Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Bebeklere neden tatlı patates verilir? Büyük bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, tatlı patatesler yüksek miktarda C vitamini içerirler. Sindirimi kolaydır, böylece bebeğiniz 6 aylıktan itibaren tatlı patates yemeye başlayabilir.
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
Benim aldığım tatlı patates büyük boydu bu yüzden 1/4 'ünü kullandım. Yaklaşık 15 dk buharda haşlayın. Tatlı patatesleri bir kasede ezdikten sonra elmayı rendeleyin (ben cam rende kullandım) daha sonra tatlı patates ve elma püresini iyice karıştırıp afiyetle bebeğinize yedirebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Tatlı patatesten bir dilim kesip soyuyoruz ve birlikte yarım bardak suda hașliyoruz. 10 dk yeterli oluyor. Biraz suyunu ayrı bir kaba alarak mixer ile sebzelerimizi güzel bir püre haline getiriyoruz. Tatlı patatesin hafif tatlı oldugundan bebeklerimizin bu mamayı seveceği garanti! Miniklerimize afiyet olsun!
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir. Ezmek için makine kullanılmaz) Öğle yemeği (ana öğün).
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
Anne sütünün yanı sıra özellikle 5. Aydan itibaren ek ve katı gıdalara geçiş yapılabilmektedir. Genellikle sebze, meyve suları, püreler veya yoğurt gibi gıdalar 5 aylık bebeklerin tükettikleri besinler arasındadır. Bebekler 5. aydan itibaren ek gıdaya geçiş yapabilmektedir.
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
100 gr tatlı patates , bir yetişkinin günlük A Vitamini ihtiyacının bir kaç katını , C Vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Özellikle kabızlık promlemi yaşayan minikler için harika bir sindirim sistemi düzenleyicidir.
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur.
Patateslerin kabuklarını soyalım ve tuzlu suda 1 saat haşlayalım. Patatesleri soyalım içerisine tereyağı tuz ve muskat ekleyelim. Püre kıvamına gelene kadar güzelce ezelim. Yemeklerinizde dip sos olarak veya et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
Bu muhallebi tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler: 2 tatlı kaşığı irmik, 2 tatlı kaşığı buğday nişastası, 1.5 çay bardağı su. Hazırlanışına geçelim; bütün malzemeleri bir tencere içerisine alın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin. Karışım ılıyınca ateşten alın ve bebeğinizin muhallebisi servise hazır.
Küçük bir tencereye doğranır. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç ve 1 ,5 su bardağı su ilave edilir. Sebzeler yumuşayıp piştiğinde ocaktan alınır. Blenderdan geçirilerek ılıdığında bebeğe yedirilir.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
5 Aylık bebeklerin beslenmesi
Ayına giren bebeğiniz artık ek gıdaya başlamaya çok yakın. Bebeğinizin ek gıdaya başlama sürecine hazır olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz. 5. Ayında bebeğinizi günde 6 öğün beslemeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin günlük anne sütü ihtiyacı 700-1200 ml arasındadır.
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz. Buharda haşlarsanız da haşlama suyu içme suyu olsun. Haşladıktan sonra çatalla ezebilirsiniz ama yinede fazlaca pütürlü kalıyor bn blender dan geçirdim.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri