Ayrıca, konut inşası veya ticari faaliyetler için de 2B arazileri kullanılabilir. Bu durumda arazi sahibi, arazi üzerine konut veya işyeri inşa edebilir, ticari faaliyetlerde bulunabilir veya kiralama yoluyla gelir elde edebilir. 2B arazilerinin kullanımıyla ilgili bazı sınırlamalar da olabilir.
Satış veya kiralama işlemleri, ilgili yönetmeliklere ve mevzuatlara göre yürütülür. Orman Kanunu'nun 2. Maddesinin B bendine göre 2B kapsamındaki satılık orman arazileri, orman sınırları içinde yer alsa bile tarım, turizm ve konut yapımı gibi amaçlarla kullanılabilir.
Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Hak sahipleri tarafından 2B'li arazinin alınması halinde Hazine tarafından genel hükümlere göre satışı gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca kullanıcı veya muhdesat sahibi olarak belirlenen hak sahibi kişiler, 2B'li araziye ilişkin satın alma hakkını noter huzurunda düzenlenecek muvafakatname ile haklarını devredebilirler.
Bu alanlar kadastro müdürlükleri tarafından ormanlık alan dışına çıkarılmaktadırlar. 2B arazileri satın almak isteyen kişiler 2B arazi ödemelerini yaparak 2B arazi tapusu alabilmektedirler. 2B arazilerin orman köylüsü dışındaki üçüncü kişilere satışı yasaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.
Örneğin, tarımsal faaliyetler için kullanılmak üzere tarım arazisi olarak kullanılabilir. Bu durumda arazi sahibi, tarım yapmak, bahçe yetiştirmek veya hayvancılık gibi tarımsal faaliyetlerde bulunabilir. Ayrıca, konut inşası veya ticari faaliyetler için de 2B arazileri kullanılabilir.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
Yasa gereği, orman köylüsü olmayan üçüncü kişilere 2B arazilerinin satışı yapılamaz.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Şayet fiili kullanıcı olarak tespit edilen kişi, hazineden idari yolla 2B arazisini satın almış ise, tapu sicili özel mülkiyet olarak düzenlenecek ve tapu sicilindeki 2B belirlemesi kaldırılacaktır.
6292 sayılı kanun kapsamındaki 2B araziler için finansman desteği alabilir, geri ödemelerinizi 60 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili rayiç bedeller kısmen açıklandı. Tutar dönüm başına 100 ila 750 bin lira arasında değişiyor. Buna göre tarım arazilerinin yüzde 10'u, tarım dışının ise yüzde 20'si peşin ödenebilecek. Kalan miktar 72 ayda taksitle ödenebilecek.
Üzerinde Kimler Hak Sahibi Olabilir? 2B arazi, orman niteliği olmayan alanlara verilen bir isimdir. Arsa ve bölgenin kişiye ait olup, orman dışında kalan yerdir.
Taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına gecikme zammı uygulanacak. Ödemeler, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılabilecek.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Taksitli ödemelerde bedelin; % 10'u peşin ödenecek, kalanı Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki taşınmazlar için 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak, Belediye sınırları dışında ise 4 yıl içinde 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.
Taşınmazın bir kısmının, 2/B olarak ve hisseli bir şekilde satılması sonucunda Hazine'ye ait tarım arazisinde hissedar olan kişiye/kişilere, taşınmazdaki Hazine hisselerinin satışında (diğer şartlar yönünden sakınca olmadığı varsayımı altında) mevzuat yönünden herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Arsa üzerindeki yaptığınız inşaatın tamamlanması ile birlikte kat mülkiyeti tapusu almalısınız. Kat mülkiyeti tapusu için de iskan belgesi almanız gerekiyor. Arsanızın bağlı bulunduğu belediyeden iskan belgesini edinebilirsiniz.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri