Buğday gluten içeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor.
-ekmek: tam buğday ekmeği, karabuğday (greçka) ekmeği ya da siyez buğdayı ekmeği içi yedirilebilir. Beyaz ekmek (glisemik indeksi yüksek, obesiteye yol açabilir) ve kepek ekmeği (bağırsaklardan mineral emilimini azaltıyor, besleyiciliği diğer ekmeklere göre düşük, 3 yaşına kadar vermemek gerekir) önerilmez.
Tam buğday unu, yulaf, buğday ruşeymi, süt ve yoğurt gibi besleyici malzemelerle tuzsuz, tamamen organik bebek ekmekleri, ek gıda öğünlerinde doyurucu bir destek sağlayacak.
İlgili 20 soru bulundu
Yapılışı: Un, maya, yoğurt ve suyu karıştırarak yumuşak bir hamur elde ettikten sonra yaklaşık 45 dak. kadar dinlendir. Yağlı kağıt üzerine dilersen tam ekmek şeklinde dilersen de köfte büyüklüğünde parçalar halinde yerleştir. 200ºC fırında yaklaşık 20 dak. pişir.
Beyaz un veya tam buğdaylı ekmek 8 aydan sonra verilebilir. Öncesinde daha az alerjik etkisi olan karabuğday, ekşi mayalı ekmek yedirilebilir.
8. aydan itibaren bebeğinize mama şeklinde Eti Cicibebe Vitaminli Kızarmış Ekmeği verebilirsiniz.
Bebeklere Özel Un ve Karışımlar
Geçiş sürecinde tahıllar da bebek beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bu tahılların içinde bebeklerin sindirim sistemine en uygun olanı pirinçtir. Pirinçten yapılan unlar ise bebeğinizin yemeklerine koyabileceğiniz en ideal ürünlerden biri olmaktadır.
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından Ankara'da 200 gram ekmeğin 5 Türk lirası olduğunu duyurdu. Ankara'da ekmeğin fiyatının yüzde 25 zamlanması anlamına gelen yeni fiyat, 10 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak.
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye göre MÖ. 4000 yıllarında Babilliler özel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı. Yine MÖ. 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır.
Ekmeklerinizin yumuşak olması için fırın içine ısıya dayanıklı bir kase içerisinde su koyabilirsiniz. Artan fazla ekmekleri buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Yetişkinlerin kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında olan kahvaltılık ürünlerden 8 aylık bebekler de az miktarda olmak koşuluyla yemeye başlayabilir. Yumurta sarısı, belki de yumurtanın hepsi, pütürlü yiyecekleri bisküvi, peynir, pekmez, ceviz, meyve suyundan az miktarlarda tüketebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Ana Öğün: Anne sütü veya doktorunuz önerdiyse devam sütü. Ara Öğün (Yatmadan Önce): 1/2 bebek kavanozu Aptamil sütlü ve tahıl bazlı ek gıda.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Peki, bebekler mercimek çorbası ne zaman içer? Bebeğin 8 aylık olduğunda beslenme listesine artık mercimeği dahil edebilirsin. İlk başta, pek çok anneyi endişelendiren mercimeğin bebeğinde gaz yapması. Senin de benzer endişen varsa istersen yumuşak olan sarı veya kırmızı mercimeği kullanabilirsin.
Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir. Vitamin ve minareller bakımından sağlıklı ve zengin bir besin kaynağı olan bulgurun mucizesinden bebeklerimizin ve çocuklarımızın de faydalanması gerekir.
8 aylık bebek için en önemli besin anne sütü, anne sütü almıyorsa formül mamadır. Bunların yanında 1-3 öğün ise ek besinlerden gelmelidir. 6 ve 7. aylarda da olduğu gibi anne sütü veya formül mama ara öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır. 8 aylık bebek 3-3.5 saatte bir beslenebilir.
En muhafazakar olan görüş 12 ay diyor. Bunun nedeni bebeklerin ilk yılında mümkün olduğunca besleyici gıdalar tanışmaları. Mısırın da adı çıkmış bir kere “nişastalı yiyecek" diye. O nedenle bazı doktorlar mısırla çocukları geç tanıştırmayı tercih ediyor.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri