Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır. İlkbaharda ekilecek bitkilerde ekimden hemen önce kullanılmalıdır.
Bitkilerin döllenme organlarının tam olarak gelişmesini sağlar. Bitkilerin kök gelişimini sağlar. Bitkilerin metabolik etkinliğini arttırır. Fosfor eksikliğinde bitkinin büyümesi geriler ve bitki koyu yeşil bir renk gösterir.
6.6 kilogram, dekar başına kullanım miktarını veriyor, 6.6 kilo 18-46-0 gübresi kullanabilirsiniz. Eğer taban gübresi olarak dap 18-46-0 kullanacaksanız, ekin türünü de dikkate almalısınız. Örneğin buğday ekerken dekara ortalama 13 ile 21 kilogram gübre veriliyor.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
İlgili 21 soru bulundu
Pamuk, ayçiçeği, çeltik, yer fıstığı, soya, soğan, yonca, şeker pancarı, zeytin, sebze, meyve ağaçları, sarımsak, zeytin, tütün, fındık, fıstık, çiçek ve narenciye ekimlerinde de dap gübresinin verim sağlayan özelliğinden faydalanılabiliyor.
Canlının kök gelişimi ve büyümesi açısından fazlaca önem taşıyan kök gübreleri, güzlük veya yazlık olarak bu dönemlerde dikim veya ekimden hemen ve hızlı bir şekilde ya da ekim esnasında bant ya da mibzerle tohum genişliğine ve derinliğine uygulanmış olması en uygun kullanım şeklidir.
Taban Gübre uygulaması tek yıllık bitkilerde tohum ekim, fide dikim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte, çok yıllık bitkilerde (meyve-bağ-zeytin-fındık gibi) ise sürgünlerde göz kabarmasından (üretici deyimi ile su yürümesinden) 2-3 hafta önce uygulanmalıdır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Azotlu taban gübresi daha çok bitki gelişimini hızlandırması ile öne çıkar. Ayrıca elde edilen mahsulün kalitesini ve verimini artırdığı için önemli bir yere sahiptir. Fosforlu gübre de benzer şekilde hem meyve sebze kalitesini olumlu yönde etkiler hem de toprak yapısının iyileşmesine katkı sunar.
Etkisi birkaç yıl sürer. Yeterli DAP gübresi verilmediği takdirde kökler zayıf kalır, gelişme yetersiz olur, olgunlaşma gecikir, bitki bodur kalır, yapraklar mor ya da koyu yeşil renk alır, verim düşer.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Hububat, pamuk, ayçiçeği, mısır başta olmak üzere tüm bitkilerde ekim esnasında taban gübresi olarak kullanılır. Bitkilerin kök, gövde oluşumuna etki eder. Toprak yüzeyinde bırakılmamalıdır. Bitki kök derinliğine veya tohum derinliğine gömülerek verilmelidir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
GordoMax NPK'lı verim arttırıcı bir üründür. Meyvelerin tutumunu artırarak hepsinin büyümesini ve uniform çıkış yapmasını sağlar. Narenciye ağaçlarının haziran dökümünü engeller. Azottan sonra bitkilerin en fazla gereksinim duyduğu element potasyumdur.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Yeni dikilen bahçelerde toprak yapısı özellikleri nedeniyle bitkilerde sararmalar oluşabilir. Bunun temel nedeni demir ve çinko eksiklikleri kaynaklı yaşanmaktadır. Çözüm olarak içeriğinde demir ve çinko ihtiva eden kompoze gübreler kullanılacağı gibi alternatif olarak bu iki elementin gübre formları da kullanılabilir.
İlk gelişme dönemlerinden hasada kadar kullanılması tavsiye edilir.
Yağışlı ve nemli iklim koşullarında gübreleme, ekime yakın dönemde yapılmalıdır. Çünkü yağışlar dolayısı ile bitki besin maddelerinde kayıplar artar. Çok sıcak ve kurak koşullarda ise gübreden buharlaşma ile kayıplar olabilmektedir.
Ceviz taban gübresi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında uygulanır. Çünkü ceviz ağaçları bu zaman diliminde aktif büyüme dönemine girerler ve kökleri gübreleri daha iyi kullanabilir.
Açıklama. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 4-5 kez uygulanır. Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır. Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleri azot (N), fosfor (P), potasyum (K) içerir. Besin maddelerini içeren dengeli gübre tercih edebilirsiniz. İlkbaharda, ağaçlar uyanır uyanmaz gübreleme yapmak idealdir. Ayrıca meyve olgunlaşması sonrası sonbaharda hafif bir gübreleme de yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri