Son yıllarda Gediz tarhanasının ünü ilçe sınırlarını aşarak tüm Ülkeye yayılmıştır. Gediz'de üretilen tarhananın yıllık üretiminden onbeş tonluk kısmı ilçe dışında pazar-lanmaktadır.
GEDİZ MUTFAĞI
Her yerleşim biriminin olduğu gibi Gediz'inde kendine özgü yemekleri ve farklı bir damak zevki vardır.Tarhana çorbası, Gediz güveci, Gediz höşmehrimi ve sırık kebabı,Gediz mutfağının öne çıkan yemekleridir.
Gediz, Türkçe kökenli bir isim olup, Ege Bölgesi'nde bulunan ve aynı adı taşıyan Gediz Nehri'nden alınmıştır. Bu isim, doğal güzellikleri ve bereketli toprakları simgeleyen bir nehri çağrıştırdığı için "akışkanlık", "bolluk" ve "bereket" gibi anlamlara gelmektedir.
Gediz MÖ 1000-700 yılları arasında Frigyalılar tarafından Kadoi adı ile kuruldu.
Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un be bir önceki yapımlı olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur. Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür.
İlgili 31 soru bulundu
Belli ölçülerde tarhana ılıyan suya ağır ağır dökülürken bir yandan da karıştırılır. Karıştırma işlemi çorbanın kaynamasına değin sürdürülür. Bu arada başka bir kaba yeteri kadar yağ, domates, tuz ve birkaç diş sarımsak konarak iyice pişirilir. Bu karışım kaynayan çorbaya ilave edilerek servis yapılır.
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir.
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı "Kotiaeion"dur. Ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı Strabon bu adın, "Kotys'in Kenti" anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya'da yaşayan Odrisler'den olup, Romalılar'ın M.S. 38'de Anadolu'ya gönderdiği bir komutanın adıdır.
Gediz, Kütahya ilinin bir ilçesi. İlçe Kütahya'nın 90 kilometre güney batısında yer alır. Daha yakın bir il olan Uşak'a ise 45 km mesafededir. İlçe merkezinin nüfusu 31.12.2020 itibarıyla 24.669, kasaba ve köyler nüfusu ise 25.118 olmak üzere ilçenin toplam nüfusu 49.787'dir.
Gediz Kütahya İlinin 98 Km. güney doğusunda yer alan İç Anadolu ile Batı Anadolu arasında İç Batı Anadolu diye adlandırılan geçit alan üzerindedir. İlçenin Yüzölçümü 1733 km2, Rakımı 736 metredir.
Gediz ismi son dönemlerin en fazla tercih edilmekte olan isimleri arasında yer almaktadır. Oldukça fazla tercih edilen bir unisex isimdir. Hem erkek çocukları için hem de kız çocukları için kullanılmaktadır.
Gediz ismi Kur'an'da geçmez.
GEDİZ PAZARI'NA YENİ UYGULAMA Cumartesi Günleri kurulan Gediz Pazarı Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri ⏰ 09:00 ile 18:00 saatler... Instagram.
Gediz nehri kenarındaki köylerde sanayi bitkilerinden kendir ve pancar ekimi yapılmaktadır.İlçemizde 7.000 çifçi ailesi mevcuttur. İlçemizde 4 adet Köy Grubu Tarım Merkezi bulunmaktadır.
Gediz Coşkun, 1977 yılında Malkara'da doğmuş, eğitim hayatına da aynı ilçede başlamıştır.
Yapılan yatırımlarla Gediz'de iş alanları artmış buna ek olarak göç almıştır. 2021 TÜİK verilerine göre ayrıca Gediz'in köy ve beldeleri ile toplam nüfusu 50.102 kişi oldu. Rakamlar göstermektedir ki, bir kentin nüfusu o kentin gerçekleştirdiği yatırımlar ile artış göstermektedir.
Gediz de meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki ilk depremin ardından yakın çevrede 4 deprem daha meydana gelmiş olup bu depremler 1970 büyük Gediz depremini meydana getiren faylarla ilişkili görünmemektedir.
Kaynağını Murat Dağından alanı ve 401 km. uzunluğu olan Gediz Nehri kendi adını taşıyan ovayı suladıktan sonra İzmir Körfezi'nin dış kesiminde büyük bir delta çizerek Ege Denizi'ne dökülür.
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
Yıllarca, Kütahya'daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı.
Hamur arada sırada karıştırılarak ve üstüne un serpilerek iyice mayalanması sağlanır. Üstüne un serpilmesinin nedeni kurumasını engellemek ve tarhananın kıvamını ayarlayabilmektir. (Bekleme süresi tarhananın ekşi ya da tatlı olmasını sağlar.
Türkiye'de ise en çok tarhana kültürü Kahramanmaraş'ta olup çorbasının yanında tarhanayı kurutup çayların yanında cips niyetine yemektedirler. Tarhana daha çok İç Anadolu kesiminde olmakla beraber Bandırma Uşak Afyon daha da yaygın olarak tüketilmektedir.
Tarhanayı istediğiniz boyuta getirdikten sonra tekrar bir kurutma işleminden geçirmeniz önemli. Aksi halde uzun süre saklama imkanı bulamaz, tarhanalarınızın kısa sürede küflenmesine sebep olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri