Hanefi'de, abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması gerekir. Maliki'de, abdest alıp almadığını hatırlamazsa, abdesti yok kabul edilir. Daha sonra abdesti olduğunu hatırlarsa yine abdesti var demektir.
Değerli kardeşimiz, İster Hanefi ister Şafi olsun, abdest aldığını kesin olarak bilen, ancak aldıktan sonra hades (abdestsizlik) halinin meydana gelip gelmediği hususunda şüpheye düşen kişinin, bu şüpheden dolayı abdesti bozulmaz ve abdesti var demektir.
İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz. Kişilerin ağız dolusu kusması da abdesti bozan bir etkendir.
Yıkanması gereken organların, kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması ve başın dörtte birinin mesh edilmesi durumunda abdest geçerlidir. Zaruret olmadan bu organlardan az da olsa bir miktarı kuru kalırsa abdest sahih/geçerli olmaz.
Kur'an'da abdest emredilirken dört azadan söz edilir, üçünün yıkanması, birinin meshedilmesi emredilir. Bilindiği gibi, hilafına delil olmadıkça emir tekrarı gerektirmez. O bakımdan abdest azasını birer defa yıkamak farzdır; ikinci ve üçüncü defalar ise sünnettir. Amaç iyi bir temizliktir.
İlgili 38 soru bulundu
Cevap. İçinde açık necaset yoksa alınabilir. Varsa mekruhtur. Kapağı kapatılırsa mekruh olmaz.
Değerli kardeşimiz, Şâfiî mezhebinde tertibe riayet farzdır. Öyle olunca, sıra terkedilirse farz terkedilmiş olunur, abdesti yenilemek gerekir. Baştan sırayla abdest almak lâzım gelir.
Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre, kişinin gerek kendisinin gerekse başkasının penisine veya makatına dokunmasından dolayı abdest bozulmaz.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Abdest bozduğunu hatırlasa, ama abdest aldığında şüphe etse, abdesti yok kabul edilir. Mâlikî mezhebinde her iki halde de abdesti yok kabul edilir. Ama abdest aldığını hatırlıyor, bozulduğunu hatırlamıyorsa, Mâlikî mezhebinde de abdesti var kabul edilir.
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
SESSİZ VE KOKUSUZ YELLENME ABDEST BOZAR MI? Ancak net bir şekilde yellendiğini bilip yine de ses ve koku yoksa abdest alınmalıdır. Çünkü her yellenme sessiz ve kokusuz olacak diye bir şey yoktur.
Tuvalette abdest almak caiz olmayıp alternatif olmadığı durumlarda, yani zaruret halinde alınabilir. Abdest alınan yerin temiz olması esas olup, necaset mahalli olan pis yerlerde abdest alınması tenzihen mekruhtur. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133).
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Allah'a hamd olsun. Hamd, yalnızca Allah'adır. İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne bunun gibi bir soru sorulmuş ve komite bu soruya şöyle cevap vermiştir: "Erkeğin penisinden (menî ve mezî gibi) bir şey çıkmazsa, penisin kalkmasıyla abdest bozulmaz.
Sünnetin delaletiyle de cünüplük şöyledir: Erkeğin, cinselorganının sünnetli yerini, kadının cinselorganının içine girdirecek kadar kadına yaklaşmasıdır. Yahut cinsel bir birleşme olmadan da (atılan su) meninin akmasıyla cünüplük hasıl olur. Bu hallerde cünüplük vaki olur.
Peygamber (s.a.s.) 'Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz? ' diye sormuş, oradakiler de 'Evet!' deyince, 'İşte bu (korku) imandandır (akla gelen vesvese de zarar vermez).” (Müslim, Îmân, 209 [132]) buyurmuştur.
Cevap: Meşru olmayan gusül, abdestin yerine geçmez çünkü ibadet değildir. Başka bir soruda: “Banyo yapmak abdestin yerine geçer mi?” Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
Değerli kardeşimiz, İhtilam olunca kıyafetlerin hepsini değiştrmek gerekmez. Sadece iç çamaşırı değiştirmek veya necasetin değdiği yeri yıkamak yeterlidir.
En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri