ABS sisteminin temel prensibi, fren mesafesini kısaltmak olsa da amaç bundan çok daha fazlasıdır. Otomobilin durma kabiliyetini artıran, sürüş hâkimiyeti sağlayan bu sistem, ani fren gerektiren durumlarda aracın fren mesafesini kısalttığı gibi sürücüye kontrollü fren imkânı sağlar.
Fren mesafesini etkileyen faktörler; lastiğin özelliği, lastiğin aşınma durumu, yol şartları, ıslak ve buzlu zemin, fren balataları şeklinde sıralanabilir. Özellikle ıslak zeminde fren mesafesi normal zeminlere göre artar.
sorusuna da cevap veriyoruz. Genelde ABS fren mesafesini etkiler mi diye soranlar bu durumu olumlu yönde etkilediğini varsaymakta. Ama durum bundan çok daha farklı. ABS li ve abs siz fren farkı, zemine, hava şartlarına, araç hızına göre olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz tarafları da mevcut.
Kilitlenen tekerleğin frenini bırakıp tekrar dönmesini sağlamak üzere çalışan ABS sayesinde söz konusu kayma olmaz ve frenleme mesafesi kısalır. Böylece seyir halindeyken kayma ve kontrolden çıkma olmayacağı için güvenli sürüş sağlanır.
ABS fren durumunda her bir tekerleğin devir sayısındaki değişikliği bir kontrol ünitesi aracılığı ile denetleyen bir sistemdir. Dönüş sayısının ani düşmesi (örneğin kaygan zeminde fren yapma durumunda) ve tekerleğin kilitlenmesi durumunda kontrol ünitesi otomatik olarak fren basıncını düşürür.
İlgili 16 soru bulundu
ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18'i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.
Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
ABS sistemi araçların 4 tekerine veya 2 arka tekere uygulanan bir fren sistemidir. Araçların durma aşamasındaki performansını doğrudan etkiler. 4 tekerde ABS sistemi bulunan araçlar tüm teker basınçlarını algılayabilir ve bu sayede kilitlenme durumunu ortadan kaldırır.
“ ABS ” Ne Kadar Biliyorsunuz
Saniyede defalarca fren gücünü azaltıp artırarak (sanki fren pedalını pompalarmış gibi) sistem aracı güvenli bir şekilde yavaşlatır yada durdurur. Güvenli bir şekilde durmak için tek yapmanız gereken fren pedalına sonuna kadar basmak ve ayağınızı durana kadar hiç kaldırmamaktır.
EVET takılabilir! Onay Şarttır! Çünkü araca sonradan ABS takılması bir Fren Tadilatıdır ve AİTM'ye göre onayı gerekir. SORU: ABS'siz bir araca sonradan ABS takılırken nelere dikkat edilmeli?
ABS fren basıncını modüle ederek tekerleklerin kilitlenmesini önlerken, CBS frenleme kuvvetini ön ve arka tekerlekler arasında dağıtır. Bu sistemlerin her ikisi de dengeyi artırır, durma mesafelerini azaltır ve sürücüler için daha kontrollü ve öngörülebilir bir frenleme deneyimi sağlar.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
Mümkün olan en iyi fren mesafesini elde edebilmek için yol ile lastikler arasındaki temasın en üst seviyede olması gerekiyor. Basıncın düşük veya yüksek olduğu durumlarda lastik sırtının yolla teması azalarak fren mesafesi uzuyor.
Aracın Hızının Fren Mesafesine Etkisi
Bu nedenle seyir halindeyken takip mesafesini korumak ve hız kurallarına uymak çok önemli. Aşağıdaki tablo da bunu güzel ve net bir şekilde açıklıyor: Aynı koşullar altında: Hızınızı 2 misli artırmanız, fren mesafesi 4 kat artar.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
ABS fren sisteminin temel amacı hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kilitlemesini önlemek. Aracınızın yükü, yol koşulları ve hızınız her ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip eder, kaymayı engeller, böylece sürücüye direksiyon hakimiyeti sağlar.
ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır. Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır.
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
Abs beyni bozulursa tamir edilebilmesi mümkündür. Eğer ABS beyni çok kullanılamaz hale geldi ise tamirci tarafından yeni parça ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Arızanın nedeninin anlaşılabilmesi için ilk olarak aracın bir bilgisayara bağlanması ve test edilmesi gerekmektedir. Test ve gerekli kontrollerin yapılmasının ardından ABS beyni tamir edilebilecek durumda ise gerekli işlemler yapılarak tamir edilir.
2) Arızalı Hız Sensörü
Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.
Araç çalıştırıldıktan sonra 5 saniye boyunca ABS ışığı yanar ve daha sonra söner. Bu durum anti-kilitleme frenleme sistemi üzerinden güvenlik donanımının sağlıklı şekilde çalıştığını gösterir. Bu sebepten dolayı ABS ışığının doğru şekilde yanması ve doğru zamanda sönmesi güvenlik noktasında oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri