Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar. C Grubu Seyahat Acentaları: Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz, hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A Grubu ve Geçici A Grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin satışı ve kendisine A grubu seyahat acentasınca gerçekleştirmek üzere verilen hizmeti yaparlar.
C) (C) Grubu seyahat acentaları - yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler. (B) ve (C) grubu seyahat acentaları kendi hizmetleri dışında kalan diğer seyahat acentalığı hizmetlerini göremezler. Ancak kendilerine (A) grubu seyahat acentalarının verecekleri hizmetleri görürler.
Seyahat Acentası İşletme Belgesi nedir? Seyahat Acentası İşletme Belgesi, seyahat acentası faaliyeti uygulayabilmek için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ticari kuruluşlara verilen resmi bir belgedir.
Türkiye'de, seyahat işletmelerinin kuruluş, işleyiş ve örgütlenmesini biçimlendiren yasaya göre seyahat acenteleri; A, B ve C grubu olmak üzere üç grupta değerlendirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Seyahat acentaları uyguladıklara hizmetlere göre 3 ana gruba ayrılmaktadır: A Grubu Seyahat Acentaları: Tüm seyahat acentacılığı hizmetlerini ifa ederler. B Grubu Seyahat Acentaları: Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
MADDE 4 - (1) Seyahat acentası kuruluşunu gerçekleştiren her işletmenin üye olmak zorunda olduğu, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türkiye Seyahat Acentaları Birliğidir. Birlik kısaca TÜRSAB olarak anılır.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir.
Sözleşme yapma yetkisine sahip acente (A tipi)
“Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı resmi rakamlara göre, 2019 yılında ülkemizde faaliyet gösteren seyahat acentesi sayısı 11 bin 410'dur.
Tur operatörü seyahat sektörünün toptancısıdır, seyahat acentaları ise perakendeci işletmelerdir. Tur operatörü talep oluşmadan ürün hazırlar, stoklar ve daha sonra pazarlama ve satışını yapar. Seyahat acentaları ise fiili talep oluşmadan rezervasyon ve satış yapmaz.
Acentenin Yetkileri ve Yetkisiz Temsil
Bu çerçevede iki tür acenteden bahsedilebilir: (i) müvekkili adına ve hesabına sözleşme yapma yetkisini haiz acenteler, (ii) müvekkili ad ve hesabına sözleşme yapma yetkisini haiz olmayan acenteler.
Piyasada en çok görülen acente türleri satış ve sürüm acenteleridir. Satış ve sürüm acenteleri müvekkil tacirin ürettiği mal ve hizmetlerin satışını müvekkili adına yapmak suretiyle sürümü artırmaya çalışır.
Seyahat Danışmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Seyahat Danışmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.900 TL civarındadır.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur. Saygılarımızla bilgilerine sunarız.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve FİBABANKA, tatilcilerin yüzünü güldürecek bir iş birliğine imza attı. Pandemi döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan, tatili, denizi, güneşi özleyen vatandaşlarımız, hayallerindeki tatile “Tatil Kredisi” ile kavuşacak.
Seyahat Acentaları Nasıl Para Kazanır? Seyahat acentaları, turistik hizmetler sunarak komisyon veya ücret karşılığında gelir elde ederler. Uçak bileti satışı, otel rezervasyonları, turlar, tatil paketleri, araç kiralama gibi hizmetlerin satışından komisyon alırlar.
Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.) 2023 yılı yıllık aidat miktarı ise 11.342,83 TL'dir.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca bütün tur ve paket turlarda "Turist Rehberi" bulundurulması zorunludur. Yani ister yurt içinde ister yurt dışına yaptığınız gezilerde olsun "Çalışma Kartı" sahibi bir "Turist Rehberi" sizler için acente tarafından görevlendirilmiş olmalı.
IATA Nedir? IATA, havayolu üzerinden yolcu ve kargo taşımacılığının tarifelerini ve yetkilendirilmesini denetleyen kurumun kısaltılmış ismidir. Açılımı International Air Transport Association, yani Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'dir.
Acente Temsilcisi, turizm veya sigorta acentesi gibi üyeliğe dayalı kuruluş müşterilerine destek ve hizmet sağlar. Müşteri talep ve şikayetlerine cevap vermek, satış yapmak, organizasyon ve hizmetler hakkında bilgi vermekle sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri