Aç Pars hikâyesi, Budizmin Mahāyāna mezhebinin temel ilkeleri olan “önce canlıları sonra kendisini kurtarmak” felsefesiyle yazılmıştır. Doğaya ve canlılara önem veren bu düşünce tarzında kalem alınan eseri şöyle özetmek mümkündür.
AÇ PARS HİKÂYESİ
Eski Uygur Türkçesi dönemine ait Altun Yaruk Sudur adlı eserin onuncu kitabının içinde yer alan hikâye. Altun Yaruk Sudur'un aslı Sanskritçedir. Eser, VIII. yüzyılda Sanskritçeden Çinceye, X. yüzyılda da Çinceden Şingko Şeli Tutung tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Yaralı kaplanın kendisini ve yavrularını besleyemeyişi sonucu kendi yavrularından birisini yemek üzere iken küçük prens kendini kaplana yem eder. Burada işlenen fikir, Mahayana Budizmi'nin temel fikirlerinden birisi olan, önce canlıları sonra kendini kurtarmaktır.
1910 yılında Malov tarafından Çin'in Gansu eyaletinde bulunan, Mahayana Budizmi'ne ait bir sutra olan Altun Yaruk; Çinceden Uygurcaya çevrilmiş bir eserdir.
İlgili 32 soru bulundu
Uygur yazıtları çoğunlukla mezar taşı olarak dikilmiştir.Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.
Yeni Uygur Türkçesi, Çağatay Türkçesinin devamı olmakla birlikte bu lehçenin Çağatay Türkçesinden ayrıldığı hususlar da göze çarpmaktadır.
Uygurlar dönemine ait olan Altun Yaruk, Uygurcaya çevrilen en hacimli sudur olarak nitelendirilir ve Budist Uygur metinlerinin de en önemlilerindendir. Beş Balıklı Şıngku Seli Tutuƞ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. Eser Uygur dönemi metinlerinin genelinde olduğu gibi dini niteliklidir.
Çaştani Beg Hikâyesinde, Çaştani Bey adlı bir hükümdar ülkesine musallat olan ve salgın bir hastalığa neden olan şeytanlarla savaşmaktadır. Çaştanı Bey, savaşı kazanarak hem ülkesini hastalıktan kurtarmış, hem de Budalık mertebesine erişmiştir.
Uygurca metinlerin ele alındığı ilk yayın, Uigurica'dır. Bu yayını gerçekleştiren kişi de Müller'dir. 1908'de Müller'in yayına hazırladığı Uigurica I ve 1911'de yayımladığı Uigurica II'de Uygurca metinlerin kenarında Çinceleri de yer almaktadır.
Eski Uygur Türkçesinin önemli ürünlerinden olan ve “Altın Işık” anlamına gelen Altun Yaruk Budizm'in öğretilerine ve Buda'nın menkıbelerine dayanmaktadır.
Sekiz Yükmek, (Sekiz Tomar, Sekiz Yığın) adlı sutra (sudur), Uygurlar arasında yayılmış olan Budizm dini öğreti, düşünce veya inancını başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacı ile yazılmış bir eserdir.
Altun Yaruk Sudur, Eski Uygur Türkçesinin en önemli Budist eserlerinden biridir.
Şehzade İle Aç Pars Hikayesi Budist Uygur Edebiyatı'nın Altun Yaruk (Suvarnapraphapse) isimli sutra (vaaz) kitabında yer alan bir hikayedir.
Altun Yaruk Sudur 10.Kitap Kitap Açıklaması
Yedi ana bölümden oluşur.
Altun Yaruk, Çin'in Gansu bölgesinde Su-cou şehri yakınındaki Wun-fi-gu (- Wun- şi-gu) adlı küçük bir köyün yakınlarında bulunan Budistlere ait bir tapınakta Rus Türkolog Sergey Malov tarafından bulunmuştur (Ölmez 1991:7).
ÖZ: Çalışma, Eski Uygur Türkçesi döneminin Budist çevreye ait çatik türündeki eserlerinden Dantipali Bey ve Mukaddes Tavşan Hikâyelerinin söz varlığındaki birden fazla anlam ögesiyle (sentaktik yolla) oluşmuş kavram işaretlerinin tespit edilmesini ve bu kavram işaretlerinden hareketle Eski Uygur Türkçesi döneminin ...
uygurlarda anlatı, masal anlamında kullanılmıştır. avdan adı ile de bilinir.
MÜLER, F. W. K. / A. Von Gabain (1945); (Tercüme: S. Himran), Çaştani Bey Hikâyesi, İstanbul.
Uygur alfabesiyle Uygur döneminde yazılmış yazılı nesirler: Altun Yaruk.
Uygurca adı İki Yıltız Nom (İki Kök Kitabı) olan metnin Mani'nin yazdığı yedi kitaptan birinin Uygurca çevirisi olduğu sanılmaktadır. Manichaica I ve III'te bu metnin parçaları yayımlanmıştır. Günah çıkartarak tövbe etmek için hazırlanmış metinler arasında en önemlisi Huastvanift'tir.
Böylece Türkiye'de AY'ye ait ilk metin yayını Reşit Rahmeti Arat tarafından gerçekleştirilmiştir. Arat, kısa bir giriş ile Altun Yaruk'un X.
Uygur Türkçesi, edebi dil olarak Çağatay Türkçesinin devamıdır. 1930'lara kadar mahalli özelliklerin de zaman zaman yer aldığı Çağatay yazı dilini kullanan Uygurlar, bu yıldan sonra Urumçi ağzına dayanan merkezi şiveyi edebi dil haline getirdiler.
Eski Türkçe adruk “ayrı, ayrılmış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe adır- “ayırmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
devletinin ilk kağanları Bilge Kağan hanedan ismi ile tanınırdı. Fakat Tes yazıtında ve Karabalgasun abidesinin Türkçe metninde bunun yerine Uygur kağan formülü yer almaktadır (Tes ab. 12).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri