Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Bunlar arasında; Afyon manda kaymağı, Afyon'a has lokumu, Afyon bükmesi, Afyon sucuğu, kuzu tandır, çullama köfte, bir soğan yemeği olan zürbiye, haşhaş tatlısı, kabak tatlısı, çarpan çorbası, Afyon keşkeği, paçık, ilibada sarması, Emirdağ güveci ve kaymaklı vişneli ekmek tatlısı yer almaktadır.
Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Afyonkarahisar'da toplam 3 AVM bulunuyor.
Afyon'da sevdikleriniz ile keyifli vakit geçireceğiniz pek çok eğlence mekanı bulunmaktadır. Afyon'da gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında ise; Hish Premium, Roof Beer Pub, Loqqum Lounge Bistro Hookah, Fokurtu Green Mile, Gürses Disco ve Bar, Dip Bar, Hanngar Pub, Bahçem Efes Pub bulunmaktadır.
Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir.
Afyon şehrinde, Afyon Lokumunun en güzel yapıldığı yerlerden biri de Öztaylan Yayla Şekerlemedir. Bol haşhaş ve mercimeğin bir araya gelerek hazırlandığı Afyon Bükmesi, çıtır çıtır lezzeti ile Afyon'da tadına bakılması gereken yiyecekler arasında yer almaktadır.
Kaymağın saklanması için ise ne yazık ki uzun süreler boyunca bu lezzet muhafaza edilememektedir. Kaymağın ömrü oldukça kısa olduğu için alındığı günden itibaren ortalama beş gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Ancak buzlukta bir iki hafta kadar saklanabilmektedir.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Afyon ilinde gezilecek yerler arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Kurtini Mağarası, Afyon Kaplıcaları, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon Ulu Camii, Büyük Taarruz ...
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
#16 Afyonun Haşhaş Helvası
Üç ana malzeme ile yapılan Afyon tatlısı: haşhaş helvası! Dövülmüş haşhaş, nişasta ve şeker ile hazırlanan tam bir yöresel lezzet patlaması.
Afyonun keskin, hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı vardır. Bileşiminde takriben %10 morfin, %5 kodein, %6 narkotin bulunabilmektedir. Ayrıca afyonun içeriğinde şeker, protein, kauçuk yağı gibi maddeler ile alkaloid denilen zehirli madde bulunur ki içlerinde en zehirlisi morfindir.
Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.
En çok tercih edilen Afyon Lokumu çeşitleri;
Bu lokum çeşitlerinin yanı sıra Afyonkarahisar'da kaymaklı şeker, haşhaşlı lokum ve kaymak dolması (üretiminde kaymak kullanılarak yapılan akide şekerinin geleneksel adı) gibi Afyonkarahisar'a özel lezzetlerin de üretimi yapılmaktadır.
Afyon'un doğal güzellikleri arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Afyon Kaplıcaları, Akarçay, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Hüdai Termal Turizm Merkezi ve Kurtini Mağarası bulunmaktadır.
Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Haşhaş yetiştiriciliğinde ekim öncesi toprak tavda değilse, sulama ile tava getiriliyor. Güzlük haşhaşın tomurcuklanma evresinde bir kez (111 mm kadar), yazlık haşhaşın tomurcuklanma ve çiçeklenme evrelerinde, toplam iki kez (her defasında 75-80 mm kadar) sulanması gerekiyor.
Bu tatlılar arasında düğülü haşhaş tatlısı, Afyon kaymağı tatlısı, bükme ve hurma tatlısı ön plana çıkıyor. Afyonkarahisar'ın çoğu kişi tarafından bilineceği üzere en meşhur lezzetlerinin başında Afyon sucuğu geliyor.
Afyonkarahisar'ın Akmescit Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan restorasyon çalışmasıyla kentin tarihi dokusuna uygun olarak yenilenen evler rengarenk görünümü ile ilgi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri