2. Gruptaki sürücü adayları ise gözlük takan kişilerdir. Bu grupta yer alan kişiler. 2 ve 3 tekerlekli olan tüm motorlu araçları kullanabilirler.
2. grup sürücünün anlamı kişinin gözlük takıyor olması şekilde ifade edilebilir. Yani araç kullanırken sağlık konusunda ele alınması gereken bazı hususların bulunduğu kişiler anlamına gelir. Özellikle belli bir derece üzerinde olan ve gözlük kullanmak zorunda olan kişiler adına ele alınır.
2.Grup Sağlık Raporu: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE ve G sınıfı ehliyet alacak kişilerin alması gereken sağlık raporudur. Bu raporun geçerlilik süresi ise, 5 yıldır. Ticari ve ağır araçları kapsayan gruptur.
2. grup sürücü, görme derecesi belli bir derece üzerinde olan gözlük ya da lens kullanan kişileri ifade etmektedir. Güvenli sürüş için yeterince iyi görebilmeniz gereklidir. Biraz açmak gerekirsek; sürücünün gözlük ya da lens kullanımı ile görme düzeltmesi gerçekleşiyorsa kişi ikinci grupta yer alır.
Sağlık durumunuzla alakalı değildir. 2.grup C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G grubu ehliyetlerdir. Sağlık raporunuzu alırken hekim 3 şık seçebilir, ya sürücü olamaz diyecek, yada 1.veya 2.grubu işaretleyip sürücü olur diyecek. Aile hekiminiz en ufak şüphede sizi uzmana sevk eder.
İlgili 24 soru bulundu
2. Grup Sağlık Raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgesi alacaklar için sağlık yeterliliğini ifade etmektedir. Bu grupta yer alan sürücülerin 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor.
a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları, b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.
1. Grup Sürücü, belirli araçların kullanım imkanı bulunan kişilere verilen belge veya sertifikadır. Kişilerin almış olduğu eğitimlere bağlı olarak sürücü belgesini almaya hak kazanmaktadır. Bunun için gerekli belgelerin aracı olan kurslara sunulması gerekmektedir.
sürücü belgesi sınıfları aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır: a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları, b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
Monoküler sürücülerin gece araç kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. İyi günler dileriz. Böylece monoküler ehliyetle gece araç kullanmanın kaldırıldığını ve stiker yapıştırmaya gerek kalmadığını anlıyoruz.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
g) Kalp yetersizliği ve kapak hastalığı tanısı konan ve ağır semptomatik (NewYork Kalp Cemiyeti Sınıf 3-4) olan Grup 1 ve 2'deki adaylara sürücü belgesi verilmez. ğ) Konjenital kalp hastalığı tanısı konmuş olanlardan komplex veya ciddi kardiyak problemi olanlara sürücü belgesi verilmez.
Hekim tarafından düzenlenen Ehliyet için alınan sağlık raporu resmi kurumlar için düzenlenen bir evraktır. Bu nedenle, raporun silinmesi veya iptal edilmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
A1 sınıfı ehliyet alan kişiler yalnızca 2 tekerlekli ve 3 tekerlekli araçları kullanabilirler. 2 tekerlekli araçlar için maksimum motor gücü 11 KV, 3 tekerlekli motorlar için ise 15 KV'dir. A1 sınıfı ehliyet sahipleri 15 KV üzerindeki hiçbir aracı kullanamazlar.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
“B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir. Eğer yük taşımacılığı söz konusuysa aracın net ağırlığı 550 kg olabilir. B1 sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmak gerekir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti arasında herhangi bir yaş sınırı farkı yoktur. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edildiği için otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
B sınıfı ehliyet 6 teker araç kullanabilir mi? B sınıfı ehliyet ile motorlu bisiklet, traktör, dört tekerli motorsiklet, kamyonet ve araba kullanılabilir. Ruhsatta otomobil olarak geçen bir aracınız varsa ve bu araç 6 tekerliyse bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri