20lik Diş Ağrısı Kola Vurur Mu? Diş ağrısının yoğun bir şekilde gerçekleşmesi, ağrının farklı bölgelere de yayılmasına sebep olur. Bu noktada 20'lik diş ağrısının kola vurup vurmadığı da merak edilir. 20'lik diş ağrısı kulağa, göze ve çeneye vurabilir ancak kola vurduğuna çok sık rastlanılmamaktadır.
Gömülü 20 yaş dişleri ağız ortamına çıkamadığı için hemen önündeki ikinci büyük azı dişine de zarar verebilir. Böyle bir durumda hasta genellikle çenesinin arka bölgesinde, kulağında, gözünde ve hatta boyun bölgesinde bile ağrı hissedebilir.
Göze vuran ağrı üst köpek dişlerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Kafa ve yüz bölgemiz oldukça karmaşıktır.
Diş ağrısı, sadece kendini ağız bölgesinde hissettirmez. Çene vasıtasıyla baş bölgesindeki bütün organlarla bağlantılıdır. Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ağrı ile kendisini gösteren 20lik dişlerde enfeksiyon, çürük gelişimi veya bakteri üremesinin kolaylaşmasına bağlı olarak çeşitli diş eti hastalıkları gelişebilir. Dolayısıyla 20lik diş ağrısı şikayeti bulunan bireylerin zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak diş hekimlerinden destek alması önerilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Diş sinirlerini uyarır. Diş sinirleri bütün kafa bölgesini saran sinir ağıyla bağlantılıdır. Göz sinirleri de bu ağın içinde olduğundan dişte oluşacak bir ağrı kademeli şekilde göze doğru ilerleyecektir. Diş çürüğü tedavisi yapılmadığı takdirde diş çürüğünün olumsuz etkisi göze vuracak ve göz ağrısı yaşanacaktır.
Başın bir tarafında hissedilir. Genellikle göz çevresi ve şakak bölgesini etkileyen bu tip ağrı, çenenize de vurabilir. Diş Eti Hastalıkları: Genellikle yetersiz ağız ve diş hijyeni ile gelen diş eti hastalıkları, çene ağrısının yaygın nedenlerindendir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Yirmilik diş olarak bilinen gömülü dişler kişiden kişiye göre farklı acılar ile baş gösterir. Kimisinde şiddetli baş ağrısı yapabiliyorken kimisinde hiçbir etki göstermeden olması gereken yere varabilirler. Hatta bazılarında çıktığı tarafı komple ağrıtabiliyor.
Yirmilik dişler, baş, çene ve kulak ağrılarına da neden olabilmektedir.
Diş apsesi ve ağrısı yaşayan kişilerin diş etlerinde bakteri kaynaklı iltihaplanma meydana gelmektedir. Bu durum ileri aşamalarda kanamaya ve yüzün ciddi oranda şişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kişiler yüz şişmesi ve diş apsesi sıkıntıları için mutlaka uzmana başvurmalıdır.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz.
Diş apse yaptığında, bazen kulağınıza veya boynunuza yayılan orta ila şiddetli ağrıya neden olur. Bu bir diş kökünün ucunda bir apsedir. Bu diş kökünün yanındaki diş etinde bir apsedir. Ayrıca çevre doku ve kemiğe de yayılabilir.
Diş sıkarak, gıcırdatarak çiğneme kaslarının normalden çok daha fazla kullanılması baş ve boyun bölgesinde ağrılara ve kaslarda deformasyonlara yol açabilir.
Göz yüzeyinde hissedilen ağrı oküler; gözün içerisinde hissedilen ise orbital ağrı olarak adlandırılır. Göz yüzeyinde hissedilen ağrı, genellikle kaşındırıcı ve yanıcı karakterdedir. Bu tip ağrının sebebi; yabancı cisim batması, enfeksiyon ya da travma olabilir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Dişlerdeki çürük enfeksiyonu, dolaşım sistemi aracılığı ile vücudun çeşitli yerlerine dağılabilir. ''Diş çürükleri görme bozukluğuna yol açar mı?'' sorusunun cevabı ise evettir. Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri