Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına göre Güneş sisteminde sekiz gezegen bulunmaktadır. Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralandığında Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olmak üzere dört karasal ve onların ardından Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere dört dev gezegen bulunmaktadır.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
4- Neptün. Güneş'e en uzak mesafede konumlanan Neptün, ismini Roma deniz tanrısı Neptunus'ten alır. Katı yüzeye sahip olmayan gezegen, gaz devi sınıfında bulunur. 49.138 kilometrelik çapa sahip olan Neptün, yapısından ötürü buz devi olarak da adlandırılır.
Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
İlgili 39 soru bulundu
Kısaca Dünya Gezegeninin Özellikleri
Güneş sisteminin üçüncü gezegenidir. Canlı yaşamı bilindirdiği bilinen tek gezegendir. Kendi ekseni etrafında yaklaşık 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede döner. Bir günün süresi (Güneş'e göre) 24 saattir.
Uranüs, Güneş Sisteminin Güneş'ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegenidir. Çap açısından Jüpiter ve Satürn'den sonra üçüncü, kütle açısındansa bu iki gezegen ve Neptün'ün ardından dördüncü sırada gelir.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır.
Sonuçları Astronomical Journal'da yayımlanan araştırmada California Teknoloji Enstitüsünde görevli gök bilimciler, matematiksel hesaplamalar ve bilgisayar simülasyonları yardımıyla Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Dünya'nın 10 katı büyüklükte dokuzuncu bir gezegenin varlığını kanıtlayan bulgu elde etti.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Ay, büyüklük ve kütle bakımından Güneş Sistemi'nin beşinci en büyük doğal uydusudur ve gezegen kütleli uydulardan biri olarak kategorize edilebilir. Bu durum Ay'ı, jeofiziksel tanımlara göre bir uydu gezegen yapar. Merkür'den daha küçük ve Güneş Sistemi'nin en büyük cüce gezegeni olan Plüton'dan daha büyüktür.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Dünya. Çoğunlukla mavi, biraz yeşil, kahverengi ve beyaz renklerden oluşur.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Earth, İngilizcede aynı zamanda toprak anlamına da gelmektedir. Fakat Roma Mitolojisi'nde Toprak Tanrısı Tellus'tur. Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır.
Bu tekerlemenin baş harfleri, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton'un İngilizcelerini temsil eder (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune ve Pluto).
Fiziksel özellikler. Mars'ın yarıçapı Dünya'nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya'nınkinden daha az olup, hacmi Dünya'nın hacminin %15'i, kütlesi ise Dünya'nınkinin %11'i kadardır. Mars'ın Merkür'den daha büyük ve daha ağır olmasına karşılık, Merkür ondan daha yoğundur.
Gaz devleri, çoğunluğu gazlardan oluşan gezegenlerdir. Güneş'ten en uzak dört gezegen olan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün genellikle gaz devleri olarak sınıflandırılır. Gaz devleri olarak isimlendirilen gezegenlerin ortalama yoğunluğu Dünya'nınkinin yaklaşık beşte biri kadardır.
Uranüs küçük kayalık merkezinin üstündeki su, metan ve amonyak sıvılarından oluşur. Atmosferi Jüpiter ve Satürn'de olduğu gibi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Ayrıca metanda içerir. Uranüs'e mavi rengi veren madde metandır.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri