Ekşiyen ev yapımı yoğurdu değerlendirmek istedim. Yoğurdu karıştırıp, tuzu ekleyip, ocağa aldım ve orta ateşte, 5 dk. hiç karıştırmadan kendi haline bıraktım. İçinde yeşil suyun ve beyaz lorun birbirinden ayrıldığı görülür. Bu aşamadan sonra biraz daha kaynatıp, ılımaya bıraktım.
Lor peyniri yapılışı:
*Yoğurdu tencereye alın, tencerenin kapağı açık olarak kaynayana kadar açık ateşte, sonrasında ayrışana kadar kısık ateşte 7-8 dakika kaynatın. Tuzu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Yarım saat kadar tencerede bekletin. Bu sürede pelteleşme olacaktır.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
İlgili 33 soru bulundu
Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz. Tuzsuz süt kokulu lorumuz hazır, deneyeceklere afiyet olsun.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Bir kaba bezi yerleştirerek ağız kısmını açalım. Tüm yoğurdu bu beze alalım. Boşluk kalmayacak şekilde sıktırarak, kalan kısmı bağlayalım. Bezin dişini yıkayarak süzgece ya da kevgire alalım.
Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz. Çökelek yapabilirsiniz: Tutmayan yoğurdunuz için üzülmeyin. İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz. Yoğurdunuz tutmadıysa ocağa alın ve kaynatmaya başlayın.
Ekşi yoğurttan yapılan ayran günümüzde daha zor bulduğumuz ve daha makbul sayılan bir lezzet. Ekşiyen yoğurdunuzu ayran yaparak keyifle tüketebilirsiniz. Biraz tuz, yoğurdun ekşi lezzetini gayet iyi bir kıvama getirebilir.
Mayayı kullanmak istersek bir miktarını alıp tekrar mayayı besliyoruz. Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
Yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bunun sebebi sütün kaynatılmadan önce uzun süre beklemiş olması ve içindeki bakteri sayısının artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Süt kesilmeye başladıktan sonra bu durum tersine çevrilemez. Kesilen sütün bir daha sıvı olarak tüketilmesi mümkün olmasa da bu sütten lor peyniri yapılabilir.
Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Lor Peyniri ile Yoğurdun Sağlık Açısından Karşılaştırması
Lor peyniri daha fazla kalori sahibidir ancak aynı zamanda daha fazla protein barındırır. Düşük yağlı yoğurtta ise lor peynirinden biraz daha az yağ bulunur ancak iki ürünün de karbonhidrat oranları aynıdır.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Yoğurt, vücuttaki zararlı toksinleri atmak için kullanılmaktadır. Ayrıca zehirlendiğini düşünen kişiler yoğurt yemektedirler. Bunun amacı ise vücuttaki zararlı toksinleri atmak içindir. Bundan dolayı yatmadan önce yenilen yoğurdun zayıflamaya yardımcı olduğu görülmektedir.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri