Ücretsiz İzine Çıkarılan Çalışanlara Yönelik Eksik Gün Kodu Olarak “28 Pandemi Ücretsiz İzin” Kodu Sisteme Tanımlanmıştır.
SGK Çıkış Kodu 28 Nedir? Bu Kod “ İşveren Tarafından Sağlık Nedeni İle Fesih” tanımlanmıştır. Sağlık nedenlerinin ortaya çıkması halinde, işçi gibi iş akdinin sonlandırılması durumu işveren içinde sonlandırılabilir. Bu durumda çıkış kodu bu kod seçilecektir.
SGK eksin gün, çalışan kişinin o ay işe gelmedikleri günleri ve nedenini ifade eder. Çalışan iş yerinde 30 günden az çalıştığında bu bildirim yapılır.
21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.
iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmistir. Bu kapsamda bildirimi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti vatandası sigortalılar ile yabancı uyruklu sigortalılar için bu eksik gün nedeninin seçilmesi gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Buna göre, işverenler anılan kapsamda ücretsiz olarak izne çıkardıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını, “28- PANDEMİ Ücretsiz İzin” kodu ile SGK'ya bildirebilecektir.
Notlar: 28, 29 Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) eksik gün nedenleri 2020/04 dönemi öncesi seçileme. Covid-19 Nakdi Ücret Desteği Eksik Gün Nedeni.
13- Sgk Eksik Gün Nedenleri
Çalışanın 30 günden az çalışma sebebi diğer maddelerde belirtilen bir nedene uymuyorsa bu kodla bildirim yapılır.
6663 sayılı kanunla yürürlüğe giren yarım çalışma ödeneği ve yarım çalışma izni ile ilgili bildirilmesi gereken eksik gün kodu 23 ve 24 olarak belirlenmiştir.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
kapsam dahilinde olmak üzere eksik gün nedenlerine “25- Diğer Belge / Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” koduyla yeni bir eksik gün nedeni ilave edilmiştir. Yabancı sigortalı çalışanlar için bazı belge türlerine ilişkin olmak üzere eksik gün kontrolü yapılabilmesi imkanı sistemden kaldırılmıştır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
Madde 28 - İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır. 4 numaralı işten çıkış kodunda çalışan; ihbar ve kıdem tazminatı ile işsizlik ödeneği hakkına sahip olur.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
En başta sigorta primlerini eksik yatıran işveren tespit edildikten sonra hakkında öncelikle bir adli para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra işçi bu durumda bir hizmet tespit davası açacaktır. Ek olarak hizmet tespit davasının yanı sıra kaybettiği alacaklarına ve mevcut alacaklarına dair dava yoluna da gidebilecektir.
Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir. Pandemi Ücretsiz İzin (4857 GEÇ.10.MD): 4857 sayılı Kanunun Geçici 10 uncu maddesi gereği ücretsiz izne ayrılan sigortalılar için kullanılan koddur.
Yine aynı açıklamada “18 Kısa çalışma ödeneği” ve “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” kod numaralı eksik gün nedenlerinin yabancı sigortalılar için de tanımlandığı belirtilmiştir.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
“07-Puantaj Kayıtları” Eksik Gün Nedeninin 0 Gün ve 0 Kazançlı Bildirimler İçin Seçilememesi. Bilindiği üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kaydedilmektedir.
Mart 2018 tarihinden itibaren eksik gün bildirim formu zorunluluğu kaldırılmıştır. 10 kişiden az sigortalı çalıştıran işverenlerin eksik günleri aşağıdaki tablodaki kodlarla sadece aylık bildirgede beyan etmeleri yeterlidir.
İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri