Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur. Kısacası köpeğiniz son aşısını 16 haftalıkken aldığında 18. haftada, 17 haftalıkken aldığında 19. haftada dışarı çıkabilir.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yavru köpek temel itaat eğitimi, köpekler üç aylık olduklarında başlanmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yavru Köpekler Kaç Saat Uyur? Köpeklerin gün içerisinde uykuya en çok zaman ayırdıkları dönem yavruluk dönemidir. Yavru köpekler, az önce de belirttiğimiz gibi gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler.
Yavru köpekler tipik olarak her gün 16 ila 18 saat uyurlar. Yetişkin köpekler genellikle her gün 8 ila 13 saat uyurlar.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Yavru köpeğinizi toplum içine çıkarmak için ikinci aşılamadan sonra birkaç gün beklemek en iyisidir. Bu, köpeğinizin bağışıklık sistemine tamamen etkili olma şansı verecektir. Yavru köpeğinizi ilk kez dışarı çıkardığınızda, tasma takmak her zaman iyi bir fikirdir.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Yavru köpeklerin dışarıda yetişkin köpekler gibi gezinti yapabilmesi için bebeklik dönemi aşılarının tamamlanmış olması önemlidir. Bu nedenle sahiplendiğiniz patili dostunuzu yaklaşık 16 hafta dışarıda gezdirmemeli, mümkün olduğunda ev içerisinde enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız.
18 ayını geçen köpekler ise 6 saate kadar evde bırakılabilir. Köpeğiniz kendi başına kaldığı için stres yaşamıyorsa bu süreyi aşamalı olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün. Siz ona mama verseniz de vermeseniz de, yavru köpeğinizin sindirim sistemi, yemek saatini hatırlatan biyolojik saati sayesinde sindirim sıvılarını salgılamaya başlayacaktır.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
"Köpekler karanlıkta mı uyumalı?" sorusunun cevabı da buna etki eder. Gece lambası kullanıyorsanız köpeğinizin ışık kaynağından uzakta uyuduğundan emin olmalısınız. Bazı köpekler ışık sebebiyle geceleri uyanarak ses çıkarabilirler, etrafta dolanabilirler ya da sahiplerini uyandırabilirler.
Köpek karanlıktan korkar mı? Karanlıktan korkan köpekler de olabilir, ancak bu durum genellikle köpeğin kişisel deneyimlerine ve kişiliğine bağlıdır. Köpeğinizin karanlıkta rahat hissetmesini sağlamak için, ona güvenli bir ortam sunarak ve onu karanlıkta yavaşça alıştırarak yardımcı olabilirsiniz.
Köpeğiniz sürekli evin içinde aynı yere tuvaletini yapıyorsa bu psikolojik bir tepkidir ve onun sizi protesto etme yoludur. Ayrıca kendini güvende hissetmeyen köpekler de bölgelerini işaretlemek için idrar bırakırlar. Yalnız bırakılmak ve korku sonucu köpekler bulundukları yere dışkılayıp çişlerini yaparlar.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
Ezan ve acil durum araçlarının yaydıkları seslerde de, insanın ayırt edemeyeceği frekanslarda ses parçaları bulunmaktadır. Bu sebeple, bu sesleri duyan köpekler alanlarını korumak adına havlamakta veya ulumaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri