Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
Büyük erkek kardeşinin "ağabey" diye yazılması gerektiğini Türk Dil Kurumu da Dil Derneği de öteden beri kabul etmektedir ve bu hala geçerlidir. Bununla birlikte Dil Derneği'inden ayrı olarak TDK artık "abi" yazımını da doğru saymaktadır.
Türkçede yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ağabey'' şeklindedir. Eğer abi şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
ABİ KELİMESİNİN ANLAMI
Saygı ve sevgi göstermek üzere yaşça büyük olan erkeklere söylenen bir seslenme sözü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ağbi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abi şeklinde olmalıdır.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Merhaba ; → → Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle yazılmaktadır.
Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
Bu kelimenin ağabey mi, abi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ağabey şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Çok sevdiği ağabeyinin ziyareti onu hayli mutlu etti.”
Cevap: Ağa büyük harfle yazılır.
Ağa, baba, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa, kadınnine, paşababa vb. ç.
Ağabey kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçe sözcük, Ad halinde (aile, halk ağzı) yaşça büyük erkek kardeş, ağabey anlamına gelir.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan mana, hakikat, maksat ve cevher anlamına gelir. Yazımı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri olan mana, anlam sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
Dayı oğlu anlamına gelir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle dayı zade şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dayızade şeklinde olmalıdır.
Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel. Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde lakap yerine kullanıldığı için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Dayı Kemal, Hala Sultan...
TDK'ya Göre Yeğen Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? TDK'ya göre 'yiğen' veya 'yigen' diye bir sözcük bulunmaz. Bu sözcüğün asıl doğru yazılış şeklinin yeğen olduğunu herkesin bilmesinde fayda bulunur.
Bu kelime genellikle gardaş, kardaş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kardeş şeklinde olmalıdır.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Yazım hatası yapılan amcaoğlu kelimesi tüm kaynaklara göre bitişik yazılması gerekiyor. Pek çok birey her ne kadar ayrı yazarak yazım hatası yapsa da doğrusu her zaman bitişik olmalıdır. Her birey amcaoğlu sözcüğünü "amcaoğlu" şeklinde bitişik olarak kullanmalıdır.
Abiciğim Nasıl Yazılır
Dil Derneği yazım kılavuzuna göre sadece "ağabeyciğim" doğrudur. Bundan, "abiciğim" yazımının yanlış olduğu sonucu çıksa da basılı eserlerde artık "abiciğim" yazımı yaygınlaşmaktadır. Bununla beraber "abicim" yazımı yanlıştır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri