Din ve felsefe alanında kullanılan geniş kapsamlı bir terim. Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi.
İslam dininin itikadi esaslarının akıl temelinde ele alınarak incelenmesi, değerlendirilmesi ve izahı İslami felsefenin önemli bir rüknünü oluşturur ki bunun sistemli hale getirilmiş haline ilm-i kelam denilmektedir.
Dinin felsefeye karşı olduğu düşünülse de aslında din ve felsefe birbirleriyle karşılıklı ilişki içindedirler. Pek çok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler dini anlatmak, karşılarındaki insanları din konusunda ikna etmek ve Tanrı'ya iman etmesini sağlamak için felsefeden faydalanırlar.
İslâm felsefesini Helenistik felsefeyle ilişkisine indirgeyerek inceleyen bazı araştırmacılar, onu bu felsefenin Arapça konuşan dünyadaki devamı olarak gördüler. Onlar, doğru isimlendirmenin İslâm felsefesi değil “Arapça felsefe” olduğu görüşündedir.
İslam felsefesi, İslam kültür coğrafyasında farklı uluslara mensup Müslüman düşünürlerce ortaya konulan kelam ve tasavvuf gibidini ilimlerle ilişki içerisinde gelişen felsefi düşüncenin ve bu düşünceyi inceleyenilmi disiplinin özel adıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İslam felsefesi, Müslüman düşünürler tarafından ''kainat, yaratıcı, var oluş, düşünce, ruh'' gibi konuların ele alındığı felsefeye verilen genel addır. İlk Müslüman filozoflar, 8. yüzyılda ortaya çıkmış ve sadece İslam dünyasını değil Avrupa'yı da etkilemiştir.
İslâm ahlâkı ifadesi, Kur'an ekseninde bir dini ahlâk anlayışını vurgularken, İslâm Ahlâk Felsefesi, dini ahlâkın üzerine İslâm düşüncesinin ürünleri olan Kelâm Tasavvuf, Fıkıh ve İslâm Felsefesinin tüm birikimlerini de kapsayan bir bütünlüğü ve anlayışı ifade etmektedir.
Hicri üçüncü yüzyılda doğuşundan sonra kısa sürede Sünni telâkkiye uygun bir yapıya bürünmüş; böylece İslam düşünce dünyasının hakim ve yaygın felsefesi olmuştur. Meşşailik veya Meşşai felsefe adıyla şöhret kazanan bu felsefe akımına Osmanlıca'da "Aristo tâlisiyye" de denmiştir.
Bu kaynaklarlar yerli ve yabancı kaynaklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu felsefenin yerli kaynakları Kuran, hadis ve belki de bazı kelam ekolleri olarak tasnif edilebilirken yabancı kaynakları ise başlıca Antik Yunan ve Helenistik felsefe, İran, Hint ve çokça sınırlı olarak da Çin oluşturmaktadır.
İslam kültüründeki felsefi düşünce geleneğini ifade için, kimileri “İslam Felsefesi”, kimileri “Arap Felsefesi”, kimileri de “İslam'da Felsefe” ve “Müslüman Felsefesi” tabirini tercih etmişlerdir.
Teo sözcüğü Yunancada yoktan var eden, ilahi güç ve Tanrı manasına gelir. Din ile felsefeyi birleştiren disipline ise teosofizm adı verilir. Spiritüalizm, metafizik, mistisizm ve epistemoloji, bu felsefi disiplinin alt dalları arasında yer alır.
İslam'a ait bir düşünce anlamıyla bir sıfat tamlaması olarak “İslam Düşüncesi”, İslam adına yapılan, İslam'ın temel kaynakları Kur'an ve Sünnet'e dayalı üretilen, Müslüman grupların ekseriyeti tarafından kabul gören düşüncedir.
Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzlug El-Farabi, İslam felsefesinin kurucusu olarak ve aynı zamanda ortaya koyduğu fikirler ve eserler bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.
Felsefe düşünce sanatı olarak da bilinir. Filozof sözcüğü philos (sevgi) ve sophia (bilgelik) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Yani bilgeliği seven kişi anlamındadır.
İSLAM FELSEFESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ:
✓ Antik Yunan felsefesinden etkilenilmiştir. ✓ Akıl, iman ve inanç gibi konular tartışılmıştır. ✓ İslam felsefesinden önceki problemler tartışılmıştır. ✓ Çeviri faaliyetleri yapılmıştır.
İbn Ruşd'e göre aklın kullanımı, İslam dininin bizatihi kendisinin zorunlu gördüğü bir mesele olup dolayısıyla felsefe yapmak da zorunlu bir ameliyedir. İbn Ruşd'e göre felsefe dine götürür. Felsefe hakikati ile dini hakikat iki ayrı şey değil, aynı hakikatin iki ayrı ifadesinden başka bir şey değildir.
Farabi İslam dünyasının ilk filozofu, ilk ansiklopedi yazarıydı. Ortaçağ İslam felsefesinin kurucusuydu. Arapça'ya felsefe dili olma özelliğini kazandıran bilgindi. Farabi İslam Felsefesinin kurucusu olarak kabul edilir.
Patroloji veya Patristik, Kilise Babaları olarak bilinen erken dönem Hristiyan yazarları konu alan teoloji alt disiplinidir. İsmi Latince "baba" anlamına gelen pater sözcüğünden türemiştir.
(1) İslâm felsefesi, eklektik bir felsefedir.
İslam felsefesinin, Müslüman filozofları aynı zamanda Avrupa'yı da etkilemiştir. İslam filozofları yaradılış ve varlık gibi konuları ele almaktadır. İlk İslam filozofundan sonra birçok kişi daha İslam felsefesinin savunuculuğunu yaparak İslam filozofu olarak tanınmıştır.
Meşâiyyun: Derslerini gezerek veren, yalnız akıl ve fikir ile hakikatı bulmaya çalışan ehl-i dalalet. Diğer bir adı da Aristoculuktur. Temel meselelerde İslam'a dayanmakla beraber, aklı, bütün hakikatlerin anlaşılmasında yeterli ve yanılmaz görürler.
İslâm dünyasında ilk defa felsefeye dair eser yazan Kindî, bu alanda kendinden sonra gelen filozoflara öncülük yapmış ve Meşşâi felsefenin temellerini atmıştır. Bir Müslüman filozof olarak Kindî'nin şöhreti, felsefi ve bilimsel yazıları nedeniyle Latin Batı'ya kadar yayılmıştır.
Varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü. Din ve felsefe alanında kullanılan geniş kapsamlı bir terim. Doğruluğu gerekli ve yeterli delillerle temellendirilmiş şuur muhtevaları.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Ahlak felsefesi (etik), iyi ve kötü davranışları veya doğru ve yanlış davranışları sistematik olarak incelemeyi, savunmayı ve gerekçelendirmeyi içeren felsefe dalıdır. Tıpkı feslefenin estetik sahası gibi etik de değer yargılarıyla ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri