Başvurular Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği tam teşekküllü kamu ve özel hastanelere yapılması gerekmektedir. Başvuru yapan engelli kişilere, sağlık yetkilileri tarafından bir dizi test yapıldıktan sonra engelli sağlık kurulu raporu çıkarılabilmektedir.
Konuya ilişkin duyuru aşağıdadır. Geçerlilik süresi 01.01.2020 tarihinden sonra sona ermiş ve henüz yenilenmemiş süreli tüm sağlık raporlarının geçerlilik süresi SON KEZ 31.12.2023 tarihinde kadar uzatılmıştır.
Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Engelli raporu alabilmek için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş hastanelere başvurmak ve muayene olmak gerekiyor. Muayene uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Daha sonra muayene sonuçları sağlık kurulunda değerlendirilmektedir ve muayene sonucuna göre rapor verilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Engelli sağlık raporu Sağlık Bakanlığı'nın engelli raporu vermeye yetkili tam teşekküllü saydığı kamu hastanelerinden alınır. Yetkili her hastanenin sağlık kurulu bölümü bulunmaktadır. İlk başvuru buradan gerçekleştirilerek işlemlere başlanabilir.
Bakanlığımızın yürütücüsü olduğu "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı (2023-2025)" ile ilgili genelge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlandı.
1. Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Engelliler için istenen sigortalılık süresi her yıl artmıştır. Ancak engel oranı %80'den fazla olanlar için 15 yıl ve 3600 günle emeklilik her zaman mümkündür. %40 ve %59 arası engeli olanlar için 2008 yılında sigortalılık süresi şartı 20 yıl olarak uygulanır.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Raporunu henüz yenileme imkânı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır. Raporlar, bu tarihten sonra kademeli olarak yenilenecek.
İşe giriş sağlık rapor hizmet sunan ortak sağlık ve güvenlik birimine göre farklılık gösterir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı, süreli olan Engelli Sağlık Raporlarına ilişkin önemli bir kararı duyurdu. Bu duyuruya göre, süreli engelli raporu olan engellilerin rapor geçerlilik tarihi 31.12.2022 tarihine kadar uzatıldı.
Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Heyet eğer doktorlar tetkik istemezse 2 saat sürüyor. Öğleden sonrada Kurul var. Kurulda 5 dakika sürüyor. Raporu almanız 20 gün sürüyor.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
%90 engelli raporu kimlere verilir? Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri