20'lik dişler çene kemiğinde yeterli yerin mevcut olması durumunda ağızda yer alan diğer dişler gibi sorunsuz bir şekilde çıkarak çiğneme işlemine fayda sağlayabilmektedir.
Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz.
20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir. Herkeste 20 dişler tam çıkmayabilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
İlgili 18 soru bulundu
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Nedeni bilinmemektedir, ancak bu dişlerin eksikliği genetik olabilir. Dolayısıyla, ebeveynlerinizden birinin yirmilik dişleri yoksa o dişlere siz de sahip olamayabilirsiniz. Yirmilik dişlerin eksikliğini etkileyebilecek diğer faktörler arasında çevre, diyet ve çiğneme fonksiyonu yer alır.
20'lik Diş Çektirilmeli mi? Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğuna inanılır. Tam tersine, düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir.
Genelde 18 – 20 yaş arasında sürdüğü için halk arasında 20 yaş dişi denilen dişler aslında 3. büyük azı dişidir. Diğer tüm dişler gibi insan ağzında doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna ciddi katkıda bulunabilen dişlerdir.
Kişinin ağız ve diş yapısı, 20'lik dişlerin ne zaman ve ne kadar sürede çıkacağını belirleyen temel faktördür. Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir. Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Boğaz Ağrısı
20'lik diş çekme ameliyatı sonrası boğaz ağrısı diş çekimi prosedüründen sonra görülebilen bir semptomdur. Ameliyat sırasında ağzın uzun süre açık olması, çene hareketlerinin kısıtlanması ve ameliyatın neden olduğu yutma zorluğu, boğazda rahatsızlık hissine yol açabilir.
Gömülü Olmayan 20'lik Diş Çekimi
En arkada konumlanan dişler oldukları için bu dişler, ilk etapta sorun teşkil etmeyebilirler. Buna karşılık, düzenli diş fırçalama işlemi yapılmadığı zaman bu 20 yaş dişleri hızla çürüyebilir. Ardından çürüme, bu 20 yaş dişinin hemen önünde yer alan 2. büyük azı dişine de sıçrayabilir.
Üst çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çene yirmilik diş ameliyatına oranla üst çene ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun sebebi üst çenenin kolay ulaşılabilir olmasıdır. Dişe ulaşma zorluğu ise alt çene ameliyatında olduğu gibi ameliyatın zorluk derecesini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Eğer çürük gözlemliyorsanız, en sağlıklısı yirmilik dişin çekilmesidir. Çünkü tükürük , besin artıkları, bakteri oluşumu gibi nedenler dişin açtığı oyuk alanda birikmeye başlar ve sonuçta çürümeler gözlemlenir. Böyle bir durumda apse oluşumu kaçınılmaz olacaktır.
Üçüncü azı dişleri, ortalama 20 yaşında sürecini tamamladıkları için '20 yaş dişi' olarak isimlendiriliyor ama bu dişler bazı kişilerde 50 yaşında bile çıkabiliyor.
20'LİK DİŞİN ZARARLARI
Bazı yirmilik dişler kısmen görünse bile bazen tamamen gizli kalabilmektedir. Yirmilik dişler çene içinde ters veya yatay büyüyebildikleri için, diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.
İsminden de belli olduğu gibi 20'li yaşlarda çıkmakta olan bu dişler genelde sağlıklı olmaz. Yarı gömülü ya da tamamen gömülü olacağı gibi yetersiz alan sebebiyle de diğer dişlere zarar verebilir, ağız içi etini sıkıştırır ve ağrıya neden olabilir.
Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Gömülü 20 lik diş çekimi tanı ve tedavi yöntemleri, genellikle kişiye göre değişkenlik gösterir. Diş, büyük bir kısmı çıkmış bir kısmı gömülü kalmış durumda ise uzman hekimin kararı ile ameliyata gerek kalmadan da çekilebilir.
Yirmilik Dişler her insanda farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri