Alıştan İade Muhasebe Kaydı Hakkında Bu işlemler sırasında 153 Ticari Mallar Hesabı incelenir ve 15x nolu hesaplarda da aynı kayıt işlenir. Alıştan iade muhasebe kaydı hakkında şunlar söylenebilir: İşletmenin aldığı malın fazla, hatalı ya da yetersiz olması durumunda satıcı firmaya iade etmesi durumunda tutulur.
Alıştan iade muhasebe kaydı nasıl yapılır: Alıştan iade yapılan malların muhasebe kaydı yapılırken, iade edilen ürün bir ticari mal ise “153.Ticari Mallar” hesabının alacak tarafına kayıt edilir.
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
Satın alma iadeleri, “153-Ticari Mallar” hesabının alacak tarafına kaydedilir.
İlgili 28 soru bulundu
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir.
Alıştan iade KDV beyannamesinde nerede gösterilir? Alıştan iadelere ilişkin Matrah ve KDV tutarı, KDV beyannamesinin “matrah” kulakçığında 504 numaralı kod ile yer alan “Alınan malların iadesi, gerçekleşmeyen işlemler” bölümünde gösterilir.
611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Satın aldığınız bir ürünün, herhangi bir sebepten dolayı geri iade etmeniz durumunda kesilen faturaya alış iade faturası denir. Alış iade fatura bilgilerinin yer aldığı ekrandır.
İade faturası; bir ürünün üretimi, satışı ya da tedarik edilmesi durumunda düzenlenmediği için esasen bir fatura çeşidi değildir. İade faturasını alıcı düzenlemektedir. Alıcı, satın aldığı ürünün hepsini ya da bir kısmını herhangi bir sebepten dolayı iade etmesi durumunda iade faturası keser.
İade faturası satıcı tarafından kesilebileceği gibi alıcı tarafından da kesilebilir. Satıcı tarafından kesilen iade faturasına satıştan iade faturası denilirken alıcı tarafından kesilen iade faturasına alıştan iade faturası denir.
Mükellef, bu kapsamda sattığı malın alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmasına bağlı olarak alıcıya KDV yi geri verdiği ayda beyannamenin “İNDİRİMLER” bölümündeki “Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV açıklamalı 104 no.lu satıra alıcıya geri verilen KDV tutarı yazılır.
İade Faturası Temel mi Ticari mi? İade e-arşiv fatura kesilirken, fatura senaryosu olmadığı için herhangi bir seçim gerekmemesine karşın e-fatura iade edilecek ise fatura senaryosu her zaman “Temel” olarak seçilmelidir.
2.2. 611.
Satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları bu hesapta yer alır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerin izlendiği hesaptır. Gider Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
Bu hesap gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz. 610 Satıştan İadeler Hesabının İşleyişi: Malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumunda bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
610 SATIŞTAN İADELER
Geçerli sebepler sonucu işletmeye iade edilen malların satış tutarının izlendiği hesaptır. Hesap, giderleri gösterdiği için açılış kaydı daima borç taraflıdır. İade alınan tutar 610 SATIŞTAN İADELER hesabının borcuna kaydedilir.
Bu sebep ile iade alınan ürünler için 610 Satıştan İadeler (-) hesabı değil 153 Ticari Mallar hesabı kullanılmalıdır.
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri