Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Adıyaman'da giderek artan zeytin üretimi, kenti yağ üretiminde de Türkiye'de 20'inci sıraya soktu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan, kentte zeytin alanlarının son yıllarda artış gösterdiğini nar, badem ve cevizin ardından çiftçilerin büyük bölümünün zeytinciliğe yöneldiğini söyledi.
Adıyaman ilinde sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı incelendiğinde; ilk sırada %19,35 ile Giyim eşyalarının imalatı, ikinci sırada %17,56 ile Gıda ürünlerinin imalatı, üçüncü sırada ise %16,13 ile Elek. , gaz, buhar ve havalandırma sistemleri üretim ve dağıtımı alt sektörlerinin yer aldığı görülmektedir.
İlde 2020 yılında 611.244 ton tahıl ve diğer bitkisel ürünler üretimi, 2.320 ton örtü altı sebze ve meyve üretimi yapılmıştır. Adıyaman'da küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayılarına bakıldığında, ilde toplam 412.242 küçükbaş hayvan, 146.860 büyükbaş hayvan olduğu görülmektedir.
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ise yapılan çalışmalar sonucunda kuraklığa dayanıklı arpa ve buğday için tohum geliştirildiğini, kentin bu konuda öncü olduğunu ifade etti. Çuhadar, "Türkiye'deki tohum ihtiyacının yüzde 5'i Adıyaman'dan karşılanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Adını İlçeye veren Dut (Dut/Tut) üretimi de oldukça yaygındır. İncir ve Zeytin gibi meyvelerin üretimi de yapılmaktadır. Kiraz, Kayısı, Şeftali, Erik, Badem gibi değişik meyve çeşitleri de yöredeki tarımsal ürünler arasında yer alır.
2020/21 üretim sezonu itibariyle Türkiye buğday ekim alanı 69,2 milyon da olup bu alanın %42'sini oluşturan ilk 10 il sırasıyla; Konya, Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır, Yozgat, Sivas, Tekirdağ, Çorum, Kayseri ve Mardin'dir.
Adıyaman'a baktığımızda tarım ve badem çok önemli bir yer tutuyor. Badem tüketiminin yaklaşık %60'nı ithal ediyoruz. Ülkemizde ve ilimizde badem üretimini ne kadar artırabilirsek bu ithalatı da o kadar azaltmış olacağız.
Meyvecilik alanında başta Badem, Trabzon Hurması, Ceviz, Zeytin, Antep Fıstığı olmak üzere üretim desenini her geçen gün zenginleştiren Adıyaman'da çiftçilere 100 bin adet nar fidesi dağıtıldı.
İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Kahta, Samsat, Keysun ve Pınarbaşı ovaları ilin önemli ovalarıdır.
Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.
Adıyaman, Güneydoğunun Meyve Deposu Olmaya Başladı: Trabzon Hurması
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya`ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya`dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır.
'Dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor'
Dünyada sadece ilimizde yetişen Tel Işkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılan, ticareti yapılan, tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitki olmasına rağmen bilim dünyası için yeni tür olma özelliği bilinmiyordu.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
20 ÜRÜNDE DÜNYADA İLK DÖRTTEYİZ
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya'yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.
Yabani orkide özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Bitlis dolaylarında ve başta Kastamonu olmak üzere Karadeniz yöresinde yetişir. Nisan ve Mayıs aylarında yumrular çiçeğe durur ve daha sonra tohum döker.
Adıyaman denildiğinde akla gelen turistik bölgelerin başında Nemrut Dağı gelir. Nemrut Dağı, güneşin doğuşu üzerindeki kalıntılarla meşhur bir yerdir. Adıyaman gezinizde Nemrut Dağı'nın figürlerinin bulunduğu birçok ürün bulabilirsiniz.
Adıyaman'ı doğudan batıya doğru bölen Anti Torosların kuzeyinde kalan dağlık bölgenin iklimi ile güneyinde kalan bölgenin iklimi birbirinden farklıdır. Güneyi, yazları kurak ve sıcak,kışları ılık ve yağışlı; kuzeyi yazları kurak ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur.
Adıyaman ilinin büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Kuzeydeki Çelikhan ile Gerger ilçelerinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesinde, batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı da Akdeniz Bölgesi içerisindedir. İlin yüzölçümü 7.644 km² dir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nın yüzde 80'inde ekimi yapılan makarnalık ve ekmeklik buğdayın hasadı biçerdöverlerle yapılıyor.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri