Amerika kökenlidir. Bütün dünyada yiyecek ve ilaç malzemesi olarak kullanılmaktadır. Kırmızı biber, Amerika'da MÖ 7500'lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Amerika'ya Avrupalıların gelmesiyle birlikte, önce İspanya ve Portekiz'de, daha sonra tüm Avrupa ve dünyada yayılmıştır.
Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır. Scovil oranı 1.500.000 ile 2.100.000 aralığında değişen bu biberden bir ısırık almak bile gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açabilir.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Avrupa'da ilk olarak İspanya'ya ulaşan acı biberi, 16. yüzyılda Kristof Kolomb'un getirdiği düşünülür. 16. yüzyılda Calabria ve Güney İtalya'ya, 17. yüzyılda Güneybatı Fransa'ya, 18. yüzyıla gelindiğinde ise Macaristan, Balkanlar ve tüm Güney Avrupa'ya yayılarak Asya karabiberine güçleri yetmeyen halkın tercihi olur.
İlgili 32 soru bulundu
Samandağ biberi bir diğer adıyla Antakya biberi yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştirilmektedir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar dünyanın bilinen en eskisinin bamya, patatesin anavatanının Güney Amerika, patlıcan'ın ise Doğu Asya kökenli ve binlerce yıldır bilinen sebze olduğunu ortaya koydular.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Acı biber; birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak her besin gibi aşırı tüketildiğinde bazı zararları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde; hemoroid, ülser gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de kesinlikle hekim önerisi alınıp, kullanılmalıdır.
1. Carolina Reaper. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şu anda dünya üzerindeki en acı biber, tamı tamına 2.200.000'lük SHU'ya sahip olan Carolina Reaper. Ülkemizdeki biberlerden 220 kat daha acı olan bu biberi aklınızdan çıkarmayın, değil yemek, onun olduğu sofraya bile oturmayın, yanarsınız.
Bhut jolokia acı biber fidesi Dünyanın en acı biberi - 17,20 TL.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Uzmanlar, biberlerin memelileri ve böcekleri uzak tutmak için acı tat geliştirdiğine inanıyor. Bu teoriye göre, lunaparktaki çarpışan arabalara binmeyi ya da paraşütle atlamayı sevdiren, heyacan arama içgüdüsü nedeniyle acı yemeye başladık.
Şemseddin Sami, biberin Türkçesinin ıssı ot olduğunu, kırmızı bibere Arnavut biberi denildiğini aktarmaktadır. Biberin Türkçesi olan ıssı ot ifadesi Kürtçede isot şeklinde telaffuz edilmektedir.
M.Ö. 4500 yılında Mısır'da salata ve marul kültürü yapıldığını vurgulamıştır. Bu bilgiler ışığında bu gün kültür sebzesi olarak yetiştirilen salata ve marulun anavatanının Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerini içine alan geniş bir alan olduğu kabul edilmektedir.
Lahana (brassica oleraceae, diğer adı kelem) : Anavatanı bilinmemektedir, yabani örneklerine Güney Avrupa'da rastlanmıştır. Ispanak (spinacia oleraceae) : Anavatanı Kafkasya, İran, Afganistan ve Türkmenistan'dır. Ebegümeci (malva vulgaris) : Anavatanı Avrupa, Asya ve Afrika'dır.
Sebzelerin kralı adeta lahanadır. Göz hastalıklarını engelleyen lutein ve zeaxanthin antioksidanları içerdiği için çok önemlidir. Lahanayı doğranmış soğan ile zeytinyağında soteleyerek ve sebze ekleyerek pişirmek en sağlıklı pişirme şeklidir.
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
Çok eski zamanlarda Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilen bu biber, 15. yüzyılda Avrupa'ya kadar geldi. Zamanla neredeyse tüm dünya ülkelerinde tanınan Arnavut biberi, günümüzde sıkça kullanılan bir biber türü oldu. Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir.
Maraş'ta bizim biber yetişmez, biberimiz sadece İslahiye'de yetişir. Biber ilçenin kendi biberidir. Dünyada birinci sınıf biberin İslahiye arazisinde çıktığını iddia ediyoruz.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Vücut bazı durumlarda terleyip vücut ısısını düşürmek için, baharatlı ya da acı yiyecekler istemektedir. Baharatlı yeme isteği aynı zamanda çinko ya da kükürt eksikliğini veya tiroid dengesizliğini gösterebilir. Eğer boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığınız varsa da acı ve baharatlı yiyecekleri canınız çekebilir.
Acı biber yarışmasında dünyanın en acı biberi olan Carolina Reaper'ı yedikten sonra “gök gürültüsü” benzeri çok şiddetli baş ağrıları yaşayan adam hastaneye kaldırıldı. 34 yaşındaki erkek yarışmacı, ABD New York'ta düzenlenen acı biber yeme yarışmasında, dünyanın en acı biberi olarak bilinen Carolina Reaper'ı yedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri