Söz konusu kanun hükmüne göre özel iş yerlerinde yalnızca 29 Ekim günü kural olarak çalışılması yasaktır. Bunun dışındaki bayram ve tatil günlerinde çalışma yükümlülüğü iş sözleşmesi yada toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılabilir.
ÖZEL SEKTÖRE DE TATİL Mİ? 30 Ağustos, tüm çalışanlar için tatil niteliği taşımaktadır. 30 Ağustos tarihinde çalışmak zoruna kalan personeller ise ek mesai ücreti ile ücretlendirilir.
Dolayısıyla 30 Ağustos 2023 Çarşamba günü resmi tatil olacak ve buna bağlı olarak resmi kuruluşlar çalışmayacak. Ancak 29 Ağustos'ta herhangi bir tatil söz konusu değil, bu nedenden dolayı tüm kuruluşlar tüm gün çalışmaya devam edecek.
Ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışma hayatında yer alanlar için Anayasa ve kanunlarda sosyal bir hak olarak tanınmıştır. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiler çalışmayabilir ve bir iş karşılığı olmadan ücret kazanımı elde edebilirler.
Resmi tatil olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın mesai gününe denk gelmesi sebebiyle kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşlar 1 gün tatil yapacak.
İlgili 33 soru bulundu
30 Ağustos Zafer Bayramı ülkemizde her yıl kanun gereği resmi tatil olarak kutlanıyor. Dolayısıyla 30 Ağustos Salı günü yani bugün resmi tatil ve buna bağlı olarak resmi kuruluşlar çalışmayacak.
İşte detaylar... 30 AĞUSTOS RESMİ TATİL Mİ? 30 Ağustos Zafer Bayramı bu snee Pazartesi gününe denk geldi. Hal böyleyken ulusal bayram olarak kutlanan bu kutlu zaferin yıl dönümünde özel sektör ve kamu çalışanları resmi tatil nedeniyle izinli sayılacak.
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır. Bu çalışmanın süresi kanunda belirtilmemiştir. 7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır.
Mevzuatımızda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde onayı alınmadan işçi çalıştırılması hali için bir idari para cezası öngörülmemiştir. Öte yandan işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa da ücretini alır. Çalışırsa ücretini yüzde 100 zamlı alır.
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz.
Resmi tatil olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın mesai gününe denk gelmesi sebebiyle kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşlar 1 gün tatil yapacak.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde İşçi Bir Saat Çalışsa Da 1 Günlük Ücret Ödenir. İş Kanunumuzda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması gerektiği ve bu günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı Yasa ile korunmaktadır.
Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir.
Her yıl 30 Ağustos tarihinde Türkiye genelinde resmi tatil olarak kutlanır. Bu nedenle, kamu kurumları, okullar, resmi daireler ve çoğu işyeri bu günü tatil olarak kabul eder.
31 Ağustos, Türkiye'de resmi bir tatil değildir. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın ertesi günü olan 31 Ağustos Perşembe günü, devlet daireleri, okullar ve diğer kamu kurumları normal çalışma saatlerine devam edecekler.
Millî Bayramlarımız; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatildir. MEB Yönetmeliğine Göre Ek Ders Kararı gereğince Milli Bayram günlerinde ek ders ödemesi yapılıyor.
Ayrıca 1 Ocak Yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiştir. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde resmi daire ve kuruluşlar tatil edilirken özel işyerlerinde bu günlerde çalışma yapılması mümkündür. Sadece 29 Ekim' de tüm işyerlerinin kapatılması zorunluluğu vardır.
“İş Kanunu madde:47 Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”
Uygulamada işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerin de çalıştırıldığı durumlara rastlanılmaktadır. Bu durumda işçiye ödenecek ücret işçinin ulusal bayram ve genel tatil için çalışmadan almaya hak kazandığı 1 günlük ücretin üzerine, yapılan her çalışma günü için 1 günlük ücret daha eklenmesi gerekmektedir.
İşe giriş bildirgelerinin verilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bu bildirgeler resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde verildiği takdirde yine süresi içinde verilmiş kabul edilmektedir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
29 Ağustos yarım gün mü? Kendi isteğine bağlı olarak kapalı olan Mağazalar, AVM'ler, kafeler olabilir ama mağazalar açık olduğu için Mağazalar, AVM'ler, kafeler de 30 Ağustos Salı günü açık olacak.
Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle ayrıldığı gün olan 30 Ağustos, 1935 yılında resmi tatil ilan edilmişti.
Resmi tatillerde kamu kurum ve kuruluşları tatil yaparken, özel kurumlarda tatil isteğe bağlı yapılabiliyor. Bu kapsamda özel hastaneler genellikle 30 Ağustos ve resmi tatillerde açık oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri