30-40 yaş aralığında bireylerin genelde metabolizmalarının yavaşladığı yaşlar olduğu “Bu yaşlarda metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak kilo alınımı da görülmektedir. Bireylere bu yaş aralığında hafif fitness programları, yüzme, bisiklet sürme, koşu gibi sporlar önerilir.
Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir. Yoğun ve fiziksel bir çalışma gerektiren okçuluk, futbol, kürek gibi sporlar ise çocuklara 12 yaşından itibaren önerilmektedir.
16-18 yaş arasındaysan üyelik sözleşmeni yasal velin yapmalı ve ayrıca ıslak imzalı bir izin yazısı vermelidir.
Çocukların 14 yaşından önce ağırlık çalışmalarının zararlı olabileceği konusunda uyarıda bulunan Fizyoterapist Metin İçli, “Sadece ağırlık çalışmaları değil, boks, halter, güreş, karate gibi ağır sporlardan da uzak durulması gerektiğini söyledi.
İlgili 41 soru bulundu
Toplumun birçok kesimi 50 yaş ve üzerindeki insanların egzersiz için yaşlı olduğunu düşünür; sporun sadece çocukluk ve gençlik döneminde yapıldığına dair önyargılar bulunmaktadır.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
“Yaşım ilerliyor, kaslarım eriyor, egzersiz yapmaya başlamak için geç mi kaldım?” sorusu aklınızı kurcalıyorsa, hiçbir yaşın geç olmadığı ve kas kütlenizi korumak için her yaşta yapılması önerilebilecek etkinlikler olduğunu unutmayın.
Vücut geliştirme sporları yaparak daha güzel bir fiziğe sahip olmak isteyenler, özellikle 40 yaşın üstündeyse kalp krizi riski taşıyor. Doç. Dr. Hakan Uçar protein tozu ve hormon gibi ürünlerden ise bütün yaş gruplarının kesinlikle uzak durması gerektiğini söyledi.
Evet. MAC+ herkesin kullanımına açık.
Spor Hekimi
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Bir sporcunun milli sporcu olabilmesi içini federasyonlar ile bu federasyonların üyesi olduğu uluslararası kuruluşların yıllık faaliyet programlarında yer alan uluslararası spor müsabakalarına katılması için temsil görevi verilen ve fiilen yarışan sporcuya verilen Milli Sporcu Belgesi'ne sahip olması gerekir.
Ama karate,tekvando,boks,güreş,halter,kürek gibi sporlara başlamak için erken bir dönemdir. 20-30 yaş aralığında genelde bireylerin kas ve kemik gelişimini tamamlamış olduğunu, bu yaşlarda kas ve kemikleri güçlendirmeye yönelik vücut geliştirme sporları önerildiğini aktardı.
Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Öte yandan bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur."
40-50 YAŞ:
Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar son derece idealdir. Bu yaşlarda çalışmaya başlamadan önce ısınma egzersizlerinizi ihmal etmemelisiniz. Futbol, basketbol ve uzun mesafe koşuları bu yaşın sporları değildir.
December 4, 2022. Atletizme başlama yaşı, 10 ila 16 yaşları arasındadır. Bu yaşlarda atletizme başlayan kişiler 4 yıl boyunca kendini geliştirdikten sonra yarışmalara katılmaya hak kazanırlar. Yarışmalar katılmak için ortalama yaş 14 – 18 yaş arasıdır.
Fitness İçin İdeal Yaş Aralığı Nedir? Kişinin mutlaka ergenlik seviyesine ulaşması gerekmektedir. Özellikle 18 yaş ile 35 yaş arasında yapılacak spor programları kitlesel vücut endeksine göre ayarlanmalı, mutlaka program çerçevesinde hoca ile çalışılmalıdır.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Spor yaptığınızda vücuttaki kan dolaşımı da artar, bu da cildin daha parlak, daha taze görünmesini sağlar. Ancak her şey gibi spordan da ancak kararında olduğu sürece anti-aging fayda sağlayabilirsiniz. Fazlası yaşlandırır. Her şeyden önce çok fazla spor yapmak vücutta çok fazla serbest radikal oluşmasına neden olur.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Birçok yetişkin maksimum kas kütlesine 30'lu yaşların başında erişir. 40 yaşına kadar mutlaka maksimum kas kütlesine ulaşmış olacaktır. Bu aşamadan sonra doğal süreçle birlikte kas kütlesi kademeli olarak azalmaya başlar. Kas kütlesi, yaş artışı ile ne yazık ki ters orantılıdır.
Ergenliğe girilmesiyle beraber vücutta erkeklik hormonu artmaya başlar ve bu da kas kütlesi kazanımını mümkün hale getirir. Ama 15 yaşına kadar erkeklik hormonu maksimum seviyeye gelmeyeceği için fazla kas yapmak mümkün olmaz.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Her gün zaman bulamadığınızdan şikayet ediyorsanız, haftada 3 gün yani ortalama iki günde bir program oluşturmalısınız. Spor çalışmalarınızdan maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, en az 3 gün olmasına dikkat etmelisiniz. Haftada 2 gün çalışma yapmak, en az düzeyde verimli olacaktır.
Kadınlarda vücudun gelişmesi 3 ayda kendini hafiften göstermeye başlıyor. Fakat gerçek anlamda gelişim 8 ayda ortaya çıkıyor. Bunun için de sıkı bir çalışma gerekiyor. Mide kısmının şekillenmesi için özel programlara katılmak çok önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri