Yoga denilen mucize işte bu kimyasalların artmasına izin vermiyor. Özellikle bazı yoga pozları bu dönemdeki ağrılara karşı en önemli ilaçlarımızdan biri olabilir. Regl döneminde yoga yapmak; hem zihinsel hem de bedensel olarak rahatlamamızı sağlar.
Aksine regl sancılarını hafifletmek, şişkinlik hissini azaltmak, bölgesel ağrıları gidermek için de yoga yapılabilir. Yani ilk günlerde yoğun ve ters duruşlu pratiklerden uzak kalıp size uygun ve daha yavaş akışı olan bir yoga dersine girebilirsiniz.
Regl ağrısına iyi gelen hareketler içerisinde; çocuk pozu, yer burgusu, mutlu bebek, yay pozu, deve pozu gibi hareketler yer almaktadır. Regl ağrısına iyi gelen spor ile yoga hareketleri ve egzersizleri adına yürüyüş yapmak, basit pilates hareketleri yapmak önemli olabilir.
Bu özel dönemde döngün izin verdiği sürece rutin spor düzenini aksatmadan spor yapmaya devam edebilirsin. İşte regl döneminde spor yapmanın öne çıkan bazı faydaları… Menstrüal dönemde spor yapmak hormonal dengeyi düzenlemek açısından son derece faydalıdır. Regl sürecinde kadınlarda aşırı yeme isteği oluşabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Regl iken spor yapmak kesinlikle zarar değildir, yani sorumuzun cevabı: Hayır! Birçok araştırma regl döneminde yapılan egzersizin kadınları çok daha iyi hissettirdiğini ve ağrıları azalttığını söylüyor.
Düzenli egzersizlerin fayda sağlayabilmesinin yolu ise spor aktivitelerini regl döngüsüne göre planlamaktan geçer. Uzmanlara göre; regl döngüsünün ikinci haftasında, alışkın olduğunuz yoğun egzersizler yapılabilir. Regl kanamasının özellikle ilk 3 gününde dinlenmekte fayda var.
Adet döneminde yaşanan fiziksel değişimlerin başında kişinin vücudunda ödem oluşması gelir. Ödem, vücutta şişme halidir. Bu da fazla kiloya neden olur. Regl döneminde tartıya çıkan kadınlar 2-3 kilo fazla gelebilir.
Adet döngüsü genel olarak karmaşık bir fizyolojik süreçtir. Bazı söktürücü doğal yöntemleri olarak şunları sıralayabiliriz: Düzenli Egzersiz yapmak: Yürüyüş, yoga, dans gibi egzersizler adet döngüsünü düzenleme noktasında yardımcı olabilmektedir.
Meditasyon, egzersiz ve sağlıklı beslenme rahatlatıyor
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Fetal yatış pozisyonda yatmak regl sancılarını hafifletebilir. Bu pozisyon bedendeki karın kaslarını gevşetir ve ağrıyı azaltır.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Yoga yapmak için en uygun zaman nedir? Genel olarak sabah veya akşam erken saatlerde yoga pratiği önerilir.Yoga yapmak için en iyi zaman, kahvaltıdan önce sabah ilk iş olarak başlamaktır. Uyandıktan sonra, bağırsaklarınızı boşaltın, isterseniz duş alın, sonra güne yoga uygulamaları programınızla başlayın.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Adetliyken Kıl ve Tüy Alınır mı? Adet döneminde kıl ve tüy alınması genel olarak tercih edilmemektedir. Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir.
Genelde regl döneminden 1 hafta öncesinde başlayan şişkinlik durumları regl döneminin sona ermesi ile yaklaşık 1-2 gün içerisinde normale döner böylece tartıda gerçek kilonuzu görebilirsiniz.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Spor sayesinde vücut yağ-kas oranımızı yaşımıza göre belli aralıkta tutmakta sağlanabilmektedir. Regl döneminde 30-60 dakika arasında sizi yormayacak ve keyif verecek pilates, yoga, yürüyüş gibi yarışma amacı olmayan rahatlatıcı tüm egzersizlerden faydalanabilirsiniz.
Egzersiz regli nasıl etkiler? Biraz egzersiz regl sıvısının miktarını ya da süresini etkilemez. Aslında, egzersiz regl sancılarını rahatlatmaya genellikle yardımcı olur.
Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.
Ancak uzmanlar yaptıkları araştırmalarda, bu dönemde egzersiz yapmanın bir zararı olmadığını; hatta faydalı olabileceğini düşünüyor. Bu dönemde egzersiz yapmak, hormonlarda oluşan ani değişimlerin etkilerini hafifletmenin yanı sıra, PMS döneminde ortaya çıkan ağrı ve sancıların hafifletilmesine etkili olabiliyor.
****her gün spor çalışmaları ve egzersiz yapan bayanların önemli bir kısmı adet günlerinin ve kanama miktarlarının azaldığını ve eskisinden daha az ağrı çektiklerini belirtiyorlar,hatta bazıları adetlerinin kesildiğinden bahsediyorlar,bu durumun sporla alakası nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri