Ancak 1924 Anayasası (madde 102) 1921 Anayasasının aksine Sert (katı) bir Anayasadır.
Meclis, 20 Ocak 1921 tarihinde Teşkilât-ı Esasîye Kanunu kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin tek yumuşak ve tek çerçeve anayasası olan Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nda yapılan değişikliklerle devletin rejimi, dini, dili, başkenti, başkanı gibi unsurlar belirlendi.
1982 Anayasası sert (katı) bir Anayasadır. Anayasanın ilk üç maddesi değiştiri- lemez. Değiştirme önerisi de yapılamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en önemli niteliklerini söylersek bunlar, demok- ratik devlet, lâik devlet, sosyal devlet ve hukuk devleti nitelikleridir.
1961 Anayasası; değiştirilmesi zor ve değiştirilemeyen maddeler içerdiği için sert bir anayasa olarak kabul edilmektedir. Çoğulcu demokrasi ilkesi benimsenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
1982 Anayasası en sert anayasadır. Çünkü içerisinde değiştirilemeyen birden fazla madde vardır. Bu anayasaya göre yasama yetkisi TBMM'nindir. Yürütme yetkisi ise Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanına aittir.
Yumuşak Anayasa: Değiştirilmesi diğer yasalarla aynı şartlara tabi olan, değiştirilmesi için özel çoğunluk öngörülmeyen anayasalardır. Genelde İngiliz Anayasası gibi yazısız anayasaların yumuşak nitelikte olduğu kabul edilir. Bu çerçevede 1921 Anayasası; => Değiştirilmek için özel bir usul ya da hüküm içermemektedir.
Sonuç itibari ile 1921 tarihli Anayasamız, Olağanüstü bir dönemin ürünü olması münasebeti ile de, kanunlar gibi değerlendirilmiştir. Bu nedenle Yumuşak nitelikli bir Anayasadır. Ancak 1924 Anayasası (madde 102) 1921 Anayasasının aksine Sert (katı) bir Anayasadır.
Türkiye tarihindeki tek yumuşak anayasa olarak bilinir.
20 Ocak 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile, Kanun-i Esasi'nin de bu anayasa ile çelişmeyen hükümleri kabul edilerek iki anayasalı bir döneme geçilmiştir. 1921 Anayasası ile yasamanın üstünlüğü ilkesinin katı bir biçimi olan meclis hükümeti sistemi kurulmuştur.
Yürütme yetkisi ise Meclis'in kendi seçtiği Cumhurbaşkanı ve onun atadığı Bakanlar Kurulu eliyle kullanılmaktadır. Bu yönleriyle “Meclis üstünlüğü” ve “kuvvetler birliği” ilkelerini benimsemiş görünen Anayasa, bu ilkeleri parlamenter sistem mekanizmalarıyla yumuşatmaktadır.
Cumhuriyet İlkesi: 1924 Anayasası Cumhuriyet ilkesini temel almıştır. Nitekim anayasanın 1. maddesi “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir” demektedir. Bu hükümle devletin yönetim şeklinin “cumhuriyet rejimi olduğu” belirtilerek, ülkeyi idare edeceklerin ancak seçim yoluyla bu hakkı elde edebilecekleri kabul edilmiştir.
“Anayasanın üstünlüğü ilkesi” 1924 Teşkilât-ı Esasîye Kanununun 103'üncü maddesinde açıkça ilân edilmiştir: Teşkilât-ı Esasîye Kanununun hiçbir maddesi, hiçbir sebep ve bahane ile ihmal ve tatil olunamaz. Hiçbir kanun Teşkilât-ı Esasîye Kanunu münafi olamaz”.
20 Ocak 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile, Kanun-i Esasi'nin de bu anayasa ile çelişmeyen hükümleri kabul edilerek iki anayasalı bir döneme geçilmiştir. 1921 Anayasası ile yasamanın üstünlüğü ilkesinin katı bir biçimi olan meclis hükümeti sistemi kurulmuştur.
Gözler yumuşak anayasayı normal yasalarla aynı usullerle ve aynı organlarca değiştirilebilen anayasa olduğunu; buna karşıtı olarak katı anayasanın ise normal yasalardan farklı organlarca ve daha zor usullerle değiştirilebilen anayasa olarak ifade edilebileceğini belirtmiştir.
Yumuşak anayasanın, diğer örnekleri de şunlardır: 1848 İtalyan, 1918 Sovyet, 1909 Güney Afrika ve 1975 Çin anayasaları... Bizim anayasalarımız yazılımlarına göre katı, yaşanan dönemlere göre de yumuşak oldukları için bu tür değerlendirmelere konu edilemezler...
Yumuşak anayasa, normal kanunlarla aynı usûllerle ve aynı organlarca değiştirilebilen anayasadır. Sadece teamülî anayasalar, yumuşak anayasalar değildir. Yazılı anayasaların bazıları da yumuşak anayasa olabilir. Yasama organı adî bir kanun yapar gibi anayasayı değiştirebilir.
1921 ve 1924 anayasalarının en önemli özellikleri arasında egemenlik hakkının kimde olduğu bulunur. Her iki anayasa da egemenliği millete vermiştir. Aynı zamanda her iki anayasa da meclis üstünlüğü üzerinde durmuştur.
1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanunu çok açık bir şekilde millî egemenlik ilkesini ilân etmektedir: “Hakimiyet bilakaydü şart milletindir”.
Katı (sert) anayasa
Bu anayasalar için özel, değiştirilmesi zor yöntemler benimsenmiştir. Bir anayasanın 'sert' olduğunu gösteren özellikler: Değiştirilemeyecek maddeler içermesi. Değiştirilmesi için özel (nitelikli) çoğunluk aranması (3/5, 2/3 gibi)
MADDE 8.- Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve kişileri bağlıyan temel hukuk kurallarıdır. IX. Devlet şeklinin değişmezliği.
1945 yılında yapılan değişiklik ile 1924 Anayasasının dilinde sadeleştirme yapmak istenmiş ve aynı metnin daha öz Türkçe kelimeler ile tekrar yazılarak yürürlüğe girmesi sağlanmıştır. 1952 Yılında tekrar eski haline (1945 öncesi) dönene kadar yaklaşık 7 yıl yürürlükte dili sadeleştirilmiş metin kalmıştır.
1982 Anayasası Türkiye tarihinde en sert anayasadır.
Katılık. 1982 Anayasası, diğer kanunlara göre daha zor değiştirilebilen, "katı" veya "sert" bir anayasadır. Anayasanın değiştirilmesi sürecini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Ancak, hemen belirtmek gerekir ki, 1982 Anayasası, 1961 Anayasası'na kıyasla daha katı bir yapıya sahiptir.
Osmanlı-Türk Anayasa tarihçesinde 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasaları asli kurucu iktidarlar tarafından hazırlanmıştır. 1982 Anayasasında tali kurucu iktidarlar tarafından 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylaması dahil 19 kez 184 değişiklik yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri