ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Adıyamanlı çiğ köfte ustası Basri Aktulum, el ile yoğurulan köftenin daha sağlıklı olduğunu belirterek, "En sağlıklısı elle yoğrulması. Elle yoğurulduğu zaman isotu, baharatı, salçası yoğruldukça pişer ve piştikçe mideye zarar vermez" dedi.
Çiğ köfte susatır mı? gibi soruların cevabı evet olacaktır. Eğer bünyeniz çok sağlam değilse susuzluktan dolayı ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Sorusu hakkında şu bilgileri veriyor; Çiğ köfte hem tok tutar, hem de zayıflamamıza yardımcı olur. Çiğ köftede bulunan acı biber yağ yakma ve metabolizma hızlandırır. Bulgur, yüksek lif içeriği ile kan şekerinin düzenlenmesi ve sindirim sitemi için faydalıdır.
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir.
Dolayısıyla kolay emilebilen ve sindirilen liflerden bir tanesidir. Sindirim sisteminin çalışmasını da etkiler. Böylece daha hızlı çalışan sindirim sistemi daha hızlı kilo verdirmeye yardımcı olur. Çiğ köfte tüketimi spor ve diyette yeterli miktarda olmalıdır.
çiğ Köftenin Zararları
Ardından, tansiyon ve kalp hastalığınız var ise; kesinlikle daha fazla acı içeren çiğ köfteleri tüketmeyin. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bulgurun midenizi yoracağı aşikardır. Bulgur mideyi yorar ve daha çok ağrıtır. Bu sebeple tüketmemenizi öneririz.
Sizin de bildiğiniz gibi çiğ köfteyi diyet uygulayanlar, spor yapanlar, çocuklar rahatça tüketebiliyor. Çünkü sağlıklı, çünkü faydalı ve hijyenik.
Çin tuzu, bulyon ve koruyucu katkı madde bulunmaz. Ceviz, fındık, badem içerir.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Etsiz çiğ köftenin 100 gramında 181 kalori bulunmaktadır. Etsiz çiğ köftenin 1 porsiyonu (125 gr) 226 kalori, 1 adedi (30 gr) 54 kaloridir.
1 kase kısır kaç kalori sorunuza da 178 kalori yanıtını vereceğiz. Büyük bir kase dolusu kısır ise 357 kalori olacaktır.
Et döner besin kaynağının 100 gramında 128 kcal kalori bulunmaktadır. Diğer yandan bir porsiyon yani (orta) 235 gramlık miktar içerisinde, et döner dürümde 301 kcal kalori bulunduğunu söylemek mümkün.
Lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliği de bulunan çiğ köfte, bağışıklığı güçlendirirken, sinir ve sindirim sistemine de olumlu etki yapıyor, yaz aylarında ise zayıflama çabalarına katkı sağlıyor.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Sahurda bol domates ve biberli menemen sizi gün içinde daha tok tutacaktır. Çorbaların içinde bulunan yüksek sıvı miktarı, mideyi genişleterek, beyine doygunluk sinyali yollar ve bu şekilde doyarız. Mercimek çorbası, yüksek lif ve dirençli nişasta içeren özelliği sayesinde doygunluk uzun süre sağlar.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri