Ceviz kalp ve damar sağlığı bakımından önemli bir besindir. Bu nedenle bebeklerde ek gıda döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Bebeklerde ceviz tüketimi 6 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Doktor kontrolü ile birlikte başlatılan ceviz ek gıdaya geçiş ile birlikte kullanılabilir.
Bu nedenle, özellikle 1 yaş üzeri bebeklerde, günlük yarım ceviz içi kafidir.
Eğer alerjik bünyeli bir bebeğiniz yoksa, ailenizde bir alerji hikayesi yoksa, bebeğinizi 12 ay civarında kuru yemişlerle tanıştırabilirsiniz. Ama alerjiye yatkın bir bebeğiniz varsa belki 24 ile 36 ay arasında bir zamanı bekleyebilirsiniz.
Bebeklerde (1 yaş üzeri) günlük yarım ceviz içi yeterlidir. Ayrıca evde ceviz sütü yaparak bunu kek, krep, kurabiye gibi gıdaların yapımında kullanabilirsiniz.
Fındık ve ceviz gibi kuruyemişlerin boğaza kaçma ihtimali olduğundan, bebeklerin çiğneme ve yutma refleksi gelişene kadar iyice ezilerek ya da rondodan geçirilerek verilmesi gerekir. 12. aydan sonra bebeğinize ceviz yedirmeye başlayacaksanız pekmez veya tahin gibi besinlerle de karıştırabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
Ceviz alerjisinin belirtileri şunları içerir:
Solunum belirtileri; burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük, hapşırma, hırıltılı solunum, nefes almada güçlük, Kardiyovasküler belirtiler; kan basıncında düşüş, baş dönmesi, bayılma, Ağız, dil veya dudaklarda şişme.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Çocuğunuzda ceviz alerjisi varsa, ceviz ve ceviz yağı dahil olmak üzere ceviz içeren tüm ürünlerden çocuğunuzun uzak durması gerekir. Ceviz alerjisinden kaynaklanan reaksiyonlar ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu sebeple cevizden uzak durma konusunda son derece dikkatli olunması gereklidir.
6 aylıkken sosyalleşmeye başlayan bebeklerin çevresine olan ilgilerinde belirgin artış olur. Hatta bebeklerde meme reddi durumu en sık bu ayda ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde kendi vücutlarını incelemeye başlayan bebekler, ses çıkarır, ağzı ile köpük yapar, kulak, yanak ve genital bölgelerine dokunur.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Sonbaharda toplanan ceviz meyvesinden ayrıldıktan sonra kabuklar uzun süre güneşte kurumaya bırakılır, kuruyan kabuklar ya taş havanlarda ezilerek toz haline getirildikten sonra ya da olduğu gibi kullanılır.
Bebeğe ceviz yedirilen aya karar verildikten sonra bebeğin ceviz yemeğe alışması için ceviz ılık suyun içerisinde biraz bekletilir. Üzerindeki zar kolayca soyulacaktır. Ezip ya da robottan geçirerek tahin pekmezin içerisine karıştırılabilir. Bebek cevizi böylece kolaylıkla tüketecektir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Yönergeler. İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Fıstık, yumurta, süt gibi bazı besinlerden kaynaklı alerjik reaksiyonlar anne karnında başlar. Bu besinlerin dışında ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile balık ve buğday ürünlerinin de besin alerjisine neden olduğu söylenebilir. Özellikle anne sütü alınan dönem, bebeğin en fazla alerji olduğu dönemdir.
Diğer ağaç yemişleri gibi, ceviz de bir dizi rahatsız edici reaksiyona neden olabilir. Bağışıklık sisteminiz ceviz proteinini yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı için onu yok etmek için kan dolaşımınıza antikorlar salar. Bu antikorlar, histaminler ve diğer kimyasallar üretmek için belirli hücreleri uyarır.
Besin alerjileri arasında en yaygın alerjilerden biri de kuruyemiş ağacı alerjileridir. Bu alerjilerin semptomları hayati risk oluşturabilir. Ceviz alerjileri de sık görülen alerjilerdendir ve ömür boyu sürebilir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Turunçgiller bebeğinizin C vitamini ihtiyacını karşılar. Bu dönemde C vitaminine ve demire ihtiyaç duyan bebeğinizi turunçgillerle besleyebilirsiniz. 7 aylık bebeğinize Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyveleri tattırmaya başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri