22 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? 22 aylık bebeğin ortalama 25-50 sözcüğü vardır ve haftalık bir veya iki kelime sözcük havuzuna eklenir. İsteklerini anlatırken sözcük ve işaretleri birlikte kullanır. Tarağını getir, topu at gibi birden fazla basit komutu anlayabilir.
22 aylık bebeğiniz de bu dönemde “anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri söylüyor olabilir. Bebeğiniz önümüzdeki dönemde de duyduğu yetişkin konuşmalarını taklit ederek öğrenmeyi sürdürecek.
22 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
Büyüme eğrisinin takibi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gelişimi normal devam eden 22 aylık bebekler tutunarak merdiven çıkabilir, zıplayabilir. Oyuncaklarını bir yerden başka bir yere taşıyabilir. Çatal, kaşık kullanabilir ve bardaktan su içebilir.
Bebeklerin vücut kısımlarını işaret ile göstermesi ve gerçek anlamda 3-6 sözcük kullanması 15 ay civarında beklenir. ''Ben, sen'' gibi basit zamirleri kullanmaya, nesnelerin isimlerini tanıma ve işaret etme 18.aya doğru gelişir. 18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
3,5 yaş ile çocuğun öğrenmiş olduğu kelime sayısı 1000'i aşar ve artık iletişim çok daha keyifli hale gelir. 4-4,5 yaşlarında çoğu çocuk doğru fiil kalıpları ile sorunsuz cümle kurmayı başarır.
22 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
22 aylık bebeğiniz günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün ile beslenebilir.
22 Aylık Bebek Beslenmesi
- 22 aylık bebeğin yemekleri 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklinde düzenlenebilir. - Dünya Sağlık Örgütü 24 aya kadar anne sütüne devam etmeyi önermektedir.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Genel olarak 23 aylık bebek dil gelişimine göre, bebeğiniz bu dönemde 50-100 kelime kullanabilir. Bazı bebekler 120 kelimeye kadar kullanabildiği görülebilir. Bebeğiniz bu dönemde günde neredeyse 10 kelime öğrenebilir.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
“Özellikle 1,5-3 yaş arası çocuklar dil gelişimi ile birlikte sembolik oyunlar (evcilik, doktorculuk vb.) kurmaya başlarlar.
El-göz koordinasyonunu geliştiren bul tak oyuncaklar, iri parçalı yapbozlar 12 18 ay eğitici oyuncaklar arasındadır. Bu dönemde bebeğiniz için stickerlı ve cırt cırtlı kitaplardan temin edebilirsiniz.
Bütün bebekler aynaya bakmak ister, peki ne görürler? Birkaç yıl önce uzmanlar bu sorunun kısmen yanıtını buldular. Bebeğiniz yaklaşık 10 aylıkken bunu deneyebilirsiniz ve daha sonra birkaç ayda bir tekrarlayabilirsiniz. Bebeğinizin yaklaşık bir dakika boyunca aynaya bakmasına izin verin.
Yatma zamanı, gece boyunca en az 11 saat uyumasına izin verecek kadar erken olmalıdır. Bu yaşta, yeni yürümeye başlayan çocukların şekerleme ile yatma zamanı arasında yaklaşık 5,5 saat uyanık kalma süresi gerekir ve çoğu bebek 18:00 ile 20:00 arasında uyur.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Bebeklerde Gece Beslenmesi
Bebeğinizi uyutmadan önce onu anne sütü ile besleyebilirsiniz. Gece acıktığı zaman da anne sütü içirerek rahat bir uyku uyumasına yardımcı olabilirsiniz. * Bebeğiniz için ilk 6 ay en uygun besin anne sütüdür. 6. ayından sonra anne sütüne ek olarak ek gıda ile besleyebilirsiniz.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
3 yaşında, şarkıların nakarat bölümlerini, kendi başına söylemeye başlar ve şarkılara alkışla eşlik eder. 4 yaşında, ses, ton ve ritmleri üretmeye başlar. 5 yaşında, şarkı söyleyebilir. 3-5 yaşlarında sesleri Mi1'e ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri