O halde, kuruyemiş yemeli miyiz veya kuruyemişler bize kilo aldırır mı? Kısaca söylemek gerekirse; cevap evet, onları yemeliyiz fakat hayır; ölçülü miktarda yersek kilo aldırmazlar. Kuruyemişlerdeki yağlar, çoğunlukla “iyi” yağlardan oluşuyor.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
Kuruyemişler özellikle de yağlı tohumlar oldukça yüksek oranda yağ içerirler. Yağ, kalorisi en yüksek besin ögesidir. Dolayısıyla miktar olarak gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kalori alınacağı için kilo artışına sebep olabilir.
Kuruyemişlerden fındık, fıstık, ceviz ve badem, omega 3 açısından zengin olup, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ve kötü kolesterolü düşürmede rol oynamakla birlikte, fazla miktarda tüketmenin yağlanmaya yol açacağını hatırlamak gerekiyor. Fiziksel aktivite vücut direncinin artırılmasına neden oluyor.
Kuruyemişler yüksek enerji verimi olan gıdalardır ve bu enerjisinin büyük çoğunluğunu yağlardan almaktadır. Yağ miktarı fazla olan gıdalar da fazla tüketildiğinde kilo yapma ihtimali çok yüksektir. Vücudumuz ihtiyacından fazla yağı vücudunda kilo olarak depolamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Diyet listenizin ara öğünlerine ilave edebileceğiniz fındık, ceviz, leblebi veya badem çeşitleri gibi ürünler sağlıklı yaşamınızı destekleyebilmenizi sağlar. Ölçülere özen göstererek ve özellikle akşam saatlerinde yatmaya yakın tüketmemeye dikkat ederek zayıflama sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.
Aslında sanılanın aksine sağlıklı bir diyet uygularken kuru yemişlere de mutlaka yer verilmelidir. Çünkü vücudumuz protein, lif ve karbonhidratlar gibi yağa da ihtiyaç duyar. Kuru yemişler içerisinde bulunan doğal yağ sayesinde diyette sağlığı koruyarak kurtarıcı bir rol oynuyor.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Yağlı tohum cinsinden olan ceviz, badem, yer fıstığı, fındık, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve Antep fıstığı gibi kuruyemişler yüksek oranda yağ içerdiği için bu tarz kuruyemişleri düzenli tüketirken biraz daha dikkatli olunmalıdır.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
En çabuk ne kilo aldırır? Yağlı tohumları tüketmek, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, yağlı protein kaynağı tüketmek en çabuk kilo aldıran besin gruplarındandır.
Fazla kalorileri almanın en kolay yolu ise yüksek enerjili besinler tüketmektir. Ancak bu besinlerin de sağlıklı olanları tercih edilmelidir. Baklagiller, avokado, yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler, sağlıklı kilo almaya yönelik yiyeceklerden bazılarıdır.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Çok fazla tuzlu kuruyemiş yenildiğinde, bu durum hipertansiyon ya da böbrek hastaları için olumsuz bir durum oluşturabilir. Ayrıca kuruyemişler yüksek enerji yoğunluklu besinler arasında yer almaktadır. Kuruyemişler, yağ ile kavrulduğunda, toplam enerji içeriğinde artış meydana gelmektedir.
Kuruyemişleri fazla tüketmek kilo alımını tetikleyebilir ancak dengeli tüketildiğinde kilo yakımı konusunda da destekleyicidir. Çünkü kuruyemişler içerisinde bulunan doymamış yağ asitleri, vücudun daha sağlıklı işleyişine yardımcı olur.
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Türk kahvesi de sade olarak tüketildiği takdir de oldukça faydalı bir içecek olarak ifade edilebilir. Türk kahvesi içmek kilo aldırmaz aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Karışık Kuruyemişin 100 gramında 512 kcal kalori, ayrıca 1 Avuç yani 40 gram Karışık Kuruyemişte 205 kalori bulunmaktadır.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri