Kestane Balının Genel Özellikleri Koyu bir kıvama sahip olan kestane balı daha keskin bir tada sahiptir. Halk arasında acı bal olarak tanımlanmaktadır.
Asi ve hırçın özelliğiyle bilinen deli bal balı, arıların ve ormanların gözde bitkisi olan, genelde mor renkli bir görünümdeki deli bal çiçeği toplanarak elde edilir. Kahvaltılarımızda da yer verdiğimiz diğer ballara göre daha acı tadıyla ve koyu kızıla çalan renginden dolayı diğer ballardan ayrılır.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Deli bal, Karadeniz sahil kesiminde yetişen ve yılda 15-20 gün çiçek açan "orman gülü"nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor. Dalı, yaprakları, çiçekleri de zehirli olan bitkiye halk arasında kuzu katili, dana katili, tuttan bal ya da acı bal olarak da bilinmektedir.
Kestane balı besin değeri yüksek olduğu için güç kayıplarına karşı tavsiye edilir. Kendine özgü tadı ile diğer ballardan kolayca ayırt edilebilir. Halk arasında deli bal veya acı bal olarak da bilinir. Kestane kokusu ve tadını alacağınız bu bal, doğal bir antiseptiktir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'de castanea sativa mill (Avrupa kestanesi) türü Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarının haziran ayında çiçek açması ile birlikte arılar tarafından üretilen monofloral bir bal türüdür. Çiçek balına göre koyu renkli, yoğun bir aromaya sahip olması nedeniyle ağızda acı bir tat verir.
Acı Bal Faydaları
Soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. Tansiyon hastalıklarına iyi gelir. Mide sorunlarının iyileşmesine yardımcı olur.
Çam balı acımsı bir tada sahiptir. Hakiki çam balının en önemli özelliklerinin başında bozulmadan ve donmadan yıllarca muhafaza edilebiliyor olması gelir. Çam balını çiçek balından ayıran özelliklerden birisi renginin çiçek ballarına göre daha koyu olmasıdır.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Tadı, bildiğimiz diğer tüm ballara göre acı olduğu için "acı bal" ya da fazlası bünyede olumsuz etkiler yarattığı için "tutan bal" olarak da anılıyor.
Fazla tüketilmesi durumunda, özellikle kalpte yavaşlama ve tansiyonda düşmeye yol açıyor. Alınan miktara göre değişkenlik göstermekle beraber, kalbin durması, insanın hayatını kaybetmesine kadar götürebiliyor. "
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Efteni Acı Bal (Deli Bal) Ne Kadar Tüketilmeli? Yetişkinler günde 1 ile 2 çay kaşığı çocuklar ise (8 yaşını doldurmuş çocuklar için geçerlidir.) günde 1 çay kaşığı tüketebilirler.
Balda çiçek tozu aranması diğer bir metoddur. Kimyasal muayenede ise bal önce kloroform ile ekstre edilir, kloroform ekstratının uçurulmasından sonra sarı-pembe renkli bir artık kalır. Bir miktar asit eklenerek ısıtılır. Eğer bal zehirli ise koyu renk oluşur ve otuz dakika içinde koyu kahverengine dönüşür.
Balın doğallığından emin olmak için diğer bir yöntem yanma testidir. Balı yakmaya çalıştığınızda yanıyorsa doğal baldır. Doğal bal yanar ama katkılı ballar genellikle yanmaz.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Baklagiller, yağsız süt ürünleri, balık eti de bu konuda pozitif etki sağlayacaktır. Cinsel fonksiyonları destekleyen bitkisel ürünler de var. Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor.
Anzer balının kestane balı gibi keskin ve acı bir tadı yoktur. Hafif ve aromatik tadı olduğu için sevilerek tüketilir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Kestane balının olumlu etkilerinden biri midedeki sindirimi kolaylaştırmasıdır. Özellikle reflü ve ülsere bağlı olarak meydana gelen mide yanmalarında etkilidir. Dolayısıyla kestane balı, mideye iyi gelen bir bal türüdür.
Deli bal oldukça az miktarda kullanılıyor ve genellikle süt ile birlikte kaynatıldıktan sonra kahvaltı öncesinde tüketiliyor. Doktor Turedi'ye göre, deli balı kızarmış ekmek üstüne sürmek veya normal bal kullanılır gibi çay ile karıştırmak tercih edilen yöntemler değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri