Yanlış güneş koruyucu krem seçimi, sivilce gibi sorunlara yol açabilir. Cilt üzerinde sivilceli görünüm ile karşılaşan bireylerin çoğu, güneş kremi kullanımlarını azaltır. Ancak bu durum, ciltlerinde daha ciddi sorunların görülmesine yol açar. Cilt üzerinde sivilcelenme yaratan güneş kremi, yanlış seçilmiş bir üründür.
Özellikle markasız ve reçetesiz satılan güneş kremleri gözenekleri tıkayabilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Not: Nemlendirici özellikli güneş kremlerini tercih ettiğinizde sivilce oluşumu olmayacaktır.
Aknesi bulunan bireylerin, su bazlı güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerekmektedir. Yağlı güneş kremleri, gözeneklerini tıkayarak, yeni sivilcelerin oluşmasına neden olabilmektedir.
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Güneş kremleri özellikle sivilceli hassas cilt türlerinde özenle seçilmelidir. Sivilceli ciltler için güneş koruyucu ürünlerinin SPF 30 ve üzeri olması önerilir. Kremin SPF kapasitesi, güneşin zararlı UVB ışınlarından cildi koruma gücünü ifade eder. SPF 30, güneşten gelen zararlı etkileri %97 oranında bloke eder.
İlgili 45 soru bulundu
Evet, özellikle yağlı yapıda olan güneş kremleri gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabiliyor. Bunun yanı sıra cilt tipine uygun olmayan güneş kremleri de akne problemleri ve alerjik reaksiyonlar doğurabilir ancak merak etmeyin bu güneş kremi kullanmayı ihmal etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
Bu nedenle de uzmanlar, günlük yaşamda SPF 30'un, daha uzun süre güneşe maruz kalmanıza neden olan outdoor aktivitelerde ise SPF 50'nin gayet yeterli olabileceğini belirtiyor.
En yüksek koruma faktörü olan 50 faktör güneş kremleri güneşin zararlı ışınlarını yüzde 98'e kadar filtreleyebilir. Bu sayede daha sağlıklı, canlı ve parlak cildinizi uzun süre korumanızı sağlar. Nemlendirici özellikli, renkli, su geçirmeyen ya da bronzlaştırıcı özellikler taşıyan birçok güneş kremi bulunur.
Güneşin yıpratıcı etkilerine karşı güneş kremini sadece sahillerde değil dışarıda olduğunuz her zaman kullanın. Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir.
Her gün güneş kremi kullanmak, güneşin akne eğilimli ciltler üzerindeki olumsuz etkilerini, özellikle de gözenekleri tıkayabilen aşırı sebum üretimini engeller. Güneş, hiperpigmentasyonu şiddetlendirebileceğinden, güneş kremi kullanmak da akne izlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Yağlı cilt tipleri için dermatologlar tarafından da her cilt bakım ürününde olduğu gibi güneş kreminde de su bazlı olan ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilir.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Fondötenden Önce Güneş Kremi Sürülür mü? Evet, güneş kremi tıpkı makyaj bazında olduğu gibi fondöten kullanımından önce geliyor. Güneş kremini sürdükten sonra yaklaşık 8 dakika bekledikten sonra fondöten adımına geçebilirsin.
Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
2- Güneş kremi sağlık sorunlarına sebep olur
Fakat yapılan son araştırmalara göre düzenli ve sık güneş kremi kullanan insanlar üzerinde olumsuz/toksik bir etkisi bulunmamıştır.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
UVB ışınlarından korunmadığın sürece cildinde yanıklar oluşabilir, cildin soyulabilir. Bu ışınlar en yoğun 10:00-15:00 arasında belirgin olurlar, bu saatler arasında güneş kremi sürmeden dışarı çıktığında cildinde leke oluşumu veya var olan lekelerin koyulaştığını gözlemleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri