Genel Bilgiler Bir tarım ve sanayi kenti olan Adana yaklaşık 2.200.000 kişilik nüfusuyla Akdeniz Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük şehridir. Şehir merkezi Toroslar'dan ovada geniş kıvrımlar yaparak Akdeniz'e dökülen Seyhan Nehri'nin kıyısında kurulmuştur.
Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Il yüzölçümünün % 49 daglik, % 23 yaylalar ve %27 ova ve düzlük alandir. Güneyden kuzeye gidildikçe Toroslara varinca yükseklik 2500 m. asar. Toroslarin etekleri Akdeniz'e dogru ova biçimini alir. Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar.
Sevgi Adası, Yumurtalık Plajı, Akyatan Gölü ve Milli Parkı, Seyhan Baraj Gölü, Göller Yaylası, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Karataş Plajı, Belemedik Yaylası, Göksu Nehri ve Kürebeli Yaylası mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasındadır.
İlgili 28 soru bulundu
Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, ...
Yüksek ve iç kesimlerinde karasal iklim görülür. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü makidir. Fakat, iç kesimlere doğru ilerledikçe, maki bitki örtüsü, yerini ormanlara bırakır.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Rehber I Adana'nın En Meşhur İçeceği Meyan Kökü Şerbeti - YouTube.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Adana 1867 yılında İl haline getirilmiştir. 1871 yılında Adana Belediyesi kurulmuştur. Sınırları bugünkü Tepebağ Mahallesini içine alan dar bir alanı kapsamaktadır. Adana Belediyesi 5 Haziran 1986 tarihinde çıkarılan 3306 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne girmiştir.
Bölge halkının en önemli geçim kaynakları arasında yer alan tarım sulu ve susuz olarak iki şekilde yapılmaktadır . İlçede uygulanan tarım faaliyetleri buğday, pamuk, mısır, karpuz, kavun, yer fıstığı, narenciye, seracılık, meyve ve zeytin bahçeleri ile gerçekleştirilmektedir.
Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana'nın en büyük ilçesidir.
Adana İlinde Hangi İlden Kaç Kişi Yaşıyor? (2022 Yılı) İl Nüfusu: 2.258.786 kişi 1-#Adanalı: 1.318.746 kişi; 2-#Şanlıurfalı: 110.623 kişi; 3-#Mardinli: 105.494 kişi; 4-#Osmaniyeli: 79.794 kişi; 5-#Diyarbakırlı: 71.522 kişi; 6-#Mersinli: 55.364 kişi; 7-#Adıyamanlı: 52.749…
Adana'da su ürünleri dediğimizde; Karides, Mavi Yengeç, Kalamar, Kum Midyesi, Lagos balığı, Kefal, Levrek, Çipura, Deniz salyangozu, Kefal havyarı, Mersin Balığı havyarı, Alabalık, Gümüşi Sazan, Adana İnci Balığı, Bıyıklı Balık gibi ürünler ön plana çıkmaktadır.
Adana İlinin geleneksel halk dansı halaydır. Davul zurna, eşliğinde genel olarak üçlü tekrarlanan figürlerle oynanır. Diğer halk oyunları ağırtma, çifte telli, Adanalı, hoş bilezik, orke, şirvanı, gelgel, acem kız oyunu, Sinsin, Cirit (At ile oynanır), Mantufar (Hıdırellezde oynanır.)
Adana'da az da olsa yaşatılmaya çalışılan el sanatlarını şöyle sıralayabiliriz; kalaycılık, bıçakçılık, demircilik, ahşaptan obje ve küçük araç-gereç yapımı, su kabağından süs eşyası ve kurna yapımı, tespih yapımı, dokumacılık, geleneksel Türk işi, oya örücülüğü, ahşap oymacılığı, semercilik ve tenekeciliktir.
İlçeye yaklaşık mesafesi 18 km ilçenin güneyinde yer alan Yardibi Köyünde yapılan çalışmalarda Örülü Mağara olarak adlandırılan alanda Orta Çağ'da kullanılan bir mağara tespit edilmiştir. Örülü Mağara olarak adlandırılan mağaranın içi oldukça geniş olup mağara girişi taş duvarlarla örülmüştür.
Adana, Akdeniz Bölgesi Sınırları içinde olan Adana'nın şehir merkezi Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Adana şehrimiz Mersin, Osmaniye ve Hatay ile sınır komşusudur. Ayrıca Akdeniz'e de sınırı bulunmaktadır.
Adana İlinin tarihi ilk çağlara (M.Ö. 3000) yıllarına kadar uzanmaktadır. Adana'nın Seyhan Nehri kıyısına bir konak yeri olarak kurulduğu tahmin edilmektedir. Adana'ya ait en eski yazılı kayıtlara ilk defa, Anadolu'nun en köklü medeniyetlerinden olan Hititlerin Kava Kitabelerinde rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri