? Acı oje, genel olarak tırnakların güzellik ve estetik görünümünü artırmak amacıyla kullanılır. Tırnak yeme alışkanlığı engellemek ve koruma sağlamak amacıyla tercih edilir. Oje tabakası, tırnakları kırılmadan ve çatlamadan korurken güzel ve bakımlı bir görünüm kazanmasını sağlar.
Evde varsa bitkisel yağ ile etler yumuşatılmalıdır. Eğer bitkisel yağ yoksa elma sirkesi veya limon suyu da kullanılabilir. Yumuşayan etler nazikçe bir tahta çubuk ile itilerek düzeltilir ve sonrasında el kremi ile kremlenerek işlem tamamlanır. Bu uygulama haftada bir kez yapılabilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır. Alışkanlık daha çok baskı altına alınmış heyecanların ilgilendiği durumlarla olup, çocuk bunun arzu edilmeyen bir davranış ve alışkanlık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görülmektedir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucunu riske atmak istemeyenler tırnak yemek orucu bozar mı merak ediyor. Genellikle başlıca nedeni psikolojik olan tırnak yemek orucu bozar. Diyanet'in açıklamasına göre oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur.
Erkek, kadın ve çocukların rahatlıkla kullanabileceği bitkisel acı oje içeriğinde zararlı madde içermeyerek sağlığa bir zararı dokunmaz. Mavala acı oje gratis keskin acı bir tadı bulunur ve tırnak yenmesi durumunda acı tadından ötürü midenin bulanması ve bu durum iğrenç gelerek tırnakların bırakılmasını sağlar.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir.
Dermatofaji, tırnak etrafındaki derinin yenmesi olarak gözlemlenen dermatolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, kişinin kendi derisini dişleriyle yolduğu nörotik bir alışkanlık olarak tanımlanır. Nadir görüldüğü düşünülse de Dünya üzerinde ve Türkiye genelinde sanıldığından çok daha yaygındır.
Şeytan tırnağı; küçük, kalkık bir deri parçasıdır, daha özgül olarak tırnakların yanındaki eponişyum veya paronişyumdaki kalkık deri parçasıdır.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Tırnak mantarı için hangi doktora gidilmeli? Tırnak mantarı sorunu için dermatoloji uzmanlarına gitmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri