Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Meyve ve Sebze
Rendelenmiş elma ya da armut, Kaynatılıp ezilmiş ya da kaba püre haline getirilmiş (elma, kayısı, şeftali, erik), Havuç, tatlı ve beyaz patates, karnabahar, kabak gibi sebzeler, 7. ayda deneyebileceğin gıdalar arasında.
Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
Yedinci ay için de yine bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar sütün tamamlayıcısıdır. Bu ay ilk olarak bebeğinizin öğünlerine yumurta, et, tavuk ve hindi gibi hayvansal proteinler eklenmelidir. Hayvansal proteinler demir ve çinko açısından oldukça zengin besinlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
7 aylık bebeklere ne kadar su verilmeli? Bu aylarda ek gıdalara ek olarak günde yaklaşık olarak 100-120 ml su verilebilir.
İçeriğindeki asitler bebeklerin henüz tam oturmamış sindirim sistemine zarar verebilir. Bu zarar alerjik reaksiyon, kolik (aşırı gaz) veya pişik olarak kendini gösterebilir. Mide ve yemek borusunu tahriş edebilir. Bu nedenle 8 aydan küçük bebeklerde mandalina ve portakal gibi turunçgillerin verilmesi tavsiye edilmez.
Özellikle muz, elma, armut, şeftali gibi meyvelerin püresi yapılarak ilk kez ek gıdaya başlayan bebeklere günde bir kez ara öğün olarak verilmesi önerilir. Bebeklere açken meyve verilmesi önerilmez. Şekerin aniden çıkmasına neden olabildiğinden bebeğe zarar verebilir.
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Bebekler ortalama 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlar. Sonraki aylarda yani 12-18 aylık süreç içerisinde de yürümeye adapte olduğunu görebilirsiniz. Bazı bebeklerin ilk adımlarını atması 18. ayı bulabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 normal bir zamanlamadır.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Yedi Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz iki kez gündüz uykusuna yatıp toplamda yaklaşık 3 saat uyuyabilir[2] . * Yedi aylık bebeklerde gece uykusu ise yaklaşık 11 saat sürebilir.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Etrafında olup bitene daha hızlı tepki veren 7 aylık bebek, onunla oyun oynanmasından keyif alır. Oyuncakları ebeveyniyle birlikte sırayla bir yere dizmek ya da toplamak en sevdiği aktivitelerden biridir. Memnuniyetini bazen kahkahalarla bazense kullanmayı öğrendiği mimikleriyle anlatabilir.
Genel olarak 4 aylıktan itibaren kullanılan yürüteçler bazı bebeklerde daha geç olabilmektedir. Bu sebeple bebeklerin yürütece binmeleri için gerekeli olan gereksinimlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bir bebeğin yürüteç kullanabilmesi için başını sabit bir şekilde tutması gerekmektedir.
7-9 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
- “ba-ba” “da-da” “na-na” gibi heceleri iki kere tekrar etmeye başlar. - Adı söylendiğinde bakar. - Bazı konuşma ve kelimeleri anlar.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Ara Öğün : Yoğurt zamanı!
½ küçük kavanoz (yarım çay bardağı) yoğurt bebeğiniz için ideal bir ara öğün olabilir. Çünkü yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri