Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Kolları ve bacaklarının sürekli hareket ediyor olması. * Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğinizin karnının doyduğunu en iyi günlük ıslak bez sayısından anlayabilirsiniz. Eğer günde 4-5 çişli bez değiştiriyorsanız bebeğinizin karnı doyuyor demektir. Aynı zamanda bebeğinizin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri bebeğinizin boy kilo gelişimini takip etmektir.
Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
İlgili 16 soru bulundu
Bebeğinizin bezini kirlendikten sonra mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir.
Açlık beyinde önceliği olan bir durumdur. Açlık hissi geçene kadar uykuya geçiş süreci zordur. Bu her yaş için böyledir. Bir bebek aç ise uykuya dalması zordur.
Bebeklerde mide kapasitesi doğumda yaklaşık 30 ml (2 yemek kaşığı), 6. ayda 180 ml (1 çay fincanı), 1 yaşta 240 ml (1 su bardağı) kadardır. Bir öğünde bu miktarları aşmamak verilen gıdaları iyi torale etmesi açısından önemlidir. 6 aylık bir çocuğa bir anda 1 çay bardağından fazla tamamlayıcı besin vermek doğru olmaz.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bebeğin Kilosu
Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder.
Tipik açlık işaretleri
Temiz parmağınızla yanağının köşesine dokunduğunuzda kafasını çevirir ve ağzını açarak tepki gösterebilir. Ellerini istekli bir şekilde emmeye ve dudaklarını şapırdatmaya başlayabilir. Eğer açlık işaretleri cevaplandırılmazsa, sinirlenmeye ve ağlamaya başlayabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar. Emzirmenin sonuna doğru gelen miktar olarak az fakat yağ açısından zengin süt ise son süt olarak adlandırılır.” (Mohrbacher and Stock, p. 34).
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
6. AY. EK GIDALAR: Sebze: Patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı Tahıl: pirinç, irmik, yulaf Meyve: Elma, armut, muz şeftali, kayısı, erik, avakado, (mevsimine göre) Protein: Yumurta sarısı Süt Ürünleri: Yoğurt, peynir. SIKLIK: 2-3 öğün verilir Sık emzirmeye devam edilir.
3 numara (Midi) 4-9 kg aralığındaki bebekler için, 4 numara (Maxi) 7-18 kg aralığındaki bebekler için, 4+ numara (Maxi Plus) 9-20 kg aralığındaki bebekler için, 5 numara (Junior) 11-25 kg aralığındaki bebekler içindir.
Altıncı aylık dönemden sonra günlük 1 tane yiyebileceği hurma, kilo alımı konusunda etkili olacaktır. Tüketirken hurmanın çekirdeğini çıkartıp püre halinde bebeğinizin kahvaltısında kullanabilirsiniz.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
Muzlu bebek muhallebisi nasıl yapılır? BEBEKLERE MUZ KAÇINCI AYDA VERİLİR? Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur. En temel ek gıda besinlerinden olan muz; belli bir renk elde etmiş ve kıvama ulaşmış olmalıdır.
Karnının yeterince doymaması bebekte açlık veya rahatsızlık hissine neden olabilir ve bu da bebeğin uykusunu engelleyebilir.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri