Günümüzde "ağartı" şeklindeki kullanımı yaygın olan ağar, beyazlık manasına gelir. Siyah, karanlık, zulmet ve saye, ağar sözcüğüyle zıt anlamlıdır. Beyza ve Sefid kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
Türk kültüründe renginden dolayı süt, yoğurt ve ayran üçlüsü “ağartı” olarak adlandırılmış ve bu üçünden en az birisinin tüketilmesi hayatî derecede önemsenmiştir. Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu mutfak kültürlerinin birleştiği Osmanlı mutfağında, süt ve süt ürünleri çok geniş bir yelpazede kullanılmıştır.
Ak, beyaz anlamına gelirken ağarmak kelimesi de beyazlaşmak demektir. Bu kelimenin isim hali ''ağartı'' ve ''ağarık'' şeklinde yazılır. Ağarmak sözcüğü mecazen, sararıp solmak manasına gelir.
Eylem. [1] Ak duruma getirmek, aklaştırmak, beyazlatmak.
1. Dokunan bezleri sığır, inek veya manda mayısına koyduktan sonra suda çalkalıyarak beyazlatmak. 2. Yünden dokunmuş başörtülerini kükürt buhariyle beyazlatmak.
İlgili 37 soru bulundu
Son harfi "K" olan öz Türkçe kelimelerden bazıları ek aldığında ünsüz yumuşaması olur ve ''k'' harfi "ğ" şeklinde yazılır. Bu nedenle Ak kelimesi ''akarmak'' şeklinde değil ''ağarmak'' şeklinde yazılmalıdır.
(Ağ/Ak) kökünden türemiştir. Ağmak, akmak, beyazlamak, ışımak, yükselmek, yukarı çıkmak veya aşağı inmek gibi anlamlar taşır. Ağalbay sözcüğü, saygıdeğer demektir.
Türk Dil Kurumuna Göre Ağa Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil kurumuna göre ağa kelimesi tarıma elverişli arazilerde yönetici vazifesi gören ve kendisinin koyduğu kurallar yasa kabul edilen kişiye verilen unvandır.
Yüzünü ağartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yakınlarının övünç duymasına neden olacak beğenilir bir iş yapmak.
Ölen bir kimsenin iyi hallerini ve ölmesinden duyulan acıları sayıp dökmek üzere söylenen ezgi, ezgi ile mersiye söyliyerek ağlama. ağat, 4 karakter ile yazılır.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
Tan atmak / ağarmak / sökmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gün doğmaya başlamak, şafak sökmek.
Gün ağarırken deyimi, herkes tarafından bilinen aynı zamanda güneşin doğmak üzere olduğu an anlamını taşıyan deyimimizdir. Gün ağarırken deyimi TDK sözlüğünde de yer alır. Gece karanlığının yeni bitip gündüz aydınlığının yeni yeni ortaya çıkma zamanıdır. Şafak vakti olarak da bilinir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayranı milli içecek olarak ilan etmişti. Atatürk de çocukluğundan beri ayranı çok sevdiğini söylemişti. Ama Asrın Gerçek Lideri'nin 'Milli İçeceğimiz” diye ilan ettiği bir başka tat vardı: Hardaliye!
ağar ne demek? Ağırbaşlı, bembeyaz, tertemiz. Açık tavırlı, samimi.
Türk kahvesi, çay, ayran, boza, salep, şerbet çeşitleri, şalgam suyu gibi farklı lezzetlere sahip, besin değeri yüksek, kendilerine ait bir hazırlama ve sunum ritüeli ve kültürü olan içecekler bu kültürün önemli ürünleridir.
Ağartma aslında bir epilasyon yöntemi değil, daha ziyade kılın daha az fark edilmesini sağlayan bir yoldur. Bu, kılları zaten ince fakat koyu renkli olan, dolayısıyla da fark edilen kol, yüz veya boyun bölgesi kılları için yararlıdır. Ağartma istenilen bölgeye saç pigmentini yok eden bir kimyasal uygulanarak yapılır.
Tadı tuzu kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eski zevk veren yanı kalmamak, yavanlaşmak, güzel ve çekici durumu ortadan kalkmak. “İşlerimizin artık tadı tuzu kalmadı.”
Yüzü kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimseye karşı pek borçlu bulunmak ve ondan artık bir şey isteyecek hâli kalmamak.
Mesela, Azeri ağızlarında kullanılan ağtühlü terimi koyunun hem cinsine göre adını hem de bütünlükle 'koyun' anlamı bildirmektedir. Dede Korkut Kitabı'ndaki ağayıl kelimesinde de durum böyledir: bu terim hem özel yönlerine göre koyun türünü, hem de genel olarak 'koyun' anlamı ifade eder.
ağaz / âğaz / âğâz / آغاز
Başlama, başlangıç.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
a. Zehir. Ağaç ve çalılarda yuva yapıp yaprak yiyen tırtıl. Zehirli ot. Kırağı.
1. Alay etme huyu olan (kimse), müstehzi. 2. Alay eden, küçümseyen (tutum): “Ders veren bir öğretmeni taklit eder gibi alaycı bir tonla konuşuyor.” -A.
Gılgamış (Sümerce: 𒀭𒄑𒉋𒂵𒈨𒌋𒌋𒌋, romanize: Gilgameš; özgün Sümerce: 𒀭𒉋𒂵𒈩, romanize: Bilgamış), Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı, antik Mezopotamya mitolojisinin önemli bir kahramanı ve MÖ 2. binyılın sonlarında Akadca yazılan epik şiir Gılgamış Destanı'nın protagonistidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri